Kombi v losom teste: Hviezdou je Honda. Na chvoste Hyundai a Kia

Švédsky magazín Teknikens Värld uskutočnil porovnávací test rodinných kombi v losom teste. Kórejské modely Hyundai i30 a Kia Ceed sa ukázali ako najmenej stabilné. Naopak, Honda Civic alebo VW Golf si viedli excelentne.

11.09.2015 12:00
Losi test - Teknikens Varld Foto:
Hyundai i30 Combi a Kia Ceed Sportwagon dosiahli v teste najslabší výsledok. Išlo však o verzie pred modernizáciou, ktorá zasiahla aj podvozok.
debata (3)

Losí test je špecialitou severských motoristických médií. Napokon, vznikol práve tam a dal poriadnu lekciu viacerým výrobcom automobilov. Pamätáte si ešte na škandál s prvou generáciou Mercedesu triedy A? Áno, osudná mu bola práve táto náročná disciplína. Losí test totiž simuluje prudké obchádzanie oslepeného zvieraťa na ceste. Udržať sa na nej je potom naozaj náročné. Ale dá sa to. Ukazuje to aj posledný porovnávací test švédskeho magazínu Teknikens Värld. Na paškál si zobral 23 rodinných kombi. A hoci si so sebou vozia veľký kufor, čo je z hľadiska stability nevýhoda, práve pri nich by mala byť bezpečnosť posádky na prvom mieste.

Metodika porovnania spočívala v dosiahnutí čo najvyššej rýchlosti, keď je auto ešte schopné udržať stopu a pri prudkom vyhýbacom manévri nezísť z cesty. Rozdiely boli naozaj dramatické. Na konci rebríčka sa ocitli hneď tri kórejské modely. Úplne najhoršia sa ukázala Kia Ceed Sportwagon, ktorá zvládla bez ujmy prejazd medzi kužeľmi rýchlosťou len 63 km/h. Vo vyšších sa už dostala do takmer nekontrolovaného šmyku a po spätnom manévri opustila dráhu. Podobne na tom bol Hyundai i30 a jeho väčší súrodenec i40 Combi. Kórejské dvojčatá v tom však neboli rozhodne samé.

Schéma Losieho testu podľa Teknikens Värld Foto: Teknikens Varld
Losi test - Teknikens Varld Schéma Losieho testu podľa Teknikens Värld

Ani prémiový Jaguar XF Sportbrake, ktorý zvládne manéver maximálne pri rýchlosti 67 km/h, sa nemá veru čím chváliť. Ukazuje sa, že pohodlie ide na vrub bezpečnosti. Všetky štyri autá sa totiž môžu pochváliť komfortným podvozkom. V náročnej situácii sa oň ale nejde príliš oprieť. Lepšie na tom je napríklad aj taká Škoda Octavia Combi ( 70 km/h) či lacný Renault Clio Sport Tourer. Dali na frak ikonám s názvami VW Passat či Volvu V70. Stred tabuľky patrí aj Fordu Mondeo Combi či Focusu Combi.

K tým lepším autám, ktoré zvládajú ten istý manéver až do rýchlosti 73 km/h, patria tiež Mazda 6 Wagon, Mercedes-Benz C, Mercedes-Benz E, ale tiež prekvapujúco Škoda Fabia Combi či Toyota Avensis. Už z tohto spektra vidieť, že nie vždy záleží na cene a že ani zložitejšie nezávislé zavesenie zadných kolies nie je zárukou lepšej stability. Ide o súbor faktorov, kde patrí celková hmotnosť, zaťaženie jednotlivých náprav, rozdelenie hmotnosti, vyladenie podvozka či pneumatiky. A z tých vyšli najlepšie modely, od ktorých by ste to možno ani nečakali.

Najlepším rodinným kombi z pohľadu stability... Foto: Teknikens Varld
Losi test - Teknikens Varld Najlepším rodinným kombi z pohľadu stability pri losom teste sa stala Honda Civic Tourer. Dobre si viedla aj Mazda 6 Wagon (na obrázku).

Napríklad Peugeot 308 SportWagon, Toyota Auris Touring Sport, VW Golf Combi, ktorý porazil aj koncernový Passat či Audi A6. A na úplnej špici sa ocitla Honda Civic Tourer. Losí test zvládla bez zaváhania až do rýchlosti 76 km/h, teda o 13 km/h rýchlejšie než kórejské dvojčatá. Pritom má Civic jednoduchú nápravu s torznou priečkou. Ťaží však z nízkej hmotnosti, nízkeho ťažiska a tiež tvrdého odpruženia, ktoré posádke príliš veľa pohodlia neprináša. Dokonca ani s adaptívnymi tlmičmi na zadnej náprave. V krízovej situácii sa naň však môžete spoľahnúť.

Losí test rodinných kombi

Poradie Model Max. dosiahnutá rýchlosť
1. Honda Civic Tourer 76 km/h
2. BMW 3 Touring 75 km/h
3. Toyota Auris Touring Sports 75 km/h
4. VW Golf Sportscombi 75 km/h
5. BMW 5 Touring 74 km/h
6. Peugeot 308 SportWagon 74 km/h
7.. Ford Focus Combi 73 km/h
8.. Mazda 6 Wagon 73 km/h
9. Mercedes-Benz C Kombi 73 km/h
10. Mercedes-Benz E Kombi 73 km/h
11. Škoda Fabia Combi 73 km/h
12. Toyota Avensis Touring Sport 73 km/h
13. Volvo V60 73 km/h
14. Audi A6 Avant 72 km/h
15. Ford Mondeo Combi 72 km/h
16. Renault Clio Sport Tourer 71 km/h
17. Škoda Octavia Combi 70 km/h
18. Peugeot 508 SW 69 km/h
19. Volvo V70 69 km/h
20. VW Passat Variiant 68 km/h
21. Jaguar XF Sportbrake 67 km/h
22. Hyundai i40 Combi 66 km/h
23. Hyundai i30 Combi 65 km/h
24. Kia Ceed Sportwagon 64 km/h

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Losí test #Teknikens Värld
Články podľa značiek