J. D. Power: Anketu spoľahlivosti ovládla Škoda. Drahé autá sklamali

Tohtoročným víťazom britskej ankety spoľahlivosti je Škoda. Zvíťazila ako značka a medzi najlepšími má hneď tri modely. Darilo sa tiež Suzuki, Kii a Opelu. Naopak, na chvoste nájdeme prémiové BMW, Audi či Land Rover.

18.07.2016 06:00
J.D. Power UK - 2016 Foto:
Na prieskume spoľahlivosti sa v tomto ročníku ankety zúčastnilo viac ako 13 000 britských motoristov. Výsledky sú jasné. Najmenej starostí robí majiteľom Škoda.
debata (7)

Najnovšia štatistika agentúry J. D. Power sledovala spoľahlivosť áut hodnotenú britskými majiteľmi. A keďže modelová skladba vozidiel je za kanálom La Manche takmer identická s tou našou, teda až na volant umiestnený v pravo, má vypovedaciu hodnotu pre celú Európu. Rozdiel môže prameniť len z toho, že autá dodávané na britský trh môžu byť vyrábané v iných závodoch než tie pre kontinentálnu Európu. Týka sa to najmä tých japonských. Ale ani to nie je pravidlo. A už vôbec nie tohtoročného víťaza, českej Škody. Tá doslova excelovala.

Lacné je lepšie

Posolstvo tohto ročníka je jasné. Najväčšie problémy robia majiteľom drahé prémiové autá. Naopak, darí sa tým masovým. Vyplýva to z odpovedí až 13-tisíc motoristov, ktorí v čase od februára do apríla tohto roku hodnotili svoje vozidlá v ôsmich kategóriách – motor a prevodovka, exteriér, jazdné vlastnosti, vybavenie, audio/multimédiá/ navigácia, sedadlá, vetranie/klima­tizácia a interiér. Celkovo vyplňovali dotazník s 233 otázkami. Sledované boli autá staré od jedného do troch rokov, pričom motoristi hodnotili problémy v posledných dvanástich mesiacoch užívania.

Škoda ovládla anketu nielen ako značka, ktorá... Foto: Robert Hüttner
Škoda Yeti 2,0 TDI 4x4 Outdoor Škoda ovládla anketu nielen ako značka, ktorá má len 66 porúch na sto áut, ale bodovala aj Fabiou v triede malých vozidiel a Yetim medzi modelmi SUV.

Výsledky zoradila J. D. Power podľa počtu porúch na 100 vozidiel (PP100). Nižšie skóre teda znamená aj lepšie umiestnenie. A ako to dopadlo? Šampanské určite otvárajú v Mladej Boleslavi. Škode sa podaril doslova husársky kúsok. Je na čele tabuľky s hodnotením 66 PP100, teda 66 problémov na sto vozidiel. Nasleduje Suzuki (79 PP100), Kia (80 PP100) a Vauxhall (90 PP100), čo je „ostrovná“ divízia Opelu. Prekvapujúce je, že Peugeot (92 PP100) sa umiestnil spolu s nemeckým Volkswagenom na piatom mieste s rovnakou poruchovosťou a predbehol aj Ford, Seat a najmä japonskú Mazdu alebo Hondu.

Prémia na chvoste

Hondu dokonca porazil aj Fiat, Renault a Citroën. Rebríček teda do značnej miery búra vžité predstavy o kvalite japonských modelov a slabej úrovni francúzskych áut. A ešte väčším šokom je umiestnenie nemeckých prémiových značiek. Tie sú na absolútnom chvoste, nevynímajúc Mercedes-Benz, BMW a Audi. Ich poruchovosť sa pohybuje od 154 do 170 PP100, čo znamená viac ako dvojnásobok problémov v porovnaní so Škodu alebo Suzuki. Tabuľku uzatvára ďalšia prémiová značka. Je ňou Land Rover s poruchovosťou 197 PPS. Briti boli teda voči svojej vlastnej automobilke nekompromisní.

Tešiť sa môže aj Suzuki, ktoré ju druhou... Foto: Suzuki
Suzuki Vitara - 2015 Tešiť sa môže aj Suzuki, ktoré ju druhou najmenej poruchovou značkou, so 79 problémami na 100 áut.

Na obranu prémiových značiek, ktoré patria v prieskume k najhorším, však treba povedať, že ide o zložitejšie vozidlá, vybavené neporovnateľne väčším počtom luxusných a bezpečnostných prvkov. Takže viac problémov je logických. Naopak, platí, že to, čo v aute nemáte, sa nemôže pokaziť. Výnimkou je azda len rumunská Dacia, ktorá je jednoduchá a lacná, no podľa výsledkov rozhodne nie spoľahlivá. J. D Power uvádza, že päť z najčastejších problémov je spojených s kategóriou audio/multimé­diá/navigácia, čo je výsada prémiových áut. Majiteľov trápi najviac problémové spárovanie smartfónov s vozidlom.

Kvalita v koncernoch kolíše

Zaujímavosťou je aj rozdiel v kvalite značiek patriacich pod jeden koncern. Nehovoríme teraz ale o Škode a Volkswagene, ktoré majú dobré hodnotenie. Diametrálny rozdiel vidíme najmä u Kórejčanov. Kým Kia dosiahla na skvelú tretiu priečku, sesterský Hyundai s poruchovosťou 130 PP100 je hlboko pod priemerom. To iste prekvapí, pretože v koncernovej hierarchii patrí Hyundai vyššie než Kia. A platí to aj o koncerne PSA. Výborné hodnotenie Peugeotu sprevádza len priemerná úroveň kvality Citroënu (115 PP100).

Nemecké prémiové značky dopadli v prieskume... Foto: Audi
Audi Q2 - 2016 Nemecké prémiové značky dopadli v prieskume nelichotivo. Najhoršie je z nich Audi so 170 poruchami na 100 vozidiel. Horšie je na tom už len Dacia a Land Rover.

Pohľad do tabuľky víťazov jednotlivých tried opäť len potvrdzuje dominanciu Škody. Tej sa podarilo zvíťaziť hneď vo dvoch segmentoch. Fabia ovládla kategóriu malých áut a Yeti triedu SUV. Pritom má Škoda medzi najlepšími aj tretí model. Je ňou Octavia v nižšej strednej triede na druhom mieste. Porazila ju len Toyota Auris. Víťazom miniáut je Kia Picanto. Zlé umiestnenie Mercedesu-Benz v poradí značiek zachraňuje prvé miesto pre triedu E v kategórii luxusných áut a Mercedesu-Benz C v strednej triede. Medzi malými MPV bol najlepšie hodnotený Ford B-Max, inak jedno z najmenej úspešných áut tejto značky.

Hodnotenie spoľahlivosti značiek podľa J. D. Power UK

Poradie Značka Počet porúch na 100 vozidiel
1. Škoda 66
2. Suzuki 79
3. Kia 80
4. Opel /Vauxhall 90
5.-6. Peugeot 92
5.-6. Volkswagen 92
7. Ford 95
8.-9. Seat 96
8.-9. Toyota 96
10. Nissan 98
11. Mazda 111
12. Fiat 112
Priemer 113
13. Citroën 115
14. Renault 116
15. Honda 117
16.-17. Jaguar 123
16.-17. Volvo 123
18. Hyundai 130
19. Mini 140
20. Mercedes-Benz 154
21. BMW 156
22. Audi 170
23. Dacia 174
24. Land Rover 197

Víťazi triedy Mini

Poradie Model
1. Kia Picanto
2. Suzuki Alto
3. Volkswagen Up!

Víťazi nižšej triedy

Poradie Model
1. Škoda Fabia
2. Volkswagen Polo
3. Nissan Juke
4. Peugeot 208
5. Opel/Vauxhall Corsa

Víťazi nižšej strednej triedy

Poradie Model
1. Toyota Auris
2. Škoda Octavia
3. Hyundai i30

Víťazi triedy kompaktných SUV

Poradie Model
1. Škoda Yeti
2. Volkswagen Tiguan
3. Opel/Vauxhall Mokka

Víťazi triedy luxusných áut

Poradie Model
1. Mercedes-Benz E
2. Jaguar XF
3. BMW 5

Víťazi strednej triedy

Poradie Model
1. Opel/Vauxhall Insignia
2. Mercedes-Benz C
3. Ford Mondeo

Víťazi triedy malých MPV

Poradie Model
1. Ford B-Max
2. Nissan Note
3. Honda Jazz

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #spoľahlivosť vozidiel #J.D. Power
Články podľa značiek