ADAC: Test zimných pneumatík 205/55 R16 H – Len dve bez chýb

V druhom teste zimných pneumatík sa pozrieme na zúbok plášťom s profilom 205/55 R16 H. Je to veľmi rozšírený rozmer, najmä v spektre strednej triedy. O to horšou správou je, že len dvom pneumatikám sa podarilo získať hodnotenie chvályhodné. Dobrou zas tá, že iba jeden plášť prepadol.

29.09.2015 04:00
ADAC - test zimných pneumatík 2015 Foto:
Na teste sa zúčastnilo celkom devätnásť druhov pneumatík. Väčšina z nich skončila s hodnotením dobré, čo je však na školskej stupnici iba trojka.
debata (4)

Pneumatiky s profilom sú typickými plášťami vozidiel strednej triedy, ale aj výkonnejších verzií nižšej strednej triedy. Nájdete ich napríklad na Audi A3, Audi A4, na BMW od radu 1 až po rad 3, Citroënoch C3,C4, C4 Picasso, Forde Focus a Mondeu, ale aj na Mercedesoch-Benz A, B, C, mnohých Toyotách a používa ich aj Škoda Octavia, Rapid a Superb. Na teste sa zúčastnilo až 19 výrobkov. Z toho len dva získali hodnotenie chvályhodné. Ďalších 16 obstálo s hodnotením dobré a jedna pneumatika v teste prepadla.

Víťazom testuje je Continental ContiWinterContact TS 850, ktorý dosiahol najvyššie hodnotenie na mokrej vozovke aj na snehu a zároveň najvyššiu odolnosť proti opotrebeniu. Celkovo bol Continental dobre vyvážený aj v ostatných kritériách, jednoducho bez zásadných nedostatkov. Druhá Yokohama W.drive V905 okrem vyvážených vlastností za mokra, na snehu či na ľade zas excelovala na suchej ceste s najlepším výsledkom. Ďalších šestnásť pneumatík už ukázalo svoje slabiny.

Víťazom testuje je Continental... Foto: Continental
Continental ContiWinterContact TS 850 Víťazom testuje je Continental ContiWinterContact TS 850, ktorý dosiahol najvyššie hodnotenie na mokrej vozovke aj na snehu a zároveň najvyššiu odolnosť proti opotrebeniu.

Dvanásť zo šestnástich pneumatík s hodnotením dobré doplatilo na slabšie výsledky pri jazde na vode. Iba Goodyearu Ultra Grip 9, Michelinu Alpin 5 a Semperitu Speed-Grip 2 bránili k lepšiemu hodnoteniu jazdné vlastnosti na suchej ceste. Bridgeston Blizzak LM001 zas doplatil na správanie na ľade. Všetky štyri pneumatiky sú však dobré za mokra, čo je pri zimných plášťoch kritériom s najvyšším podielom na celkovej známke.

Práve to bolo osudné pre Nokian WR D3 a BF Goodrich g-Force Winter, ktoré by inak skončili s lepšou známkou. Falken Euro Winter HS449 vykázal slabšie hodnotenia vo viacerých kritériách. Vredestein Snowtrac 5, ktorý sa na teste ADAC zúčastnil prvýkrát, má svoje silné stránky na snehu a na ľade, ale opäť zaostáva na vode a má pomerne veľké opotrebenie. Firestone Winterhawk 3 má zas len priemerné výsledky za mokra, na snehu a na ľade.

Fulda Kristall Control HP a Sava Eskimo HP sú zhruba na rovnakej úrovni, ale ich slabosťou je ľad. Kumho Wintercraft WP51 a Viking Snowtech II spájajú priemerné vlastnosti na mokrej a suchej vozovke. Kleber Krisalp HP 2 zas zlyháva za mokra a na ľade. Pneumatiky Toyo S953 k tomu pridali aj slabšie výkony na snehu. Jedinou pneumatikou, ktorá v teste celkom prepadla, je Avon Ice Touring. So známkou 4,8 za správanie na mokrej ceste jednoducho nemala šancu. Paradoxne je však jedna z najlepších na suchej ceste.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #test zimných pneumatík #test zimných pneumatík 2015
Články podľa značiek