Jeep Grand Cherokee Trackhawk: Brutálne SUV má blamáž. Hrozí mu požiar

Zrýchlením z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy si toto americké monštrum vyslúžilo titul najlepšie šprintujúceho SUV planéty. Sláva však dlho netrvala. Technici podcenili palivovú sústavu. Tá má pri plnom zaťažení viac práce, ako zvládne.

19.02.2018 16:00
debata (4)
Zrýchlením na stovku za 3,5 sekundy prekonáva... Foto: Jeep
Jeep Grand Cherokee Trackhawk - 2017 Zrýchlením na stovku za 3,5 sekundy prekonáva Trackhawk nielen Bentley Bentayga W12 bi-turbo ale aj viaceré superšporty.

Nie je to tak dávno, čo sa Jeep postaral novou verziou Grand Cherokee Trachawk o poriadny rozruch. Jej 6,2 litrový 8-valec Hellcat z Dodge Challenger umožnil totiž tomuto 2 443 kg vážiacemu SUV zrýchliť na stovku za 3,5 sekundy, čím prekonalo nielen Bentley Bentayga W12 bi-turbo, oficiálne najrýchlejšie SUV sveta, ale aj množstvo superšportov. Lenže nič nie je zadarmo. A nemyslíme tým ohromnú spotrebu, aj keď s ňou ďalší dej súvisí. Obrovský motor s výkonom 528 kW totiž nezvláda nápor paliva, ktorý je nevyhnutné dopraviť do valcov.

Príliš vysoký tlak v palivovom vedení môže mať... Foto: Jeep
Jeep Grand Cherokee Trackhawk - 2017 Príliš vysoký tlak v palivovom vedení môže mať za následok odtrhnutie prívodu paliva a následný požiar.

Jednoducho povedané, Trackhawk má poddimenzovanú palivovú sústavu. Výsledok? Pri maximálnom zaťažení hrozí tomuto monštru samovoľné odpojenie prívodu benzínu. To by samo osebe nebolo až takou katastrofou, nebyť rizika, že benzín z potrubia začne tiecť priamo na horúci blok motora. Takže hrozí vážny požiar. Informoval o tom oficiálne Americký úrad pre bezpečnosť cestnej dopravy NHTSA. Výrobca musí teraz povolať do servisov 1 242 kusov ostrých Grand Cherokee na kontrolu a výmenu časti palivového systému.

Ide o autá vyrobené od 10. októbra do 10. decembra 2017. Práve vtedy totiž koncern FCA zaviedol v Jeepe nový systém kontroly kvality, pri ktorom daný problém objavil. Ostatných benzínových verzií Jeepu Cherokee sa problém netýka, aj keď používajú palivovú sústavu od rovnakého dodávateľa, spoločnosti Martinrea International. Nižšie výkony totiž nevystavujú palivový systém takej extrémnej záťaži. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne prípady reálnych požiarov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeep Cherokee #Jeep #Jeep Cherokee Trackhawk
Články podľa značiek