Ružové 'vodičáky' sa vrátili. Staré platia ďalej

Pamätáte si na staré vodičské preukazy ružovej farby? Tie sú už síce dávno minulosťou, ale s tými novými, ktoré začala polícia vydávať v septembri, ich opäť spája ružová farba.

18.11.2015 18:00
Vodičský preukaz - 2016 Foto:
Nové preukazy majú vyššiu kvalitu ochranných bezpečnostných prvkov a tlače.
debata (8)

Pochopiteľne, nejde doklad vo forme knižky, ale o modernú kartu. V porovnaní s dokladmi, ktoré sa vydávali doteraz, pribudli na nových preukazoch ochranné prvky. „Rozmerové vlastnosti nových vodičských preukazov zostávajú zachované, výrazný posun vidíme v tom, že sme zlepšili kvalitu materiálu dodávaného čistopisu, ako aj kvalitu ochranných bezpečnostných prvkov a tlače,“ povedal Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

„K najvýznamnejším zmenám ochranných prvkov prišlo v potlači čistopisu, použitých farbách, kinegrame, opticko-variabilnom prvku a embose,“ dodal. Okrem obmeny dizajnu vodičských preukazov k iným zmenám neprišlo. Nové vodičské preukazy sa aj naďalej vydávajú s platnosťou päť rokov. Rovnaké sú aj poplatky za ich vydanie. Motoristi tak za vydanie vodičského preukazu do 30 dní zaplatia 6,50 eura. V prípade, že požiadajú o urýchlené vydanie dokladu do dvoch pracovných dní, vyjde ich to na 26 eur.

Nový vodičský preukaz - 2016 Foto: MNV SR
Vodičský preukaz - 2016 Nový vodičský preukaz - 2016

Napriek tomu, že sa vydávajú nové vodičské preukazy, naďalej sú platné aj tie doklady, ktoré polícia vydávala predtým. Hoci na nich nie je uvedená platnosť, budú platiť ružové vodičské preukazy do roku 2023 a doklady, ktoré polícia vydávala od 1. mája 2004 do 18. januára 2013, stratia platnosť na konci roku 2032.

Dokedy budú platiť staré vodičské preukazy

Dátum vydania Platnosť
Vodičské preukazy vydávané od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004, t. j. ružové zaliate do fólie do 31. decembra 2023.
Vodičské preukazy, ktoré boli vydávané od 1. mája 2004 do 18. januára 2013 do 31. decembra 2032.
Od 19. januára 2013 vydávané vodičské preukazy A a B 15 rokov
Od 19. januára 2013 vydávané vodičské preukazy C a D 5 rokov.

Ako často musia seniori absolvovať lekársku prehliadku

  • Vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí dovŕšili vek 65 rokov, sú povinní podrobiť sa pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov.
  • Vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí vedú motorové vozidlo skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE, a vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy, motorové vozidlo využívané na zasielateľstvo a taxislužbu a na poskytovanie poštových služieb, sú povinní podrobiť sa pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov a po dosiahnutí veku 65 rokov každé dva roky.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vodičské preukazy
Články podľa značiek