Čo sa na 'jazdenkách' kazí najviac? Pozrite si hriešnikov

Britská poisťovňa Warrantywise poisťuje vozidlá proti nečakaným servisným opravám po záruke. Má tak množstvo zaujímavých údajov. Tentoraz zverejnila štatistiku najčastejších porúch jazdených áut a modelov, ktorých sa to najčastejšie týka.

09.08.2016 06:00
Warrantywise - spoľahlivosť Foto:
Nečkané poruchy na ceste sú vždy nepríjemné. Pri starších autách sa im ale nedá vyhnúť.
debata (19)

Len nedávno sme vám priniesli štatistiku vozidiel s najdrahším servisom. Stála za ňou britská poisťovňa Warrantywise, ktorá poskytuje poistenie na nečakané opravy áut po záruke. Teda čosi ako predĺženú garanciu. A teraz tu máme ďalšie zaujímavé údaje. Zo svojich dát vytvorila rebríček najporuchovejších častí jazdených vozidiel. Ide o vozidlá s maximálnym vekom 12 rokov a s maximálne 193 000 najazdenými kilometrami. A aby to bolo ešte zaujímavejšie, okrem percentuálneho podielu danej poruchy na celkovom počte hlásených poistných udalostí uvádza aj tri modely, ktoré majú s danou súčasťou najčastejšie problémy.

Na čele sú prevodovky a „elektrika“

Ide síce o britskú spoločnosť poisťujúcu vozidlá s pravostranným riadením, ale absolútna väčšina z nich jazdí aj v kontinentálnej Európe a okrem riadenia sa technicky nijako nelíši od tých s volantom na ľavej strane. Navyše sú tieto autá vyrábané na tých istých montážnych linkách, takže britský pôvod štatistiky nie je dôvodom, prečo nebrať údaje Warrantywise vážne. Podľa nej majú zánovné autá najviac problémov s prevodovkou, pripadá na ne až 8,4 % z hlásených udalostí. Možno je to dané práve masívnym nástupom dvojspojkových prevodoviek v posledných rokoch. Pretože pri manuáloch by ste taký veľký podiel porúch asi nečakali.

Najviac problémov robí starším autám s vekom do... Foto: Opel
Opel - prevodovka Easytronic 3.0 Najviac problémov robí starším autám s vekom do 12 rokov prevodovka. Škoda, že štatistika neuvádza, o aké typy prevodoviek ide. Možno len dedukovať, že najviac porúch bude súvisieť s boomom nástupu dvojspojkový „skríň“.

Nasleduje elektroinštalácia s 8,2-percentným podielom, čo ale v súvislosti s boomom elektroniky a elektrických komponentov v autách neprekvapuje. A potom robí jazdeným vozidlám problémy spojka. Tá má až 7,8-percentné zastúpenie pri nečakaných servisných opravách. Dokonca vyššie než turbodúchadlá, ktoré sa s podielom 4,7 % porúch umiestnili na rovnakej priečke s poruchami brzdových systémov. Trend dowsizingu si jednoducho pýta svoju daň a ani do budúcnosti nesľubuje ružové vyhliadky. Na šiestom mieste nájdeme výpadky alternátorov, ktoré sú stále viac a viac zaťažené rastúcou spotrebou elektrickej energie v moderných autách. Napríklad vďaka štart-stop systémom.

Tesnenia stále netesnia

Na siedmom a ôsmom mieste nájdeme s podielom 3,1 % netesnosť hlavy valcov a kondenzátor klimatizácie. Takže problémy sa nevyhýbajú ani elementárnym komponentom akými sú tesnenia. Záver rebríčka patrí opäť súčasti, súvisiacej s tlakom na znižovanie emisií. Takzvaný EGR ventil, ktorý sa stará o recirkuláciu výfukových plynov, robí problémy 2,9 percentám áut, ktoré mali poistnú udalosť v súvislosti s nečakanou poruchou po záruke. Na desiatej priečke s podielom 2,2 percenta nájdeme problémy s elektrickým sťahovaním okien. A ako ukazujú štatistiky, nevyhýbajú sa ani prémiovým značkám.

Elektroinštalácia v zozname najčastejších... Foto: Chevrolet
J.D. Power - elektronika Elektroinštalácia v zozname najčastejších porúch jazdených áut neprekvapí. Elektroniky proste pribúda.

Medzi hriešnikmi nájdeme aj drahé modely Audi a BMW. Ale aj mainstreamové bestsellery ako VW Golf, Ford Focus či Opel Astra. Z toho možno usúdiť, že nevýhodu v štatistickom umiestnení majú práve vozidlá, ktorých sa predá v Británii najviac, teda že nejde o percentuálny podiel porúch na celkovom predaji daného modelu v krajine. Ale bez vetra sa ani lístoček nepohne, takže výskyt týchto modelov v štatistike ich majiteľov iste nepoteší.

Rebríček najčastejších porúch starších vozidiel

Poradie Porucha Podiel Modely s najčastejším výskytom
1. Prevodovka 8,4 % Opel Astra, VW Golf, BMW 3
2. Elektroinštalácia 8,2 % BMW 3, Opel Corsa, Audi A3
3. Spojka 7,8 % Opel Astra, Ford Focus, VW Golf
4.- 5. Turbodúchadlo 4,7 % Ford Focus, VW Golf, BMW 3
4.-5. Brzdový systém 4,7 % VW Passat, LR Discovery, BMW 3
6. Alternátor 4,3 % Opel Astra, LR Discovery, Ford Focus
7.-8. Tesnenie hlavy 3,1 % Opel Corsa, Citroën C3, Peugeot 207
7.-8. Kondenzátor klimatizácie 3,1 % VW Golf, Opel Zafita, Audi A4
9. EGR ventil 2,9 % LR Discovery/Sport, Opel Astra, VW Transporter
10. Ele. ovládanie okien 2,2 % Renault Mégane, Renault Scénic, Audi A5

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Warrantywise #poruchovosť áut #spoľahlivosť áut
Články podľa značiek