ADAC: Test celoročných plášťov 195/65 R15 – nekupujte ich!

Okrem zimných pneumatík ADAC otestoval aj štyri plášte, ktoré si robia nárok na celoročné využitie. Výsledky sú však biedne. Nie sú dobré na leto ani na zimu.

17.10.2014 12:00
ADAC - test zimných pneumatík 2014 Foto:
Testu celoročných pneumatík rozmeru 195/65 R16 sa zúčastnili štyri plášte. Dva dostali hodnotenie „dostatočné“ a dva úplne prepadli.
debata (12)

V porovnaní s klasickými zimnými pneumatikami mali celoročné plášte trochu odlišný režim testovania. Vzhľadom na to, že sú zimnými a zároveň aj letnými pneumatikami, časť testov prebehla spolu s letnými pneumatikami, najmä merania na suchej vozovke, a časť so zimnými testami, kde podstúpili testy opotrebenia, hluku a, samozrejme, správania sa na snehu a ľade. Pneumatiky tohto rozmeru používajú najmä autá segmentu nižšej strednej triedy. Menovať môžeme Citroën C4, Ford Focus, Hondu Civic, Hyundai i30, Kiu Ceed, Opel Astra, Škodu Octavia či Volkswagen Golf.

Ako ukázali testy, a to už aj z minulých rokov, celoročné pneumatiky sú vždy o kompromisoch, a to dosť zásadných. Tento rok to nebolo inak. Dva plášte dostali hodnotenie „dostatočné“, čo znamená, že skúškami prešli len tesne, a dve pneumatiky úplne prepadli. Takže čo býva dobré na všetko, nebýva zväčša dobré na nič. ADAC sa im radí radšej vyhnúť a investovať do zimných aj letných pneumatík. Na kúpe univerzálnych pneumatík i tak vlastne nič neušetríte, teda s výnimkou nákladov za prezutie. Keďže ich používate celý rok, opotrebujú sa skôr. Ale pozrime sa na výsledky.

Najlepší“ z celoročných plášťov Falken EuroAll... Foto: ADAC
ADAC - test zimných pneumatík 2014 Najlepší“ z celoročných plášťov Falken EuroAll Season AS200 nedokázal získať lepšie hodnotenie ako „dostatočný“. Spĺňa skôr kritériá letnej ako zimnej pneumatiky. Ďalšie tri pneumatiky na tom však boli ešte horšie.

„Najlepší“ z celoročných plášťov Falken EuroAll Season AS200 spĺňa skôr kritériá letnej ako zimnej pneumatiky. Na suchej a mokrej vozovke dosahuje totiž relatívne slušné výsledky, no celkový dojem kazí správanie na snehu, čo nie je zanedbateľné. I tak je na tom podstatne lepšie ako Vredestein Quatrac Lite. Ten síce testami ešte prešiel, ale v podstate sa o ňom nedá povedať nič iné, len to, že je to veľmi zlá zimná a ešte horšia letná pneumatika. Nedarí sa mu na suchu, na mokrej vozovke, na snehu ani na ľade. Jeho jedinou silnou stránkou je nízky valivý odpor, a teda priaznivý vplyv na spotrebu paliva.

Druhá dvojica však už žiadne silné stránky nemá. Kumho Solus HA31 a Uniroyal AllSeasonExpert vykazujú podpriemerné výsledky vo všetkých kritériách, a to nielen tých kľúčových ako na mokrej vozovke či ľade, ale aj v oblasti hlučnosti, ekonomiky prevádzky či opotrebenia. ADAC teda konštatuje, že celoročné univerzálne plášte nedokážu držať krok s parametrami letných ani zimných pneumatík. Majú výrazné nevýhody, ktoré nevedia nijako vykompenzovať. To je tiež dôvod, prečo len málo výrobcov ponúka tento typ plášťov.

Ako sa testuje

Kritériami testu pneumatík ADAC sú jazdné vlastnosti za sucha, za mokra, na snehu, na ľade, hlučnosť, valivý odpor a opotrebenie. Výsledky známkované školskou stupnicou tak dávajú veľmi dobrý obraz o charakteristike každého plášťa. To umožňuje rozhodnúť sa pre kritérium, ktoré považujete pre vás za kľúčové. Môžete dať prednosť napríklad dlhšej životnosti pred komfortom alebo sa rozhodnúť pre pneumatiku s vynikajúcimi jazdnými vlastnosťami na suchu a na mokrej vozovke, ak predpokladáte, že väčšinu zimných kilometrov neabsolvujete na snehu či ľade. Ak sa vás testovaný rozmer netýka, môžete sa orientovať podľa názvu dezénu. Každý typ pneumatiky sa totiž vyrába vo viacerých rozmerových kategóriách.

ADAC - test zimných pneumatík 2014
ADAC - test zimných pneumatík 2014
+6ADAC - test zimných pneumatík 2014

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #test zimných pneumatík
Články podľa značiek