Prečo vznikajú dopravné zápchy? Pozrite si skvelé video

Dopravné zápchy nám lezú poriadne na nervy. Je to totiž veľmi neproduktívne strávený čas. A pritom za ne môžeme často aj sami. Nemusí ísť len o nával áut, ktoré nestíha prepúšťať križovatka. Stačí jeden vodič s pomalými reakciami a zápcha je na svete.

08.10.2016 07:00
debata (4)
V zápchach môžeme stráviť celé hodiny. Za ich... Foto: Reuters
Peking, zápcha, Čína V zápchach môžeme stráviť celé hodiny. Za ich vznikom stoja najmä vodiči s pomalými reakciami.

Dopravnú zápchu pozná každý vodič, ale nie každý vie, ako vlastne funguje. Pritom sme s princípom jej vzniku konfrontovaní prakticky stále. Stačí na to zastaviť na križovatke. Padne zelená a prvé auto sa pohne a za ním ďalšie a ďalšie a potom jedno, ktorému naskočí červená a križovatkou neprejde. Ak by sa autá pohli súčasne, prešli by križovatkou všetky. Problémom teda nie sú samotné autá, ale pomalé reakcie vodičov. Táto nedostatočná koordinovanosť obmedzuje počet áut, ktoré môžu prejsť cez križovatku. Ak jedno zbytočne zastane, vzniká lavínová reakcia. Autá zrazu stoja.

Viac križovatiek, viacej chaosu

Všeobecne platí, že čím viac križovatiek sa na danom úseku nachádza, tým väčšia je nekoordinovanosť, ktorá vedie logicky k zhusteniu premávky. Preto vznikli diaľnice, ktorých základným pravidlom je absencia križovatiek. Odbočovacie a pripájacie prúdy tu sú, ale križovatky nie. Ak autá nemusia zastavovať, nevznikajú žiadne problémy s koordináciou, a teda ani náhle zhustenia premávky. Mohlo by sa potom zdať, že diaľnica je ideálnym miestom plynulej dopravy, lenže všetci vieme, že ani tu sa zápcham nevyhneme. Prečo?

Problémom totiž je, že premávku na diaľniciach ovplyvňujú križovatky mimo nich. Reakčná doba vodičov ovplyvňuje počet áut, ktoré z nej môžu zísť, ak je kdesi na konci výjazdu semafor. A zrazu sa začnú autá kopiť v odbočovacom prúde a následne na samotnej diaľnici. Lenže k zhusteniu premávky na autostrádach by dochádzalo aj tak. Stačí nečakaná udalosť, napríklad zviera, ktoré sa zatúlalo na diaľnicu. Dovtedy plynulo idúci vodič musí pribrzdiť.

Tí za ním, to spozorujú s oneskorením a musia brzdiť o čosi prudšie, než je potrebné. A tí ďalší brzdia ešte viac. Až nakoniec niektorý z nich zastaví úplne. Autá, ktoré si to fičali ešte pred chvíľou diaľničnou rýchlosťou, zrazu stoja. Zviera je už síce dávno preč, no kdesi celkom inde nechalo za sebou efekt virtuálnej križovatky. To je presne ten prípad, keď stojíte v zápche a myslíte si, že sa musela pred vami stať nejaká havária. Potom sa pohnete a zistíte, že cesta bola voľná. A aby to bolo ešte zložitejšie, virtuálne križovatky sa pohybujú.

Dopravný had nás požiera

Môžeme ich prirovnať k dopravnému hadovi, ktorý sa plazí po asfalte. Jednou stranou požiera autá a druhou ich vypúšťa. Najlepšie sa to dokumentuje na príklade, ak viacero áut jazdí v kruhu. Ak jedno auto spomalí, okamžite vytvorí dopravného hada, ktorý začne časom požierať sám seba. Pritom na ceste nie je žiadna prekážka. Ak by sa však boli vodiči schopní skoordinovať a jazdili plynulo, nič také by sa nestalo. A na diaľnici je to podobné. Ak hady požierajú autá rýchlejšie, ako ich stíhajú vypúšťať, tak hady rastú. Ak je to naopak, skracujú sa.

A had sa celkom stratí v prípade ak posledné auto odíde skôr, než musí to ďalšie za ním zastaviť. Lenže efekt zatúlaného zvieraťa môže spôsobiť aj sám vodič. Stačí ak na diaľnici s viacerými prúdmi mení rýchlo prúdy a má nedostatočný odstup od áut pred sebou. A had je na svete. Rýchle striedanie spôsobí, že vodiči za ním brzdia viac, než je potrebné, a spustia starú známu reťazovú reakciu. Správnym spôsobom jazdy môžeme preto dopravné hady obmedziť.

Základným pravidlom je mať rovnakú vzdialenosť od auta pred sebou aj za sebou. Lepiť sa na niekoho znamená nielen vyššie riziko havárie, ale to, že vodič, ktorý je na niekoho nalepený, vytvorí dopravného hada hneď, ako ten pred ním pribrzdí. Naopak, správny odstup zabraňuje zbytočnému spomaľovaniu. Tento princíp pomôže dokonca aj tým, ktorí už uviazli v zápche, s rýchlejším odstránením dopravného hada. Riešenie zápch teda spočíva v tom, primať ľudí k tomu, aby zmenili svoje správanie za volantom. Takže dopravné zápchy nebudú asi nikdy minulosťou.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné zápchy
Články podľa značiek