Škoda varuje pred 'fejkovými' dielmi. Brzdy sa môžu rozpadnúť!

Koncom januára odhalila colná správa na strednom Slovensku rekordné množstvo falošných náhradných dielcov do vozidiel značky Škoda. Navonok sa ale tvária ako originál. Automobilka varuje pred ich použitím. Testy ukázali katastrofálne nízku kvalitu.

05.02.2016 12:00
Škoda - falošné náhradné diely Foto:
Pohľad na toto brzdové obloženie je naozaj odstrašujúci. Je ale pravdepodobné, že na Slovensku sa dostali do distribúcie státisíce takýchto fazifikátov.
debata (4)

Na slovenský trh sa dostávajú falošné náhradné diely určené pre automobily Škoda. Potvrdila to nedávna razia Kriminálneho úradu finančnej správy a Colného úradu v jednej predajni a troch veľkokapacitných skladoch. Celkovo bolo zadržaných 4 798 tovarových položiek, čo predstavuje až 549 142 náhradných dielcov. Náhodné balenia boli poskytnuté spoločnosti Škoda na posúdenie ich originality. Až pri 5 214 dielcoch sa podozrenie potvrdilo.

Nehovoríme pritom o dieloch od nezávislých dodávateľov, ale dieloch, ktoré nesú ochrannú známku Škody a tvária sa ako originál. O to sú nebezpečnejšie. Ich kvalita totiž nezodpovedá štandardom výrobcu a často ani nižším normám. Spoločnosť Škoda Auto Slovensko preto vyzýva motoristov k ostražitosti pri nákupe a použití náhradných dielcov mimo jej autorizovanej predajnej a servisnej siete. Odporúča, aby neriskovali a navštevovali výhradne autorizované servisy.

A takto má vyzerať originál. Foto: Škoda-Auto
Škoda - falošné náhradné diely A takto má vyzerať originál.

To možno znie tak trochu ako „naháňanie“ klientov do značkových predajní, kde sú súčiastky zväčša drahšie, ale priložené fotografie, napríklad bŕzd, pôsobia naozaj odstrašujúco. „Použitie falzifikátov pri oprave automobilu, najmä pokiaľ ide o náhradné dielce brzdovej sústavy alebo riadenia, môžu mať priamy vplyv na bezpečnosť jazdy,“ hovorí Karel Sklenář, konateľ slovenského zastúpenia Škody. Pritom rozoznať „fejkový“ náhradný diel od originálu nie je jednoduché. Niekedy naň upozorní až montáž, v horšom prípade porucha na ceste.

Vedúci popredajných služieb Róbert Hukel radí, že silnou indíciou falzifikátu môže byť najmä veľmi nízka cena. „Pokiaľ máte možnosť porovnať si originálny diel s tým, ktorý ste kúpili, určite to urobte. Falzifikát často odhalí už vizuálna kontrola. Pokiaľ nie, zamerajte sa na možné komplikácie pri montáži. Falzifikáty totiž väčšinou disponujú nepresnosťami, ktoré vznikajú vďaka nízkej kvalite výroby.“ Ich montáž je teda komplikovanejšia, než montáž originálneho dielu.

Škoda - falošné náhradné diely
Škoda - falošné náhradné diely
+3Škoda - falošné náhradné diely

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto
Články podľa značiek