ADAC: Test zimných pneumatík 225/45 R17 - dobrý len Dunlop

V druhej časti testov zimných pneumatík ADAC-u sa pozrieme na rozmer 225/45 R17. Výsledky síce neodhalili žiaden produkt, ktorý by ADAC ohodnotil ako nebezpečný, no rozhodne prekvapí, že z trinástich plášťov získal hodnotenie "chvályhodné“ len jeden.

30.09.2016 16:00
debata (3)
Testy podstúpilo v rozmere 225/45 R17 celkom 11... Foto: ADAC
ADAC - test pneumatík zima 2016 Testy podstúpilo v rozmere 225/45 R17 celkom 11 nových pneumatík. Obišlo sa to bez škandálu.

Rozmer 225/45 R17 je typickým rozmerom nižšej strednej a čiastočne aj strednej triedy. Nájsť ho môžete na Audi A3 a Audi A4, Hyundai i30, Kii Ceed, Opeli Astra, ale aj na Opeli Signum, Renaulte Mégane a Lagune, Škode Octavia, Škode Superb, ale tiež na VW Golf, Scirocco alebo Alfe Romeo Giulietta. Celkovo podstúpilo test 13 pneumatík. Jedna s hodnotením "chvályhodné“, 10 s hodnotením "dobré“ a dve s druhým najhorším "dostatočné“. Dobrou správou je, že ani jeden plášť neprepadol.

Absolútnym víťazom sa stal plášť Dunlop Winter... Foto: Dunlop
Dunlop Winter Sport 5 Absolútnym víťazom sa stal plášť Dunlop Winter Sport 5, ktorý nevykázal žiadne slabé miesta. Má mimoriadne vyvážené schopnosti na suchej, mokrej, zasneženej aj zľadovatenej vozovke a k tomu pridáva veľmi nízky valivý odpor.

V teste opäť chýbajú produkty Continentalu, Fuldy a spoločnosti Sava. Dôvod je rovnaký ako pri teste menšieho rozmeru 185/65 R15 – nestihli dodať nové pneumatiky na sezónu 2016/2017 na trh. Absolútnym víťazom sa stal plášť Dunlop Winter Sport 5, ktorý nevykázal žiadne slabé miesta. Má mimoriadne vyvážené schopnosti na suchej, mokrej, zasneženej aj zľadovatenej vozovke a k tomu pridáva veľmi nízky valivý odpor a nízke opotrebenie. Naozaj mu niet čo vyčítať.

ADAC - test pneumatík zima 2016 -225 45 R17 H Foto: ADAC
ADAC - test pneumatík zima 2016 -225 45 R17 H ADAC - test pneumatík zima 2016 -225 45 R17 H

Ďalších desať pneumatík však vykázalo mierne nedostatky. A boli rôzne. Na suchu sa napríklad mierne trápili plášte Pirelli Winter Sottozero 3, Goodyear Ultra Grip Performance a Uniroyal MS Plus 77. Plášte Firestone Winterhawk 3, Hankook i *cept EVO2 W320 a Viking Snowtech II zasa zradilo správanie za mokra. Pneumatiky Nokian WR D4 a Yokohamu V905 W.drive ťahalo k "zemi“ extrémne rýchle opotrebenie, hoci na celkovú známku nemá až taký veľký vplyv.

Bridgestone Blizzak LM001 a Vredestein Wintrac Extreme S zasa nestíhali na konkurenciu pri jazde na zasneženej ceste a boli tiež pomerne hlučné. Na chvoste s hodnotením „dostatočné“ sa umiestnili plášte Matador MP92 Sibir (Snow) a BF Goodrich (g-Force Winter). Oba vykázali významné nedostatky na vode. To im zabránilo dostať sa v rebríčku vyššie, hoci napríklad v kritériu opotrebenia a valivého odporu dosiahli veľmi dobré známky. Lenže pneumatika musí byť vyvážená.
ADAC - test pneumatík zima 2016
ADAC - test pneumatík zima 2016
+15ADAC - test pneumatík zima 2016

Ako sa testuje: Kritériami testu pneumatík ADAC sú jazdné vlastnosti za sucha, za mokra, na snehu, na ľade, hlučnosť, valivý odpor a opotrebenie. Výsledky známkované školskou stupnicou tak dávajú veľmi dobrý obraz o charakteristike každého plášťa. To umožňuje rozhodnúť sa pre kritérium, ktoré považujete pre vás za kľúčové. Môžete dať prednosť napríklad dlhšej životnosti pred komfortom, alebo sa rozhodnúť pre pneumatiku s vynikajúcimi jazdnými vlastnosťami na suchu a na mokrej vozovke, ak predpokladáte, že väčšinu zimných kilometrov neabsolvujete na snehu či ľade. Ak sa vás testovaný rozmer netýka, môžete sa orientovať podľa názvu dezénu. Každý typ pneumatiky sa totiž vyrába vo viacerých rozmerových kategóriách.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #test zimných pneumatík
Články podľa značiek