Honda zvoláva kvôli airbagom. Za všetkým opäť Takata

Podľa amerického úradu pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA je až 50-percentná pravdepodobnosť, že pri starších vozidlách značiek Honda a Acura dôjde po aktivácii airbagov k vymršteniu kovových dielov do interiéru.

04.07.2016 20:00
Airbag - Takata Foto:
Autá, ktorých sa zvolávacia akcia týka, už raz v servise z dôvodu nebezpečných nafukovačov airbagov Takata boli, no nedošlo k ich oprave. Majitelia sú stále v ohrození.
debata

Americká vláda vyzvala majiteľov približne 313 000 starších áut značiek Honda a Acura, aby ich prestali používať a nechali ich bezodkladne opraviť. Nové testy totiž zistili, že nafukovače airbagov od japonského dodávateľa Takata môžu byť v týchto autách veľmi nebezpečné.

Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA uviedol, že podľa jeho informácií existuje až 50-percentná pravdepodobnosť, že nafukovače môžu v priebehu nehody explodovať a vymrštiť do interiéru častice kovu. Varovanie sa podľa agentúry Reuters týka vozidiel, ktoré boli už skôr zvolané do servisov na kontrolu, ale neboli opravené.

„Tieto autá sú nebezpečné a je nutné ich hneď opraviť,“ oznámil americký minister dopravy Anthony Foxx. „Ľudia by s týmito autami nemali jazdiť, pokiaľ nejdú rovno k predajcovi, aby ich nechali opraviť,“ citovala agentúra AP.

Problém s nafukovačmi Takata vyústil v dosiaľ najväčšiu zvolávaciu akciu v oblasti bezpečnosti áut v histórii. Týka sa už takmer 70 miliónov vozidiel. S kauzou je spojovaných minimálne jedenásť úmrtí a viac ako stovka zranení. Úrady v Malajzii vyšetrujú ďalšie tri prípady smrti, ktoré by mohli súvisieť s airbagmi Takata.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #zvolávacia akcia #airbagy #Acura #Takata
Články podľa značiek