AutoScout24: Toto sú najpredávanejšie ’jazdenky’ EÚ. Vládne im prémia

Aké sú najpredávanejšie autá v bazároch? S tými novými nemajú veľa spoločné. Ľudia si plnia svoj sen a z druhej ruky kupujú ojazdené modely luxusných značiek.

30.01.2018 06:00
debata (5)
Server AutoScout24 zhromažďuje milióny dát o... Foto: AutoScout
AutoScout - jazdené autá Server AutoScout24 zhromažďuje milióny dát o predajoch ojazdených áut v Európe. Len v Nemecku sa ich ročne predá viac ako sedem miliónov.

Internetový autobazár AutoScout24 patrí k najväčším svojho druhu v Európe. A keďže nepôsobí len v domovskom Nemecku a jeho služby využívajú aj motoristi z iných kľúčových krajín únie, majú jeho dáta pomerne veľkú výpovednú hodnotu. Každoročne zhromaždí údaje o predajoch ojazdených áut. Len v Nemecku je ich ročne 7,4 milióna, čo je viac ako dvojnásobok registrácií nových vozidiel. A nenecháva si ich pre seba. Aj tento rok vydal tradičný „report“, vďaka ktorému sa dozvedáme, o ktoré „jazdenky“ bol vlani najväčší záujem.

Najvyhľadávanejšou značkou v bazároch za minulý... Foto: BMW
BMW 3 Najvyhľadávanejšou značkou v bazároch za minulý rok bolo BMW. Patrí mu pritom aj zlato v rebríčku modelov, ktorému kraľuje BMW radu 3.

Zabudnite na rebríček najpredávanejších nových áut. Tomuto vládnu nemecké prémiové značky a nemecké modely. Ľudia s nižšími príjmami si pravdepodobne plnia svoj sen a ak si nemôžu dovoliť prémiový model ako nový, poobzerajú sa po nejakom staršom z druhej ruky. Stále im vie ponúknuť dobré služby aj potrebný imidž. A to za podstatne menej peňazí, než aké musel investovať pôvodný majiteľ. Nie je tajomstvom, že práve luxusné autá strácajú s vekom najviac na hodnote. Jediným, kto im v prvej päťke dokáže konkurovať, je Ford.

Volkswagen je síce v rebríčku značiek až na... Foto: Volkswagen
VW Golf Volkswagen je síce v rebríčku značiek až na štvrtej priečke, ale jeho Golf je v poradí najvyhľadávanejších modelov druhý.

Nie inak to bolo vlani. Najväčší záujem bol jednoznačne o BMW, ktoré si privlastnilo až 14,2 percenta všetkých registrovaných predajov. A hneď za ním nasleduje Mercedes-Benz s 13-percentným podielom. Chýbať nemôže ani tretí člen veľkej nemeckej prémiovej trojky. Audi nasleduje v tesnom závese s 12,8-percentným podielom. No koncern Volkswagen dobieha konkurentov tým, že na štvrtej priečke nájdeme materskú značku VW s podielom 12,5 %. Jedinou značkou, ktorá má na Nemcov, je Ford, ale s obrovským odstupom. Privlastnil si „len“ 4,5 % predajov.

Jedinou značkou v prvej päťke, ktorá nie je z... Foto: Ford
Ford Fiesta Jedinou značkou v prvej päťke, ktorá nie je z Nemecka, je Ford. V celoeurópskom rebríčku modelov však jeho zástupcu nenájdete.

Zaujímavé však je, že na prvej priečke BMW v štatistikách AutoScoutu sa samotné Nemecko nepodieľa až tak výrazne. Ak by sme vzali do úvahy len tento trh, je až štvrté. Prvý je Volkswagen a za ním Mercedes-Benz a Audi. Má však „zlato“ v Rakúsku, Španielsku, vo Francúzsku či v Belgicku. Podobne je to so štatistikami konkrétnych modelov. Tým úplne najhľadanejším v Európe je už desiaty rok po sebe BMW radu 3. Záujem oň malo až 4,9 % kupujúcich. Na druhú priečku sa prepracoval „mainstreamový“ Volkswagen Golf (4,7 %).

Zvyšok však opäť patrí prémiovým modelom Audi A4 (2,9 %), BMW radu 5 (2,8 %) a Mercedesu-Benz triedy C (2,8 %.) Stuttgart sa pritom s Mníchovom delí o štvrté a piate miesto. BMW 3 si však tentoraz privlastnilo zlato v domovskom Nemecku aj vo Francúzsku a v Rakúsku. Taliansku a Holandsku zas vládne VW Golf. Na nižšie ceny sa však netešte. BMW 3 si suverénne drží svoju hodnotu, keď sa obchoduje priemerne za 17 444 eur a také Audi A4 stúplo medziročne na cene o 4 %, Mercedes-Benz triedy C spolu s Golfom o 5 % a BMW 5 až o 8 %.

Najpredávanejšie značky ojazdených áut EÚ (2017)

Poradie Značka Podiel na predajoch
1. BMW 14,2 %
2. Mercedes-Benz 13,0 %
3. Audi 12,8 %
4. Volkswagen 12,5 %
5. Ford 4,5 %

Najpredávanejšie modely jazdených áut EÚ (2017)

Poradie Značka Podiel na predajoch Priemerná cena
1. BMW 3 4,9 % 17 444 €
2. VW Golf 4,7 % 15 662 €
3. Audi A4 2,9 % 20 124 €
4. – 5. BMW 5 2,8 % 25 708 €
4. – 5. Mercedes-Benz C 2,8 % 23 665 €

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #jazdené autá #ojazdené autá #AutoScout24
Články podľa značiek