Chorvátsko 2016: Cesta cez Maďarsko šetrí peniaze

Prinášame prehľad dopravných predpisov, pokút, cien pohonných hmôt a diaľničného mýta v Maďarsku. Aj zopár dobrých tipov, ako sa vyhnúť krátkemu a rizikovému úseku cez Slovinsko.

01.07.2016 12:00
Chorvátske diaľnice Foto:
Maďarská trasa do Chorvátska je pre obyvateľov západného Slovenska jednoznačne najlacnejšia. Zo stredného a východného Slovenska sa diaľniciam ale nevyhnete. Ich ceny sa nemenili.
debata (8)

Maďarsko používa systém elektronických diaľničných známok. Do systému sa zaregistrujete zaplatením poplatku na hraničných priechodoch, čerpacích staniciach, cez internet alebo pomocou SMS. Ceny za používanie diaľnic sa ani tento rok nemenili. Pri platbe hotovosťou dostanete blok o zaplatení, pri platbe cez internet či mobil vám zašlú autorizačný kód.

Cesta do Chorvátska cez Maďarsko umožňuje vodičom, najmä zo západného Slovenska, vyhnúť sa akýmkoľvek poplatkom za diaľnice. A to nielen maďarským, ale aj rakúskym a slovinským. Do Maďarska však musíte vstúpiť hraničným prechodom Rajka pri Bratislave. Potom pokračujete starou cestou na Mosonmagyaróvár, Csornu, Szombathely, ďalej na Korment a v Lenti odbočte na Letenye, odkiaľ sa dostanete starou cestou až na hraničný priechod s Chorvátskom Letenye-Goričan.

Úsek dlhý asi 210 km je síce plný obcí a rýchlostných obmedzení, ale ak cestujete v noci, dá sa zvládnuť za tri hodiny. Rozhodne sa však vyhnite skratke cez miniatúrny úsek cez Slovinsko hraničným priechodom Rédics. Slovinci tam totiž zneprehľadnili značenie starej cesty natoľko, že vás tých 11 km v Slovinsku môže stáť diaľničný poplatok (15 eur) a v najhoršom prípade aj mastnú pokutu. Jednoducho na starú cestu netrafíte a vybehnete hneď na diaľnicu. Slovinská polícia si tu na vás rada počká i keď tvrdí, že kontrola diaľničných známok nie je v jej „rezorte“.

Cez Slovinsko s rizikom

Ak si predsa len trúfate, treba sa na kruhovom objazde tesne za maďarsko-slovinskými hranicami vyhnúť výjazdu na diaľnicu a odbočiť až na nasledujúcom výjazde s označením Lendava. Potom pokračujte starou cestou na chorvátsky hraničný prechod Mursko Središče a ďalej na niektorý výjazd chorvátskej diaľnice. Ak chcete ušetriť čo najviac, môžete sa na diaľnicu napojiť až pri Svetom Križi tak, že budete pokračovať cez obce Mačkovec, Čakovec a Štefanec. Najlepšou pomocou je, samozrejme, navigácia, kde v možnostiach plánovania trasy vypnete spoplatnené úseky.

Cestou z Bratislavy môžete tiež využiť maďarské diaľnice. Z Rajky pôjdete na Budapešť, potom na Székesfehervár a odtiaľ až na chorvátsky priechod Letenye-Goričan. Táto trasa je však v porovnaní s tou cez Rakúsko a Slovinsko dlhšia asi o 15 km. Na druhej strane sa ňou automaticky vyhnete prejazdu Slovinska, ktoré nemá celkom dobudovanú diaľničnú sieť, takže trasa cez maďarské diaľnice môže byť nakoniec aj rýchlejšia.

Z východu len po diaľnici

Ak ste si zo stredného Slovenska nezvolili trasu cez Bratislavu, máte možnosť vojsť do Maďarska cez Komárno alebo Šahy. Výhoda komárňanského priechodu je v tom, že sa vyhnete južnému obchvatu Budapešti, kde hrozia zápchy. Z Komárna smerujete na Székesfehervár a odtiaľ sa dobudovanou diaľnicou dostanete až na chorvátsky priechod Letenye-Goričan. Samozrejme, poplatku za maďarské diaľnice sa nevyhnete, rovnako ako turisti smerujúci od Košíc z priechodu Hraničná pri Hornáde-Tornyosnémethy.

Hoci z košického priechodu smeruje až do Budapešti veľmi kvalitná cesta a diaľnica, opäť sa môže stať problémom prejazd Budapešťou. Riešením je vyraziť v noci, aby ste Budapešť prešli ešte pred rannou špičkou na južnom obchvate. Priamy prejazd Budapešťou odporúčame len tým, ktorí ju poznajú. Z Budapešti už vedie komfortná diaľnica popod Balaton až na chorvátsky priechod Letenye-Goričan. Pre tých, ktorí sa maďarskej diaľnici a teda aj poplatkom nevyhnú je dobrou správou aspoň to, že ušetria na palive. Ceny benzínu a nafty sú v porovnaní s minulou sezónou ale aj súčasnými cenami na Slovensku nižšie. Talže tankovať u našich južných susedov sa oplatí.

Diaľničné mýto – elektronické mýto

Platnosť Poplatok (do 3,5 tony)
10 dní 2 975 HUF (9,51€)
Mesiac 4 785 HUF (15,29 €)
Rok 42 980 HUF (137,38 €)

Ceny pohonných hmôt

Natural 95 344,00 HUF (1,103 €)
Nafta 340,00 HUF (1,090 €)
LPG 222,12 HUF (0,71 €)

Dopravné predpisy

Rýchlostný limit v obci 50 km/h
Rýchlostný limit mimo obce 90 km/h
Rýchlostný limit na rýchlostných cestách 110 km/h
Rýchlostný limit na diaľniciach 130 km/h
Povolený alkohol 0,00 %
Celodenné svietenie mimo obce
Reflex. vesty áno
Detské sedačky áno

Pokuty

prekročenie rýchlosti o 10 km/h od 60 000 HUF
prekročenie rýchlosti o 20 km/h od 100 000 HUF
prekročenie rýchlosti o 30 km/h od 300 000 HUF (súdny príkaz)
jazda na červenú (STOP) 100 000 HUF
alkohol do 0,08 % 100 000 HUF
alkohol nad 0,08 % od 200 000 HUF
telefonovanie za volantom 30 000 HUF
nezapnuté pásy 10 000 až 30 000 HUF
nesprávne parkovanie 10 000 HUF

Dopravné nehody

Privolanie polície len pri zranení osôb
Polícia 107 (112)
Hasiči 105 (112)
Záchranka 104 (112)

Kontakt na SR zastupiteľstvo

Telefón +36/1/460 9010
Pohotovostný mobil +36/30/2695997

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Maďarsko #Chorvátsko #turistická sezóna #Skovinsko
Články podľa značiek