CarBuyer: Toto je 10 najspoľahlivejších áut. Tvrdí britský magazín

Tento rebríček spoľahlivosti nepatrí k extra renomovaným. Na rozdiel od štatistík TÜV Reportu alebo J. D. Power. Vychádza však z reálnych dát spotrebiteľského magazínu CarBuyer zozbieraných od majiteľov vozidiel. Podľa nich budte mať s týmito desiatimi autami najmenej problémov. Dominujú im tie japonské.

25.08.2017 12:00
Warrantywise - spoľahlivosť Foto:
Britský magazín CarBuyer zozbieral údaje o spoľahlivosti áut od desiatok tisíc motoristov. Medzi víťazmi nájdeme prevažne japonské autá.
debata (2)
Štatistík spoľahlivosti áut je neúrekom. Stará sa o ne napríklad nemecká sieť technických kontrol TÜV, ktorá vydáva svoj pravidelný TÜV Report, alebo J. D. Power. Svoje rebríčky však zostavujú aj špecializované spotrebiteľské magazíny. Napríklad britský CarBuyer. Ten najnovšie zverejnil zoznam desiatich modelov áut, s ktorými mali zákazníci najmenej problémov. Jednoducho ide o desať najspoľahlivejších.

Zoznam vznikol na základe spätnej väzby od desiatok tisíc britských motoristov a zahŕňa len nové autá, ktoré si dnes môžete kúpiť. I keď niektoré z nich už majú svoje dni spočítané. Odpovede sa týkajú automobilov starých maximálne jeden rok a podľa CarBuyer výsledky v podstate potvrdzujú tradičné vnímanie kvality značiek. Štyri z desiatich najspoľahlivejších nových vozidiel sú totiž od spoločnosti Toyota alebo jej prémiovej značky Lexus.

Skupina Volkswagen, ktorá zahŕňa Škodu, Audi a Seat, získala ďalších 30 percent z prvej desiatky. Figurujú tu ale aj značky Volvo, Kia a Suzuki. Najmä dve posledné dokazujú, že kvalita nemusí stáť veľa. Magazín ale konštatuje, že celková kvalita áut rastie. Hoci niektoré autá sú menej spoľahlivé, neznamená to, že sú zlé. Ak chcete byť vlastníkom takej Škody Yeti alebo Volva XC60 prvej generácie, ktoré sa ocitli medzi najlepšími, mali by ste sa poponáhľať. Odchádzajú totiž definitívne do dôchodku a u dílerov ostali už len posledné kusy.

1. Toyota RAV4

Toyota RAV4 Foto: Toyota
Toyota RAV4 Toyota RAV4

Toto japonské SUV je dlhodobo považované za spoľahlivé auto, ale jeho najvyššie umiestnenie v aktuálnom zozname potvrdzuje, že súčasný model je lepší ako kedykoľvek predtým. Len 6,3 % vlastníkov uviedlo nejakú chybu. V pomerne malom počte prípadov narazili majitelia na problémy, ktoré súviseli s motorom alebo exteriérom.

2. Škoda Yeti

Škoda Yeti Foto: škoda-Auto
Škoda Yeti Škoda Yeti

Majitelia Škody Yeti boli už niekoľko rokov spokojní. A sú stále. Podľa CarBuyer je to pozoruhodné, pretože Yeti patrí medzi najstaršie autá na tomto zozname, ktoré sa datujú až do roku 2009. Magazín to pripisuje vychytaniu všetkých nedostatkov v priebehu produkcie. Problémy zaznamenalo len 9,2 % vlastníkov a zväčša súviseli s interiérom. Zdá sa, že Yeti má len jednu zásadnú chybu – prestalo sa vyrábať.

3. Audi Q3

Audi Q3 Foto: Audi
Audi Q3 Audi Q3

To, že Audi Q3 skončilo tak vysoko spolu so škodou Yeti, by nemalo prekvapiť, pretože obe vozidlá zdieľajú viaceré mechanické komponenty vrátane niektorých motorov a prevodoviek. Audi však malo podľa jeho majiteľov problémy s interiérom a elektronikou. Sťažovalo sa na to 14 % vlastníkov.

4. Seat Leon

Seat Leon Foto: Seat
Seat Leon Seat Leon

Tretím z vozidiel skupiny VW na tomto zozname je Seat Leon, ktorý prekonal svojich najbližších konkurentov – Volkswagen Golf, Audi A3 a Škodu Octavia. A to v celkovej spokojnosti a spoľahlivosti. Problémy tu ale predsa len boli. Aj keď nie závažné. Napríklad 8,6 % majiteľov uviedlo poruchy elektronického charakteru, ktoré však neboli také obťažujúce ako pri väčšine ostatných áut.

5. Lexus RX

Lexus RX Foto: Lexus
Lexus RX Lexus RX

Najvyššie umiestneným Lexusom v zozname je jeho vlajková loď medzi SUV. To napriek tomu, že 16,7 % majiteľov uviedlo nejaký problém. Išlo však o menej závažné nedostatky. Hybridná technika pracuje jednoznačne spoľahlivo a navyše prináša vysoký komfort a nízku spotrebu paliva.

6. Kia Ceed

Kia Ceed Foto: Kia
Kia Ceed Kia Ceed

Kia si vytvára povesť spoľahlivej značky vďaka sedemročnej záruke, ktorá je stále jednou z najdlhších. A šieste miesto Cee'du len ukazuje, že je to tak aj v realite. Len 7,3 % vlastníkov uviedlo, že sa stretli s problémom. Najčastejšie sa vyskytli problémy so sedadlami a s elektronikou.

7. Lexus CT200h

Lexus CT200h Foto: Lexus
Lexus CT200h Lexus CT200h

Len dve percentá vlastníkov oznámili v súvislosti s týmto hybridným prémiovým kompaktom nejaké chyby, čo je podľa CarBuyer vôbec najlepšie hodnotenie, aké kedy nejaké auto v tejto štatistike dosiahlo. Do poradia ale zasahujú aj iné kritériá. Takže výsledkom je siedme miesto. V každom prípade, ak dáte tomuto autu prednosť pred BMW 1 alebo Audi A3, alebo Mercedesom-Benz A určite chybu neurobíte.

8. Suzuki Vitara

Suzuki Vitara Foto: Suzuki
Suzuki Vitara Suzuki Vitara

Suzuki Vitara sa teší veľkej popularite. Dopomáha tomu aj slušná spoľahlivosť. Nejaký problém uviedlo len 13,8 % vlastníkov. A tie súviseli najmä s elektronikou. Nešlo však o poruchy, ktoré by zásadným spôsobom znepríjemňovali užívanie tohto auta.

9. Lexus NX

Lexus NX Foto: Lexus
Lexus NX Lexus NX

Tretí a posledný Lexus v zozname završuje pôsobivý výsledok v hodnotení spoľahlivosti produktov tejto značky. Lexus NX je pritom technologicky zložitým SUV, podobne ako väčší RX. Ale ako vidieť, kvalite a spoľahlivosti to nijako neublížilo. Majitelia navyše oceňujú štýlový interiér a nízku spotrebu paliva. Nejaký druh problému hlásilo 20,3 % majiteľov. Prekvapujúco, najčastejšie sa týkali bŕzd.

10. Volvo XC60

Volvo XC60 Foto: Volvo
Volvo XC60 Volvo XC60

Výbehový model Volva, prvá generácia XC60, patril k najstarším autám v TOP 10. Majitelia sú z neho ale stále nadšení. Oceňujú komfort, motory aj prevodovky. Iba 6 % vlastníkov uviedlo, že majú nejaký problém, ktorý sa týkal zväčša elektroniky. Ak máte o toto švédske SUV záujem, tak sa poponáhľajte. Na štarte je totiž jeho nová generácia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poruchovosť áut #spoľahlivosť áut #CarBuyer
Články podľa značiek