FCA a Google spolupracujú na autopilote. Chrysler dodá 100 áut

Koncern FCA, teda Fiat a Chrysler, oznámil spoluprácu s americkým gigantom Google. Výsledkom má byť testovacia flotila sto Chryslerov s autonómnym riadením.

11.05.2016 12:00
debata
Až sto vozidiel Chrysler Pacifica bude... Foto: Chrysler
Chrysler Pacifica - 2016 Až sto vozidiel Chrysler Pacifica bude vybavených softvérom pre autonómnu jazdu od spoločnosti Google. Jazdiť by mali najprv v testovacom centre Google a neskôr v bežnej premávke.

Šéf koncernu FCA, Sergio Marchionne má veľkolepé plány. Niektoré mu však nie vždy vyjdú tak, ako si predstavoval. Spomeňme víziu fúzie koncernov FCA a General Motorsu alebo spoluprácu s Apple. Obe spoločnosti mu dali košom. Teraz Marchionne obrátil pozornosť ku konkurenčnej spoločnosti Google, ktorá je známa aktivitami vo vývoji autonómnych vozidiel. A presne o to ide. Spoločnosti oznámili spoluprácu na vývoji autopilotu. FCA by to mohlo pomôcť dobehnúť náskok konurentov.

Google už podobný softvér inštaloval do... Foto: Google
Google - autonómne auto Google už podobný softvér inštaloval do hybridného Lexusu RX 450h

Spolupráca bude spočívať v dodávke 100 hybridných rodinných MPV Chrysler Pacifica, ktoré budú prispôsobené požiadavkám spoločnosti Google. Tá zase vybaví tieto autá softvérom potrebným pre autonómne riadenie. Výroba vanov bude prebiehať v Michigane, odkiaľ poputujú priamo do testovacieho centra Google v Kalifornii a následne aj na bežné cesty, keďže tento americký štát má najtolerantnejšie predpisy pre testy vozidiel s autopilotmi.

Google už podobný softvér inštaloval do hybridného Lexusu RX 450h a ďalších približne sedemdesiatich iných áut. Jeho testovacia flotila sa tak po dodávke Chrysleru rozrastie na viac ako dvojnásobok. Prvé autá by mala spoločnosť Google dostať ešte tento rok. Celý vývoj má viesť k prelomu v oblasti autonómneho riadenia, pričom obaja partneri veria, že práve minivany oslovia manažérov verejnej dopravy viac ako mikrobusy. Výhodu vidia najmä v cene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Fiat #Chrysler #FCA #CHrysler Pacifica
Články podľa značiek