J.D. Power 2015: Američania európskym autám neveria

Spoločnosť J.D.Power zisťovala spokojnosť amerických zákazníkov s autami. Európske značky v prieskume spokojnosti prepadli. Jednotkou je Lexus.

13.03.2015 12:00
debata
Lexus je v spokojnosti majiteľov v USA opäť na... Foto: Lexus
Lexus LS Lexus je v spokojnosti majiteľov v USA opäť na špici. A to s náskokom.

Hoci sa tohtoročný prieskum spoločnosti J.D.Power uskutočnil v USA a preferencie tamojších zákazníkov sa od tých v Európe značne líšia, určite nie je bez zaujímavosti. Ukázal totiž, že európske značky to nemajú pri Američanoch na ružiach ustlané a v ankete spokojnosti výrazne zaostali za tradičnými americkými a japonskými producentmi. Prieskum sa uskutočnil v priebehu posledných mesiacov roka 2014, zúčastnilo sa ho 34 000 motoristov a boli doň zaradené automobily modelového roku 2012, v čase prieskumu už trojročné.

V dotazníkoch museli motoristi zaznamenať problémy, ktoré mali s autom v posledných 12 mesiacoch. Vo výsledkoch sa tak objavuje počet porúch na 100 vozidiel (údaj PP 100). Čím je číslo menšie, tým spokojnejší s ním majitelia sú. Tohtoročným priemerom je 147 PP 100, čo v preklade znamená, že pri týchto autách sa vyskytlo 147 porúch na 100 vozidiel. Prieskum sa však sústreďuje na viac faktorov, nie len na spoľahlivosť áut.

Anketa hodnotí autá komplexne, teda aj proces ich samotného nákupu, prevádzkové náklady, či ich atraktivitu v očiach majiteľov. Skupinu kritérií pred nákupom tvoria kvalita, cena a bezpečnosť. Kritériá, ktoré potom súvisia so samotným užívaním, zahŕňajú vonkajšiu a vnútornú príťažlivosť, prevádzkové náklady, spoľahlivosť a spokojnosť so servisom. Maximálny počet bodov stupnice je 1000.

Celkové poradie značiek podľa spokojnosti zákazníkov v USA

J.D. Pover - 2015 Foto: J.D. Power
J.D. Pover - 2015 J.D. Pover - 2015

Problémy robí elektronika a prevodovky

Z výsledkov zverejnených tento rok vyplýva, že najviac starostí robí majiteľom áut elektronika súvisiaca so spojením mobilných telefónov s palubnými systémami áut (Bluetooth). Očakávania zákazníkov stúpajú a automobilky nie vždy reagujú pružne. Ak sa v autách aj niečo objaví, nemusí to fungovať podľa predstáv majiteľov. Na nemožnosť spárovania telefónu s autom sa sťažovalo až 55 % opýtaných.

Najúspešnejšou európskou značkou v americkom... Foto: Porsche
Porsche Cayenne - 2015 Najúspešnejšou európskou značkou v americkom prieskume J.D. Power je Porsche. Ale až na šiestej priečke.

Z tohto dôvodu je až 43 % majiteľov schopných pri ďalšom nákupe vozidla zmeniť značku a prejsť ku konkurencii! Z roka na rok tak narastá dôležitosť tohto faktora. Podľa predstaviteľov J.D.Power pritom často ide len o problém komunikácie medzi zákazníkom a predajcom, ktorý nevysvetlí všetky detaily ohľadom Bluetooth a nepreverí, či je aktuálny mobilný telefón zákazníka schopný vôbec komunikovať s palubným systémom daného auta.

Povesť si kazia aj automatické prevodovky. Až 30 % amerických respondentov sa sťažovalo na slabú plynulosť a rýchlosť radenia prevodov. Objavili sa však aj sťažnosti na pomalé reakcie motorov a celého hnacieho mechanizmu na pokyny od plynového pedálu. Zaujímavé pritom je, že takmer všetci opýtaní to považujú za poruchu auta, nie jeho charakteristickú vlastnosť.

Víťazi v triedach osobných áut

J.D. Pover - 2015 Foto: J.D. Power
J.D. Pover - 2015 J.D. Pover - 2015

Lexus stále kraľuje

Z celkových výsledkov vyplýva, že najspokojnejší sú klienti značky Lexus. Hneď za ním sa umiestnila prvá domáca značky Buick, tú v poradí strieda opäť japonská Toyota a vzápätí opäť domáci Cadillac. Prvou európskou značkou v rebríčku je Porsche, ktoré sa však umiestnilo až na šiestej priečke. V minulom roku druhý Mercedes-Benz sa tento rok prepadol dokonca až na ôsmu priečku.

Na úplnom dne skončili značky Jeep, Land Rover a Fiat. Mercedes-Benz sa s modelom GLK dobre umiestnil medzi prémiovými SUV, v kategórii malých SUV si zasa vavríny za víťazstvo odniesla Kia Sportage. Mercedes-Benz zabojoval aj medzi stredne veľkými prémiovými autami, konkrétne triedou E.

Víťazi v triedach SUV, MPV, Van a Pick-up

J.D. Pover - 2015 Foto: J.D. Power
J.D. Pover - 2015 J.D. Pover - 2015
J.D.Power 2015 – celkové poradie podľa značiek aj jednotlivých segmentov
JD Power
JD Power
JD Power

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #J.D. Power
Články podľa značiek