Euro NCAP: Toyota Proace, Peugeot Traveller a Citroën Space Tourer majú päť hviezd

Ešte koncom roka stihli automobilky Toyota, Citroën a Peugeot podrobiť nové úžitkové trojičky nárazovým testom Euro NCAP. A urobili dobre. Tesne pred sprísnením pravidiel si totiž zaknihovali plné skóre. Sú vlastne jedinými dodávkami s päťhviezdičkovým hodnotením vo vlaňajších sériách crashtestov.

06.01.2016 12:00
Euro NCAP - Peugeot Traveller Foto:
Peugeot Traveller zastúpil v teste Euro NCAP aj svojho francúzskeho súrodenca Citroën Space Tourer a japonskú Toyotu Proace. V ochrane dospelých získal 87 %.
debata

Po veľkej decembrovej sérii, pri ktorej poslalo konzorcium Euro NCAP proti „stene“ hneď pätnásť nových modelov, to už vyzeralo, že nás do konca roka žiadna ďalšia skúška bezpečnosti nečaká. Lenže automobilky Peugeot, Citroën a Toyota sa postarali o veľké prekvapenie. Tesne pred sviatkami podrobili crashtestom svoje nové úžitkové trojičky Peugeot Traveller, Citroën Space Tourer a Toyota Proace. A to dokonca ešte pred svetovou premiérou, ktorá je plánovaná až na marcový autosalón v Ženeve. Malo to svoju logiku. V tomto roku by už totiž museli všetky tri novinky absolvovať crashtest podľa sprísnenej metodiky Euro NCAP.

V ochrane detí Traveller doslova zažiaril. Na... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Peugeot Traveller V ochrane detí Traveller doslova zažiaril. Na konte má až 91 %.

Tak to mali o niečo ľahšie. Ich výsledok však netreba v žiadnom prípade dehonestovať. Aj podľa vlaňajších pravidiel sa totiž mnohým zvučným menám nepodarilo dosiahnuť plné skóre. Spomeňme len dvojhviezdičkovú Lanciu Ypsilon, trojhviezdičkové BMW Z4 či štvorhviezdičkové Mini Clubman z poslednej decembrovej série. Päť hviezdičiek japonsko-francúzskeho tria, navyše s dodávkami, je dôvodom na uznanie. V laboratóriách Euro NCAP ich zastúpil Peugeot Traveller s dvojlitrovým motorom 2,0 D-4D, pričom sa jej výsledky vzťahujú aj na sesterský Citroën Space Tourer a Toyotu Proace.

Výsledky Euro NCAP (december 2015)

Model Počet hviezd Dospelí Deti Chodci Asist. systémy Vážený priemer
Toyota Proace 5 87 % 91 % 64 % 78 % 82,3 %
Citroën Space Tourer 5 87 % 91 % 64 % 78 % 82,3 %
Peugeot Traveller 5 87 % 91 % 64 % 78 % 82,3 %

Z ochrany dospelých si Traveller odniesol veľmi slušných 87 %. Problémom bola vyššia záťaž hrudníka v oblasti rebier pri náraze na stĺp, hodnotená ako priemerná. Horšia bola aj ochrana krčnej chrbtice pri náraze zozadu. Ako nedostatočnú označilo Euro NCAP ochranu posádky vzadu. Ochrana detí išla Travelleru o čosi lepšie. Získal až 91 %. Za chodcov si odniesol 64 %, pomohol najmä plný počet bodov za konštrukciu nárazníka. Horšie to bolo s rizikom, ktoré spôsobuje chodcom konštrukcia predných stĺpikov. Za asistenčné systémy dostal Traveller 78 %. Vybavený je síce štandardne len ESP, ale za príplatok je k dispozícii monitorovanie jazdných prúdov a autonómne brzdy.

Nové francúzsko-japonské trojičky sú tak jedinými dodávkami vlaňajšieho roka, ktorým sa podarilo získať maximálny počet hviezd. Len pre úplnosť spomeňme, že konkurenčný Renault Trafic a Opel Vivaro, ktoré absolvovali crashtest vo februári, majú na konte o jednu hviezdičku menej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Citroen #Peugeot #Euro NCAP #Toyota Proace #Peugeot Traveller #Citroen Space Tourer
Články podľa značiek