Audi má problémy s airbagmi. Do servisov zvolá 840 000 áut

Až 840 000 Audi A4 môže mať nefunkčné airbagy. Chyba spočíva v softvéri.

28.10.2014 16:00
Audi A4 - airbag Foto:
Príčinou nesprávnej činnosti airbagov je chybný softvér. Týka sa modelov Audi A4 vyrábaných od roku 2013. Ich majitelia budú pozvaní do servisov.
debata

Zvolávacia akcia Audi sa týka výlučne modelového radu Audi A4 v karosárskych verziách sedan, kombi Avant a off-roadovo ladenej modifikácii A4 Allroad, vyrábaných od roku 2013. Postihnuté sú všetky trhy vrátane 250 000 kusov predaných v Číne, 102 000 v USA, či 150 000 exemplárov, ktoré skončili v Nemecku. Zvyšok pripadá na ostatné teritóriá, ale presné čísla Audi neuvádza. Problémom je softvér airbagov, ktorý môže zapríčiniť, že sa pri náraze nemusia rozvinúť. Automobilka prišla na poruchu pri štandardnej kontrole kvality a nemá žiadne informácie o nehodách, ktoré by súviseli s touto chybou.

Dodávateľom airbagov nie ale japonská spoločnosť Takata, ktorá sa nedávno „preslávila“ obrovskou zvolávacou akciou štrnástich miliónov áut jedenástich značiek. Pri nafúknutí bezpečnostných vankúšov Takata ohrozovali posádku lietajúce „šrapnely“. Nemecká automobilka už minulý týždeň spustila v Ingolstadte a Neckarsulme výrobu vozidiel A4 s odstráneným problémom. Tie, ktorých sa to týka, zvolá do servisov a poruchu bezplatne odstráni nahratím nového softvéru. Trvať to má maximálne 20 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #zvolávacia akcia #Audi A4
Články podľa značiek