Xenónové verzus LED svetlá: Ktoré sú v skutočnosti lepšie?

Väčšina výrobcov v súčasnosti rieši denné svietenie prostredníctvom LED diód. Čoraz viac sa táto technika dostáva do popredia aj pokiaľ ide o hlavné svetlomety. Xenónové svetlá však oproti svojmu nástupcovi nezaostávajú tak, ako by sa mohlo zdať.

28.03.2017 14:00
debata (5)
V súčasnosti čoraz viac výrobcov ponúka LED... Foto: Nick Murray
LED vs xenonove svetla 8 800 600 V súčasnosti čoraz viac výrobcov ponúka LED diódy plniace funkciu nielen denných svetiel, ale aj stretávacích a diaľkových.

Vývoj automobilov neustále napreduje, a to nielen pokiaľ ide o motory, prevodovky alebo podvozky. Výrobcovia musia zdokonaľovať všetky súčasti vozidiel, aby dokázali prilákať zákazníkov. Jedným z elementov, ktoré v súčasnosti dokážu pomôcť pri rozhodovaní o kúpe daného modelu, je druh svetiel. Ide predovšetkým o predné stretávacie a diaľkové svetlá.

Najbežnejšou a najrozšírenejšou možnosťou sú stále halogénové žiarovky. Vďaka nízkej cene sú jednoznačnou voľbou pre malé a lacné modely. Ich nevýhodou je kratšia životnosť s nutnosťou častej výmeny a pomerne nízka hustota svetelného toku. Drahšou voľbou sú xenónové svetlá, ktoré sa vyznačujú takmer dvojnásobnou hustotou svetelného toku a niekoľkonásobne dlhšou životnosťou.

V súčasnosti čoraz viac výrobcov ponúka LED diódy plniace funkciu nielen denných svetiel, ale aj stretávacích a diaľkových. Z hľadiska ceny ide však o drahšiu voľbu v porovnaní s xenónovými svetlami. Na mieste je teda otázka, či sú novšie LED svetlomety o toľko lepšie ako xenónové a či sa do nich oplatí investovať.

Túto otázku si položil aj automobilový nadšenec Nick Murray, ktorý sa rozhodol odmerať osvetlenie jednotlivých typov svetiel. Zvolil si jednoduchú a podľa vlastných slov nevedeckú metódu, ktorá však vyplýva z reálneho života. Oproti garážovým dverám zaparkoval najprv autá s halogénovými a xenónovými svetlami a následne vozidlá s xenónovými a LED svetlometmi.

Rozdiel medzi halogénovými a xenónovými... Foto: Nick Murray
LED vs xenonove svetla 03 800 600 Rozdiel medzi halogénovými a xenónovými svetlami je na prvý pohľad zrejmý.

Rozdiel medzi halogénovými a xenónovými svetlami je na prvý pohľad zrejmý. Kým halogénové dosahujú priemerné osvetlenie 650 luxov, u xenónových je to až 1 100 lx. Maximálne namerané osvetlenie halogénov malo hodnotu 900 lx, zatiaľ čo v prípade xenónov sa Nickovi podarilo namerať až 1 600 lx.

Pri pohľade na xenónové a LED svetlá je rozdiel už menej badateľný. LED stretávacie svetlá majú priemerné osvetlenie 1 600 lx. Maximálne namerané osvetlenie LED svetlometov malo hodnotu 2 200 lx. Pri porovnaní hodnôt hustoty svetelného toku halogénových a LED svetiel je jasné, aký markantný je rozdiel medzi súčasnými automobilovými svetlami v ponuke.

LED stretávacie svetlá majú priemerné... Foto: Nick Murray
LED vs xenonove svetla 06 800 600 LED stretávacie svetlá majú priemerné osvetlenie 1 600 lx.

Jednoznačný a očakávaný výsledok meraní však neplatí pri diaľkových svetlách. Halogénové diaľkové svetlá dosahujú 2 200 lx, xenónové 3 800 lx a LED „len“ 3 600 lx. Dôvodom slabších LED svetiel v porovnaní s xenónovými sú predpisy, ktoré obmedzujú intenzitu svietenia diaľkových svetiel. Ich potenciál je teda v skutočnosti väčší, no v premávke sa nedá legálne využiť.

Pomôcť pri rozhodovaní o kúpe xenónových alebo LED svetiel môže aj skutočnosť, že druhé menované majú životnosť prevyšujúcu životnosť samotného auta, a teda počiatočná vyššia investícia sa majiteľovi vráti v podobe nulových nákladov na servis svetiel. Xenónové svetlá majú síce dlhšiu životnosť ako halogénové, no postupom času môže dôjsť k poškodeniu výbojky a parabol svetlometov. Výmena xenónovej výbojky je pomerne komplikovaná a nezaobíde sa bez návštevy servisu.

Porovnanie halogénových, xenónových a LED svetiel

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #svetlá #LED svetlá #predné svetlá #xenónové výbojky
Články podľa značiek