Mobil za volantom? Hrozí nám 'Režim auto'!

Prepnutie mobilného telefónu do režimu pre lietadlo je súčasťou všetkých moderných smartfónov. Mobil ostáva aktívny s výnimkou funkcií, ktoré by mohli ovplyvniť elektroniku stroja. A čosi podobné sa pripravuje aj pre autá. Deaktivované majú byť funkcie odpútavajúce pozornosť vodičov.

30.11.2016 16:00
Škoda - Wireless MirrorLink Foto:
Mobilné telefóny stoja za množstvom smrteľných nehôd. Američania navrhujú, aby sa niektoré ich funkcie počas jazdy deaktivovali. Napríklad písanie textových správ alebo prehliadanie internetových stránok a videí.
debata (2)
S nápadom „režimu auto“, prichádza americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA. Mobilné telefóny totiž stoja za množstvom smrteľných dopravných nehôd. Len vlani sa na amerických vozovkách odohralo 3 477 fatálnych incidentov, čo je o deväť percent viac ako v roku 2014. Zo štatistík navyše vyplýva, že častou príčinou bola nepozornosť vodičov práve vplyvom manipulácie s telefónom. Agentúra preto odporučila výrobcom mobilov, aby zaviedli mód „režim auto“. V ňom by sa deaktivovali funkcie, ktoré odvádzajú pozornosť vodiča.

NHTSA spomína konkrétne zobrazovanie videa a fotografií, písanie textových správ alebo načítavanie internetových stránok. Nové nastavenie by malo fungovalo aj v prípade prepojenia s multimediálnym systémom vozidla, ktorý by mal byť jediným spôsobom, ako mobil v aute vôbec používať. Po spojení by smartfón prešiel do vodičského režimu, len čo by sa vozidlo pohlo alebo by malo zaradenú rýchlosť. To by však znamenalo, že telefón by potreboval informácie z riadiacej jednotky vozidla.

Samozrejme, takéto riešenie by nemuselo fungovať alebo by fungovalo jedine v prípade, že je vozidlo vybavené potrebným softvérom. Preto NHTSA navrhuje, aby sa dal vodičský mód aktivovať aj manuálne. Tu však naráža návrh na svojvôľu samotných šoférov. Vodiči by jednoducho nemuseli mód aktivovať. Pomôcť by mohla jedine represia v podobe pokút. Zatiaľ však návrh NHTSA nezabieha do takýchto extrémov. Nejde o zákon, ale len o odporúčanie výrobcom smartfónov.

Organizácia upozorňuje, že takýto režim by nebol potrebný, ak by boli vodiči zodpovední a počas jazdy telefóny nepoužívali. To je však fikcia. Je teda možné, že sa podobnej právnej úpravy dočkáme, podobne ako to bolo v prípade multimediálnych zariadení vo vozidlách, pri ktorých nie je možné sledovať televíziu alebo prehliadať internetové stránky počas jazdy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #smartfón #smartfóny
Články podľa značiek