S pretáčaním tachometrov majú problém aj Nemci

Manipulácia s počtom najazdených kilometrov nie je len koloritom krajín východnej a strednej Európy. Pretočený tachometer má každé tretie ojazdené auto aj v Nemecku.

07.11.2016 19:00
Tachometer Foto:
Stočené kilometre umožňujú predať ojazdené auto až o 3 000 eur drahšie. Pritom investícia do takéhoto nelegálneho „vylepšenia“ nepresahuje pár desiatok eur.
debata (8)
Predaj ojazdených áut je veľkým biznisom, niekedy väčším ako predaj tých nových. Tí, čo autá ponúkajú, sa ich snažia vylepšiť. A čo lepšie a lacnejšie urobiť, ako znížiť deklarovaný počet najazdených kilometrov. Na Slovensku či v Čechách vás takáto prax neprekvapí, lenže rovnaký problém majú aj Nemci. Podľa nemeckého automobilového klubu AvD má na tamojšom trhu ojazdených áut pretočený tachometer každé tretie predávané vozidlo.

Odborníci odhadujú, že auto, pri ktorom sa umelo zníži počet kilometrov, je možné predať priemerne až o 3 000 eur drahšie, než keby sa predávalo so skutočným počtom kilometrov. Pritom zariadenie, ktorým sa dá manipulácia uskutočniť, stojí len pár desiatok eur a je voľne dostupné na internete. Od 50 eur na auto vám tiež takéto služby ponúkajú rôzne spoločnosti. To napriek tomu, že pretáčanie je nelegálne. Lenže zvýšenie zisku priemerne o 2 950 eur je príliš lákavé.

Podľa autoklubu ADAC spôsobuje nelegálna manipulácia s údajmi o najazdených kilometroch nemeckému hospodárstvu ročné straty šesť miliárd eur. Pritom je podľa tamojších zákonov pretáčanie kvalifikované ako podvod, za ktorý hrozí nielen pokuta, ale aj trest odňatia slobody na jeden rok.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #tachometer #odometer #pretáčanie tachometrov
Články podľa značiek