JATO: Najpredávanejšie autá Európy? Počtom krajín vedie Škoda!

Automobilový vkus zákazníkov v Európe je rozdielny. Dokladujú to najnovšie štatistiky agentúry JATO Dynamics. VW Golf je síce nespochybniteľným kráľom, ale čo sa týka víťazstiev v jednotlivých štátoch únie, najviac zlatých medailí má Škoda. Kto by to bol pred pár rokmi povedal?

31.01.2018 06:00
debata (6)
Škoda vládne až na šiestich európskych trhoch.... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia RS - 2017 Škoda vládne až na šiestich európskych trhoch. Okrem piatich, ktoré si prisvojila Octavia, má jedno zlato menšia Fabia.

Pred pár dňami sme priniesli prehľad najpredávanejších značiek áut v Európe v roku 2017. Vieme, že trhovou jednotkou je Volkswagen pred Renaultom a Fordom, aj to, že vlani sa v Európe rozhodlo pre kúpu nového auta 15 137 732 zá­kazníkov, čo bol medziročný rast o 3,4 % a najlepší výsledok od roku 2007. Ešte predtým, než sa dozvieme poradie najpredávanejších modelov, však agentúra JATO Dynamics zverejnila zoznam najpredávanejších áut v 27 európskych európskych štátoch. Výsledky síce sčasti kopírujú už známe údaje, ale z tohto pohľadu nie je víťazom Volkswagen.

Volkswagen Golf sa vyšvihol na trhovú jednotku... Foto: Volkswagen
VW Golf Volkswagen Golf sa vyšvihol na trhovú jednotku v piatich krajinách vrátane Nemecka, najväčšieho automobilového trhu Európy. Pozíciu najpredávanejšieho modelu má tak nepochybne vo vrecku.

Na trón sa posadila česká Škoda. Jej Octavia dominuje totiž až piatim krajinám. Je jednotkou v Českej republike, Estónsku, Chorvátsku, na Slovensku a vo Švajčiarsku. V Maďarsku, Poľsku a Rakúsku je na druhej priečke a striebro má napríklad v Litve a v Slovinsku. K tomu pridáva zlato ešte Fabia, ktorá „úraduje“ v Poľsku. Škoda je tak jedinou značkou, ktorá má na prvých priečkach hneď dva modely. Volkswagen Golf má síce zlato tiež v piatich krajinách, konkrétne v Belgicku, Luxembursku, Nemecku, Nórsku a Rakúsku, ale ďalší model s logom VW už na prvej priečke nenájdete.

Volvo XC60 je síce drahým prémiovým modelom, a... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2017 Volvo XC60 je síce drahým prémiovým modelom, a jedným z mála SUV v štatistikách, ale Švédi si ho môžu dovoliť.

Veľmi úspešný je aj Renault Clio so štyrmi zlatými medailami vo Francúzsku, v Holandsku, Slovinsku a v Portugalsku. Ďalšie modely majú zlato už len v jednej zo sledovaných krajín. Ford Fiesta kraľuje vo Veľkej Británii, Yaris v Grécku, Fiat Panda v Taliansku a Dacia Logan v Rumunsku. A je tu aj pár zástupcov SUV. Prvá pozícia Suzuki Vitara v Maďarsku je celkom logická, nakoľko sa vyrába u našich južných susedov. Slovo do bitky však povedal aj Hyundai Tucson v Írsku, Nissan Qashqai v Lotyšsku a prémiové Volvo XC60 vo Švédsku.

BMW i3 je jediným elektromobilom na medailových... Foto: BMW
BMW i3 - 2017 BMW i3 je jediným elektromobilom na medailových pozíciách. Má striebro v Nórsku so štedrou štátnou podporou predaja ekologických áut.

Švédi musia byť naozaj bohatí, pretože hneď za týmto modelom nasleduje luxusné Volvo S90/V90. Kurióznu situáciu nájdeme aj v Nórsku, kde síce vládne Golf, ale hneď na druhej priečke je jediný elektromobil v štatistikách najúspešnejších modelov, ktorým bolo vlani BMW i3. Samozrejme, najmä vďaka veľkorysej štátnej podpore predaja elektromobilov. Zaujímavé je z pohľadu druhých miest aj Taliansko. Za Fiatom Panda nasleduje totiž Lancia Ypsilon, auto, ktoré sa v iných európskych krajinách už nepredáva. Podobne neštandardné je druhé miesto inak bezvýznamnej Toyoty Avensis v Estónsku.

Krajina 1. miesto 2. miesto 3. miesto
Belgicko VW Golf Renault Clio Hyundai Tucson
Česká republika Škoda Octavia Škoda Fabia Škoda Rapid
Dánsko Peugeot 208 VW up! Nissan Qashqai
Estónsko Škoda Octavia Toyota Avensis Toyota RAV4
Fínsko Škoda Octavia Nissan Qashqai VW Golf
Francúzsko Renault Clio Peugeot 208 Peugeot 3008
Grécko Toyota Yaris Opel Corsa Fiat Panda
Holandsko Renault Clio VW up! VW Golf
Chorvátsko Škoda Octavia Renault Clio VW Golf
Írsko Hyundai Tucson VW Golf Nissan Qashqai
Litva Fiat 500 Fiat 500 X Škoda Octavia
Lotyšsko Nissan Qashqai VW Golf Kia Sportage
Luxembursko VW Golf VW Tiguan Renault Clio
Maďarsko Suzuki Vitara Škoda Octavia Opel Astra
Nemecko VW Golf VW Tiguan VW Passat
Nórsko VW Golf BMW i3 Toyota RAV4
Poľsko Škoda Fabia Škoda Octavia Opel Astra
Portugalsko Renault Clio Peugeot 208 Renault Mégane
Rakúsko VW Golf Škoda Octavia VW Tiguan
Rumunsko Dacia Logan Dacia Duster Dacia Sandero
Slovensko Škoda Octavia Škoda Fabia Škoda Rapid
Slovinsko Renault Clio VW Golf Škoda Octavia
Španielsko Seat Ibiza Seat Leon Renault Clio
Švédsko Volvo XC60 Volvo S90/V90 VW Golf
Švajčiarsko Škoda Octavia VW Golf VW Tiguan
Taliansko Fiat Panda Lancia Ypsilon Fiat 500
Veľká Británia Ford Fiesta VW Golf Ford Focus

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #JATO Dynamics #predaj áut
Články podľa značiek