Pozor. V celej Európe začína platiť jednotné značenie palív

V Euróspkej únii vrátane Slovenska začína oddnes platiť jednotné označovanie palív. Symboly sa budú nachádzať na stojanoch a tankovacích pištoliach všetkých čerpacích staníc. Príslušné značky budú aj na krytoch nádrže nových áut.

12.10.2018 19:00
debata (12)
Nové označovanie palív má priniesť lepšiu... Foto: SHUTTERSTOCK
benzín, pumpa, tankovanie, nafta Nové označovanie palív má priniesť lepšiu orientáciu pre vodiča. Doteraz boli totiž palivá označované na čerpacích staniciach v rôznych krajinách Európskej únie rôznymi symbolmi.

Jednotné označovanie by malo predísť zmätkom, ktoré často vyplývajú z rozdielneho značenia palív v rôznych krajinách únie. Čerpacie stanice si však môžu ponechať paralelne aj súčasné značky, aby sa vodiči ľahšie orientovali. Palivá sú po novom rozdelené do troch skupín. Benzínové nesú označenie v kruhu, naftové palivá vo štvorci a plynové v kosoštvorci. Písmená v uvedených symboloch pritom vyjadrujú typ biozložky a čísla jej podiel v palive.

Toto sú nové symboly pre označovanie palív,... Foto: EK
Označovanie palív Toto sú nové symboly pre označovanie palív, platné od dnes v celej Európskej únii.

Benzín (E5, E10 a E85) teda ponesie označenie v kruhu, motorová nafta (B7, B10 a XTL) bude mať symbol štvorca a kosoštvorec bude jasný znak pre tankovanie do plynových nádrží – či už to bude vodík (H2), stlačený zemný plyn (CNG), skvapalnený ropný plyn (LPG), alebo skvapalnený zemný plyn (LNG). Cieľom nových jednotných predpisov v celej EÚ je pomôcť vodičom vybrať správne palivo pre svoje vozidlo, čiže poznať, aké palivo a s akým maximálnym množstvom biozložky možno do konkrétnych vozidiel natankovať.

Nové symboly označovania palív sa pritom vzťahujú na osobné automobily, ľahké úžitkové vozidlá, ťažké nákladné vozidlá, autobusy a autokary, ako aj na mopedy, motocykle, trojkolesové a štvorkolesové vozidlá. Z pohľadu energetickej politiky EÚ je posledná kategória palív obzvlášť dôležitá, lebo predstavuje „alternatívne palivá“, čiže pohonné látky alebo zdroje energie, ktoré aspoň čiastočne nahradia súčasné zdroje fosílnych palív.

Nová smernica EÚ prinášajúca nové označenia pre palivá do motorových vozidiel nebráni, aby sa v budúcnosti séria týchto symbolov rozšírila. To však bude závisieť od ďalšieho vývoja alternatívnych pohonných látok.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #CNG #palivá #LNG #označovanie palív #biozložka #LPN
Články podľa značiek