FCA: Zlá páka automatu má dohru. Do servisov musí ísť 1,1 mil. áut

Sťažnosti majiteľov Jeepov Grand Cherokee, Chryslerov 300 a Dodgeov Charger boli vypočuté. Mätúci volič automatickej prevodovky, ktorý má na svedomí už 121 nehôd a takmer 40 tranení, musí automobilka FCA upraviť. Týka sa to viac ako 1,1 milióna áut.

29.04.2016 16:00
Jeep Grand Cherokee - volič automatickej... Foto:
Volič automatickej prevodovky v modeloch Jeepe Grand Cherokee, Dodge Charger a Chrysler 300 vyzerá ako klasický volič. V skutočnosti však ide o joystick. A to vodičov pri ovládaní prevodovky mýli.
debata

O probléme elektronického voliča automatickej prevodovky v Jeepe Grand Cherokee sme vás informovali už vo februári. Majitelia sa sťažovali, že je málo intuitívny. A nielen to. Na svedomí má až 121 nehôd, z toho takmer 40 so zranením. Podobá sa totiž na klasický mechanický volič automatu, no v skutočnosti ide o joystick, ktorý sa vždy vráti do stredovej polohy, podobne ako pri niektorých modeloch BMW. Lenže pri BMW páka ako joystick aj vyzerá. Pri v Jeepe, Chrysleri a Dodge nie.

Keďže volič neostane v jasne definovanej polohe a navyše je v Grand Cherokee štart-stop systém, vodiči z auta vystupovali, aj keď bola zaradená poloha D, pre jazdu vpred, alebo R, pre jazdu vzad. Pritom sa domnievali, že majú páku v polohe pre parkovanie. Samovoľný rozbeh auta následne spôsobil nekontrolovaný náraz do iných účastníkov premávky vrátane chodcov. Pri aute s hmotnosťou nad dve tony je to naozaj vážna vec. Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA evidoval celkom 314 sťažností.

Samozrejme, to, v akom režime je prevodovka, ukazuje v Jeepe aj Dodge indikátor na palubnej doske a navyše svietiaci symbol priamo pri voliči, ale v kombinácii so zhasnutým motorom vypnutým úsporným štart-stop systémom to asi predsa len nestačilo. Dokonca ani so zvukovou výstrahou pri otvorených dverách. Uznal to aj samotný NHTSA, postrach amerických automobiliek. Koncern FCA tak musí do servisov pozvať majiteľov 1 129 202 áut, ktoré boli vybavené touto zbytočnou inováciou.

Týka sa to 811 586 vozidiel v USA, 52 144 v Kanade, 16 805 v Mexiku a 248 667 v ďalších regiónoch vrátane Európy. Ide o Jeep Grand Cherokee, Dodge Charger a Chrysler 300 modelových rokov 2012 až 2015. V tých novších už koncern použil nový otočný ovládač, podobný voličom v Jaguaroch či Land Roveroch, pri ktorých podobné riziko nehrozí. Ten ale zvolávané autá nedostanú. Proti nechcenému rozjazdu budú chránené vyššou intenzitou zvukovej výstrahy a blokovaním pohybu pri otvorených dverách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvolávacia akcia #Jeep #Jeep Grand Cherokee #Dodge Charger #Chrysler 300
Články podľa značiek