Bezkľúčové štartovanie môže zabíjať. USA hlási takmer 30 obetí

Bezkľúčový prístup a štartovanie je nepochybne veľmi komfortný prvok výbavy moderných áut. No má aj svoju odvrátenú stránku. Dokonca tragickú.

18.05.2018 09:00
debata (12)
V moderných autách vybavených bezkľúčovým... Foto: BMW
Tlačidlo štart-stop V moderných autách vybavených bezkľúčovým štartovaním sa môže ľahko stať, že po zaparkovaní v garáži necháte omylom bežať motor. Výfukové splodiny sa potom môžu dostať do domu a spôsobiť otravu ľudí.
Systém odomykania a štartovania auta bez kľúčov je dnes v sériovej výbave mnohých drahších áut a za príplatok si ho môžete dopriať aj v tých úplne malých a lacných. Je to praktické a pohodlné, ale… V poslednom čase sa dostal do pozornosti z dôvodu slabej ochrany pred krádežami. Jednoducho, bezkľúčový prístup otvoril bránu zlodejom áut. Stačí lacné zariadenie na zosilnenie signálu kľúča, ktorý sa nachádza neďaleko, a auto môže byť v priebehu niekoľkých desiatok sekúnd v rukách dlhoprstých. Teraz sa však objavil ďalší problém, a to s oveľa tragickejšími následkami, ako je ujma na majetku.

Americký New York Times uvádza, že táto komfortná vymoženosť má na svedomí od roku 2006 len v USA 28 úmrtí! Ako je to možné? Veľmi jednoducho. Stačí, že majiteľ vozidla zaparkuje v garáži svojho domu a nevypne motor. Ten beží ďalej a z výfuku unikajú jedovaté splodiny. Následne spôsobia otravu a smrť obyvateľom. A presne to bola príčina spomínaných úmrtí a ďalší 45 prípadov, ktoré sa síce neskončili smrťou, ale poškodením mozgu či inými zdravotnými následkami. Možno sa to zdá neuveriteľné, ale je pravdou, že moderné autá majú na voľnobeh taký tichý chod, že majiteľ si to nemusí všimnúť.

Ak nemáte v spínacej skrinke kľúč a čosi odvedie vašu pozornosť, ľahko vám unikne fakt, že ste motor nezhasli. Asi neprekvapí, že približne polovica prípadov súvisí s extrémne tichými modelmi Lexusu. Táto značka je pritom v USA preferovaná vyššou vekovou kategóriou, kde môže do hry vstúpiť aj horší sluch majiteľov. Napokon väčšia koncentrácia zaznamenaných prípadov sa stala v lokalite Palm Beach na Floride, ktorá je obľúbeným miestom jesene života starších a majetnejších Američanov. Niektoré automobilky už zareagovali. Napríklad Ford vypne motor po 30 minútach, ak vozidlo neregistruje kľúč v dosahu. Ďalší výrobcovia riešenie ešte len hľadajú.

Pritom už v roku 2011 združenie automobilových výrobcov SAE (Society of Automotive Engineers) tlačilo na to, aby bol vodič o bežiacom motore jasne informovaný. Napríklad zvukovým a svetelným signálom. Najmodernejšie autá to síce robia, ale len krátko. A potom sú tu milióny áut, ktoré žiadnu ochranu nemajú. Do deja sa zapojil aj americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA, ktorý vypracoval požiadavku na úpravu softvéru, ktorý by motor zhasol v prípade ak nie je kľúč vo vozidle. Stále však nedošlo k realizácii a tak je všetko na samotných výrobcoch. Koncern General Motors napríklad už v roku 2015 uskutočnil zvolávaciu akciu a upravil autá tak, aby k spomínaným tragédiám nedochádzalo. Náklady boli len päť dolárov na vozidlo.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bezkľúčové odomykanie #štart-stop #bezkľúčové štartovanie
Články podľa značiek