VW ponúka šrotovné za staré diesle. Až 10 000 €

V Nemecku spustil koncern VW systém „výkupu“ starých dieselových áut. Majitelia tak môžu počítať s prémiou na nákup nového.

24.10.2018 19:00
debata (10)
Koncernové značky Volkswagenu lákajú zákazníkov... Foto: ADAC
ADAC - Ecotest Koncernové značky Volkswagenu lákajú zákazníkov na kúpu nového vozidla prémiou od 1 500 do 10 000 eur v prípade odovzdania starého dieselového modelu so staršou emisnou normou Euro 1 až Euro 4.
Volkswagen chce prispieť k zlepšeniu ovzdušia a ešte na tom zarobiť. Automobilka začala ponúkať nemeckým zákazníkom, ktorí sa rozhodnú pre kúpu nového vozidla jej výroby, prémiu za zošrotovanie starého s naftovým motorom. Akcia sa týka áut, ktoré spĺňajú staršie emisné normy Euro 1 až Euro 4, teda do roku výroby 2009, a aj iných značiek ako Volkswagen. Podľa nemeckých médií sa má výška prémie pohybovať v rozmedzí od 1 500 do 10 000 eur, v závislosti od výberu nového vozidla.

Zákazníci si budú môcť voliť nové benzínové aj nové dieselové modely značiek Audi, Seat, Škoda a Volkswagen. Tak napríklad pri kúpe Škody Citigo dostanú zákazníci prémiu 2 500, pri Fabii 3 500 a pri Kodiaqu alebo Superbe 7 500 eur. Majitelia vozidiel zo 14 nemeckých miest s obzvlášť znečisteným ovzduším získajú ešte ďalší zvláštny príplatok. Dnes však nie je isté, či môžu túto ponuku využiť v Nemecku aj majitelia dotknutých vozidiel z iných členských štátov EÚ.

Podľa koncernu VW je cieľom šrotovného zabrániť hroziacim zákazom vjazdu naftových áut do nemeckých miest. Keď koncern ponúkal šrotovné od augusta 2017 do júna 2018, podarilo sa mu stiahnuť z nemeckých ciest 210 000 starších naftových áut. Toto opatrenie má však aj svojich kritikov. Niektorí politici sa domnievajú, že ponúkaná prémia je ďalším pokusom autokoncernov „vyžmýkať" z dieselového podvodu zo zákazníkov peniaze.

Otázny je aj osud odovzdaných naftových áut. Ničiť v podstate plne funkčné naftové vozidlá a namiesto nich vyrábať nové nie je práve ekologické. Potvrdzujú to aj viaceré nemecké vrakoviská, kde končia zánovné diesle, najmä z dôvodu, že ich ponuka na výkup môže byť vyššia ako výška prémie výrobcu. Takto sa dnes rozoberajú v Nemecku na náhradné dielce stovky plne prevádzkyschop­ných áut.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #šrotovné #Diselgate #naftové autá
Články podľa značiek