Čo vydrží viac? Plechový či hliníkový disk? Hádanku rozlúštil brutálny lis

Fínska skupina youtuberov si vzala do parády kolesá áut a vystavila ich tlaku obrovského lisu. Rozdiel v odolnosti plechového a zliatinového disku je obrovský.

29.10.2018 12:00
debata (31)
Pokusným materiálom boli kolesá z Chevroletu... Foto: Hydraulic Press Channel
Test kolies pod lisom Pokusným materiálom boli kolesá z Chevroletu Venture. Pod lis sa dostali lacné plechové aj drahšie a krajšie hliníkové disky.

Fínska skupina, ktorá si hovorí Hydraulic Press Channel, si postavila kariéru na ničení vecí. Mohutnému hydraulickému lisu vystavuje rôzne objekty – od gumených medvedíkov cez bowlingové gule až po 1 500 listov papiera. Jej videá majú naozaj úspech. A aj keď ide v podstate o zábavku, občas sa jej podarí aj čosi užitočné. To je prípad najnovšieho videa, v ktorom porovnáva odolnosť oceľových a hliníkových, presnejšie zliatinových, diskov z Chevroletu Venture.

Samozrejme, každý z nich má svoje výhody a zástancov. Plechový disk je podstatne lacnejší, ale ťažší a menej efektný. Zliatinové disky vyrobené prevažne z hliníka, sú zas elegantnejšie, a najmä ľahšie, čo znižuje zotrvačné sily kolesa a zlepšuje jazdné vlastnosti. V priamom aj nepriamom smere, pretože znižujú hmotnosť neodpružených hmôt. Ale ako je to s ich odolnosťou? Ktorý vydrží väčšiu záťaž? Odpoveď na túto otázku dal opäť test lisom.

Víťaz je jasný. Kým zliatinový disk odolal tlaku približne 20 ton a v druhom teste až 23 ton, plechové koleso zvládlo len polovičný tlak desiatich ton. Zásadné rozdiely boli aj v spôsobe deformácie. Hliníkový disk pri kritickom tlaku praskol, kým ten oceľový sa zlisoval na nepoznanie. Čo z toho vyplýva pre motoristov? Zliatinové disky sú omnoho odolnejšie, ak však dostanú príliš veľkú „ranu“ roztrieštia sa, čo môže byť veľký problém pre bezpečnosť.

Jednoduché plechové koleso sa v takomto prípade len zdeformuje. Potvrdil to aj druhý lisovací test, kde boli kolesá umiestnené pod lisom horizontálne. Plechový disk teda dokáže teoreticky ako-tak udržať v kritickej situácii pneumatiku na ráfiku, kým pri zliatinovom vlastne prídete o celé koleso.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #kolesá #Hydraulic Press Channel #zliatinové disky #plechové disky
Články podľa značiek