Tieto autá prekračujú rýchlosť najviac. Na špici sú tie drahé

Britská poisťovňa Admiral zverejnila štatistiku modelov áut, ktorých vodiči najviac a najmenej rešpektujú rýchlostné limity. Zaujímavá je tým, že vychádza z reálnych údajov o jazde zaznamenaných „čiernou skrinkou“.

17.08.2016 06:00
debata (3)
Štatistika poisťovne Admiral sleduje jazdný... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Actros Future Truck 2025 Štatistika poisťovne Admiral sleduje jazdný štýl 300 000 klientov. To je už solídna vzorka.

Nie je to tak dávno, čo sme priniesli štatistiku, ktorá zachytávala vzťah medzi značkou vozidiel a tendenciou ich majiteľov porušovať maximálnu povolenú rýchlosť. Tá vychádzala z údajov belgickej polície. Uvádzala najviac pokutované značky, ale aj to, na koľko registrovaných modelov danej značky pripadá jedna pokuta, teda aká je pravdepodobnosť, že konkrétne auto prekročí rýchlosť. Ako sa dalo čakať, na vrchole rebríčka sa umiestnili prémiové modely ako BMW, Mercedes-Benz, Audi alebo Land Rover.

Údaje sú z „čiernych skriniek“

Samozrejme, každá štatistika má svoje slabiny. Tá belgická najmä v tom, že v nej figurovali len tí vodiči, ktorých pri priestupku polícia namerala a pokutovala. Potom je tu ale veľká skupina motoristov, ktorí rýchlosť prekračujú, ale nie sú pokutovaní. Jednoducho dávajú si veľký pozor, poznajú miesta, kde sú radary aj vozidlá polície na úsekoch, ktoré často využívajú. Nápomocný im môže byť antiradar či moderná navigácia s dátami o umiestnení stacionárnych radarov. Takže napriek porušovaniu rýchlostných limitov ich v štatistike nenájdete.

Maximálnu povolenú rýchlosť prekračujú najviac... Foto: Bentley
Bentley Continental GT Maximálnu povolenú rýchlosť prekračujú najviac vodiči ultraluxusného a supervýkonného Bentleya Continental GT. Ešte viac ako majitelia BMW, Audi, Mercedesov-Benz alebo Volva.

Teraz tu máme ale údaje, ktoré vychádzajú z celkom iných zdrojov a s políciou nemajú nič spoločné. Postarala sa o ne britská poisťovňa Admiral. Tá ponúka zvýhodnenú cenu havarijného poistenia pre vodičov, ktorí jazdia bezpečne. A ako to poisťovňa vie? Veľmi jednoducho. Podmienkou uzavretia poistnej zmluvy je totiž montáž čiernej skrinky, ktorá zachytáva dáta o jazde klienta. Poisťovňa potom vypočíta rizikové skóre a podľa toho určí cenu poistného. Dáta teda vychádzajú z reálnych jazdných návykov vodičov. Pritom hovoríme o relatívne veľkej vzorke 300 000 motoristov.

Možno by ste si povedali, že tí, čo uzavrú takýto typ poistenia, budú jazdiť opatrne, aby dosiahli čo najnižšiu cenu poistného. Nie je to ale tak. Výsledky štatistík sú v podstate veľmi podobné tým belgickým. Z desiatich modelov áut stoja na čele opäť prémiové značky. Na čele je však britská klasika – luxusný a výkonný Bentley Continental. Dvanásť valcov pod kapotou s dvojicou turbodúchadiel a tučné konto klienta sa zdajú byť dostatočným dôvodom na ignorovanie dopravných predpisov. A hneď za ním sú nemecké modely Audi Q5, BMW 4, BMW 1. Ak poznáte belgickú štatistiku, neprekvapí ani účasť Volva a Mercedesu-Benz.

Chudobní jazdia pomalšie

Jediným šokom je deviata priečka pre Mitsubishi L200. Kto by si pomyslel, že vodičom týchto japonských pikapov koluje v žilách horúca krv. Ale je to tak. Rýchlosť prekračujú dokonca častejšie ako majitelia Mercedesu-Benz C s naftovým bi-turbom 250d a 204 koňmi pod kapotou. A to nehovoríme o modeloch, ktoré sa umiestnili na presne opačnom konci rebríčka, zoraďujúceho modely vzorných vodičov. Ale ani tu nie sú v porovnaní s belgickou štatistikou zásadné rozdiely. Na čele sú vodiči lacných mainstreamových modelov. Zdá sa teda, že chudobní jazdia pomalšie.

Najslušnejších vodičov nájdete za volantom... Foto: Seat
Seat Mii Najslušnejších vodičov nájdete za volantom Seatu Mii, Fiatu Seicento a Hyundaiu Atos. Zdá sa, že si nepotrebujú nič dokazovať.

Úplne najmenej prekračujú rýchlosť majitelia Seatu Mii, Fiatu Seicento a Hyundaiu Atos. Nepotrebujú si asi nič dokazovať a záleží im aj na ušetrených prostriedkoch na poistnom. Napokon, svedčí o tom aj samotný, veľmi racionálny výber auta, ktoré z ich konta odčerpá najmenej peňazí. A nájdeme tu aj ďalšie „lowcosty“ ako Daewoo Kalos, Chevrolet Matiz, Nissan Pixo, VW Lupo či Fiat Stilo. Pritom ide o autá, ktorých domovom sú mestá, kde je pravdepodobnosť prekročiť „maximálku“ najväčšia. Slušnosťou za volantom ale prekvapia aj vodiči japonského SUV Honda HR-V, ktorí sú na piatej priečke.

Zhruba to teda vychádza tak, že najviac arogancie sa spája s lepšie situovanými ľuďmi, ktorí majú nielen na drahé prémiové autá, ale aj na pokuty. Nič nové pod slnkom, ale mať to na papieri nie je zlé.

Autá najčastejšie prekračujúce rýchlosť

Poradie Model
1. Bentley Continental GT
2. Audi Q5
3. BMW 420d
4. BMW 135i
5. Audi A5
6. Volvo V50
7. BMW 535i
8. Mercedes-Benz C 220d
9. Mitsubishi L200
10. Mercedes-Benz C 250d

Autá najmenej prekračujúce rýchlosť

1. Seat Mii
2. Fiat Seicento
3. Hyundai Atos
4. Daewoo Kalos
5. Honda HR-V
6. Chevrolet Matiz
7. Nissan Pixo
8. VW Lupo
9. Ford StreetKa
10. Fiat Stilo

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #maximálna rýchlosť #Admiral
Články podľa značiek