Nemecko plánuje ďalšie emisné testy. Po NOx je na muške CO2

Nemecké ministerstvo dopravy uskutoční ďalšie testy vozidiel, a to kvôli možnému prekračovaniu limitov pre emisie oxidu uhličitého. Oznámil to hovorca ministerstva s tým, že úrad zatiaľ v tomto smere nemá žiadne konkrétne indície.

05.05.2016 19:00
KBA - emisie NOx Foto:
Nemecko sa chce po testovaní emisií oxidov dusíka, ktorý sa spája s aférou Dieselgate, pozrieť aj na reálne emisie CO2.
debata
Ministerstvo plánuje vyhodnotiť údaje o emisiách oxidu uhličitého získané pri skorších testoch nariadených po škandále automobilky Volkswagen, ktoré sa sústredili na emisie oxidov dusíka. Navyše poverilo nemecký úrad pre motorové vozidlá KBA, aby uskutočnil dodatočné testy. „Budú urobené ďalšie merania,“ povedal hovorca.

VW vlani v októbri priznal, že do vozidiel s naftovými motormi inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií zakrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidu dusíka. Po celom svete sa táto aféra týka asi 11 miliónov áut, najmä značiek Volkswagen, Škoda a Seat. Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt cez víkend upozornil, že vyšetrovacia komisia, ktorá má okolnosti tohto škandálu objasniť, stále pokračuje v práci. „V popredí teraz stoja oxidy dusíka, ale zamestnať nás môže aj oxid uhličitý,“ povedal pre nemecký Süddeutsche Zeitung.

Výsledky nebudú určite lichotivé. Výška vypúšťaného CO2 je totiž priamo úmerná spotrebe paliva a tá je v premávke podstatne vyššia ako v laboratóriách. Automobilky sa síce nedopúšťajú podvodu, pretože postupujú pri meraniach podľa predpisov, ale tieto neodzrkadľujú realitu. Nový systém merania spotreby, ktorý bude zahŕňať aj cyklus v bežnej premávke, vstúpi do platnosti až na budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #dieselgate #KBA #emisie áut
Články podľa značiek