Toyota zvoláva 1,6 milióna vozidiel. Problémom sú opäť airbagy Takata

Zvolávacia akcia sa týka 22 modelov vyrobených od januára 2004 do decembra 2005 predaných v Japonsku a ďalších vozidiel, distribuovaných vo Veľkej Británii, Španielsku a Taliansku.

25.11.2015 18:30
Airbag - Takata Foto:
Výrobcom problémových airbagov je japonská spoločnosť Takata. Kvôli nim už museli navštíviť servis desiatky miliónov áut.
debata

Japonská automobilka Toyota zvolala opäť do servisov zhruba 1,6 milióna vozidiel. Spoločnosť chce u nich vymeniť potenciálne chybné nafukovače airbagov, ktorých výrobcom je spoločnosť Takata. Dotknuté autá už kvôli tomuto problému raz zvolané boli, k výmene ale nedošlo. Toyota sa k nej odhodlala až po nehode na aute konkurenčnej značky Nissan. Toto vozidlo síce na kontrole nafukovačov Takata bolo, ale jeho airbag neskôr praskol a cestujúci bol zranený.

Nissan kvôli tomu zvolal tento mesiac znova do servisov v Japonsku približne 310 000 vozidiel. Výrobcovia áut v priebehu predošlých prehliadok kontrolovali nafukovače používajúce dusičnan amónny kvôli možnému úniku plynu. U niektorých usúdili, že sú dostatočne bezpečné a nie je potrebné ich vymeniť. Toyota ale teraz uviedla, že vymení všetky dotknuté nafukovače. Dodá ich opäť Takata.

Podľa amerických regulátorov môžu nafukovače prasknúť a môžu sa z nich do vozidla vymrštiť čiastočky kovu. Kvôli tomu už boli na celom svete zvolané do servisov desiatky miliónov áut. Americké úrady tiež spojili potenciálne chybné nafukovače využívajúce dusičnan amónny, ako pohonnú látku, s ôsmimi prípadmi úmrtia v USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #airbagy #Takata
Články podľa značiek