ADAC: Test celoročných pneumatík 205/55 R16 – nečakajte zázraky

Sú celoročné plášte dobrou voľbou? Tak na túto otázku sa snaží odpovedať tretí tohtoročný test nemeckého ADAC-u. Nemá ale žiadne extra dobré správy. Zo siedmich takýchto pneumatík obstáli len dve. No ak by sme ich zaradili do testu zimných pneumatík, ocitli by sa hlboko pod priemerom.

03.10.2016 06:00
debata (5)
V teste celoročných plášťov sa zúčastnilo päť... Foto: ADAC
ADAC - test pneumatík zima 2016 V teste celoročných plášťov sa zúčastnilo päť pneumatík. Väčšinou modely z rokov 2014 a 2015.
Je to známa vec. Celoročné pneumatiky sú v lete horšie ako letné a v zime horšie ako zimné. Napriek tomu dopyt po nich v Európe stále rastie. Odbremenia vás totiž od každoročného prezúvania plášťov. Na jar aj začiatkom zimy. Ušetrí to čas a peniaze. Lenže stojí to za to? Nemecký ADAC z nich nie je práve nadšený. Pod drobnohľad si v rámci tohtoročných testov zimných pneumatík zobral aj sedem celoročných modelov. Nejde o horúce novinky, väčšina z nich sa na trhu objavila v rokoch 2014 a 2015. Azda s výnimkou avantgardného plášťa Michelin Crossclimate XL, ktorý sprevádza reklamný slogan „Prvá letná pneumatika do zimy“.

Nemeckí experti si vzali do parády rozmer 225/55 R16, ktorý nájdete na veľkom spektre áut. Od Škody Rapid až po Superb, cez Toyotu Avensis a Auris či Suzki Swift až po prakticky všetky Seaty, Opel Zafira, Peugeot 308 a 3008, Hyundai i30 či Citroën Berlingo a mnoho ďalších áut nižšej a nižšej strednej triedy. Jednoducho, šestnástky majú univerzálny záber. Výsledky sú však kontroverzné. Zo siedmich pneumatík nezískala ani jedna hodnotenie „chvályhodné“. Najlepšou známkou je „dobré", teda trojka na školskej stupnici, a aj tá patrí len dvom pneumatikám. Trom sa podarilo uspieť s odretými ušami s hodnotením „dostatočné“ a dve celkom prepadli.

Víťazom sa stal práve celoročný plášť Michelin... Foto: Michelin
Michelin Crossclimate XL - ADAC zima 2016 Víťazom sa stal práve celoročný plášť Michelin Crossclimate XL, ktorý sprevádza reklamný slogan „Prvá letná pneumatika do zimy“. Na suchej aj mokrej vozovke sa mu darí nadpriemerne, a dokonca aj na ľade.

Víťazom sa stal práve spomínaný nový celoročný plášť Michelinu. ADAC tvrdí, že presne napĺňa obsah reklamného sloganu. Má veľmi dobré vlastnosti na suchu, vode, exceluje v nízkom opotrebení a dokonca šetrí palivo. Lenže k zemi ho zráža len priemerné správanie na snehu. A to nie je v zime práve ideálne. Takže skončil s celkovou známkou 3,4, čo znamená, že ak by sme tento výsledok zasadili do tabuľky testov plnohodnotných zimných pneumatík a nie celoročných, umiestnil by sa hlboko pod priemerom. I tak udivuje, že napriek úplne odlišným podmienkam jazdy v zime a v lete je schopný ponúknuť slušnú bezpečnosť na ľade.

ADAC - test pneumatík zima 2016 -185/65 R15 T Foto: ADAC
ADAC - test pneumatík zima 2016 -185/65 R15 T ADAC - test pneumatík zima 2016 -185/65 R15 T

Rovnakú známku 3,4 má aj pneumatika Vredestein Quatrac 5, ktorej sa síce darilo na snehu lepšie ako Michelinu a takmer rovnako dobre na ľade, no zlyhávala v disciplíne jazdy na suchej a mokrej vozovke, čo je nevýhoda, ak by sme sa na ňu pozerali ako na letnú pneumatiku. Jazda na suchej ceste robila ale problémy aj Nokianu Weatherproof, Goodyearu Vector 4 Season G2 a Pirelli Cinturato All Season. Pireli navyše pridáva slabé výkony na snehu, takže len ťažko napĺňa požiadavky na letnú aj zimnú pneumatiku. I tak je na tom ale lepšie ako plášte Bridgestone A001 a Hankook Kinergy 4S H740.

Je šokujúce, že vôbec môžu niesť označenie M+S pre zimné a celoročné pneumatiky. Oba majú totiž veľké problémy na mokrých vozovkách, Bridgestone dokonca aj na snehu a obe tiež prepadajú v disciplíne suchého asfaltu. Takže kúpu týchto pneumatík ADAC rozhodne neodporúča. Záujemcom o celoročné plášte radí, že by ich mali voliť skôr vodiči, ktorí žijú v miernejšom pásme a je len malá pravdepodobnosť, že budú väčšiu časť zimy jazdiť na zasnežených cestách.

ADAC - test pneumatík zima 2016
ADAC - test pneumatík zima 2016
+15ADAC - test pneumatík zima 2016

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #ADAC #testy pneumatík
Články podľa značiek