Chcete najazdiť 320 000 km bez drahých návštev servisov? Voľte tieto autá

Prieskum americkej spotrebiteľskej organizácie Consumer Reports dáva jasnú odpoveď na to, ktoré autá sú najspoľahlivejšie. Sami majitelia vybrali 10 modelov, ktoré najazdia bez problémov 200 000 míľ.

01.06.2020 06:00
debata (45)
Porcia 320 000 kilometrov vie autá preveriť do... Foto: Consumer Reports
Consumer Reports Porcia 320 000 kilometrov vie autá preveriť do poslednej skrutky.

Tento rebríček síce pochádza z USA, ale poučný môže byť aj pre nás. Hoci niektoré modely, ktoré v ňom figurujú, si v Európe dopriať nemôžeme, podstatná je značka. Automobilky majú totiž vypracovaný systém kontroly kvality a tie najlepšie nerozlišujú, kde je vozidlo vyrábané a či je určené pre Japonsko, USA alebo Európu. Jednoducho, kritériá pri vývoji a výrobe sú z hľadiska nárokov rovnaké. Potom dokážu ponúknuť kvalitu naprieč svojim portfóliom a naprieč trhmi.

Platí to najmä o značkách Honda a Toyota. Aspoň z pohľadu výsledkov aktuálnej zákazníckej ankety, ktorá priniesla odpoveď na otázku, ktoré modely dokážu najazdiť 200 000 míľ, teda približne 320 000 km, bez toho, aby svojich majiteľov zruinovali v servise. Consumer Report tvrdí, že 200 000 míľ síce zvládne každé auto, no len za podmienky, že doň v priebehu času investujete dostatok peňazí. To však nie je dobrý nápad. Lepšie je voliť model, ktorý si vystačí s bežným servisom a napriek tomu slúži bez porúch celé roky.

Úplne najspoľahlivejším autom je podľa... Foto: Toyota
Toyota Camry - 2018 Úplne najspoľahlivejším autom je podľa amerických zákazníkov Toyota Camry. Dobrou správou je, že sa od vlaňajšieho roka predáva aj v Európe.

A 320 000 kilo­metrov je už riadna porcia, ktorá vie autá preveriť do poslednej skrutky. Toyota a Honda také autá naozaj vyrobiť vedia. Rebríček TOP10 totiž obsadili výlučne ich modely – šesť z nich pripadá na Toyotu a štyri na Hondu. Ich japonských konkurentov s logami Nissanu, Subaru, Mazdy či Mitsubishi, by ste tu hľadali márne a nemecké prémiové modely, dostupné v USA, tiež. O amerických či britských produktoch radšej pomlčme. Ako to teda dopadlo? Úplne najspoľahlivejší je sedan Toyota Camry pred MPV Toyota Sienna a sedanom Honda Accord.

Do prvej desiatky sa ešte dostali hybridný Prius, SUV Toyota 4Runner, MPV Honda Oddysey, veľký pikap Toyota Tundra, MPV Toyota Highlander, SUV Honda Pilot a menšie SUV Honda CR-V. Paleta typov vozidiel je teda pestrá, ale čo je podstatné, Toyota Camry, Toyota Prius, Toyota Highlander a Honda CR-V, sú modely prítomne na európskom trhu. Hoci na Highlander si ešte budeme musieť chvíľu počkať. V každom prípade považujú tento rebríček americkí motoristi za relevantný pri výbere nových aj ojazdených áut.

10 najspoľahli­vejších áut s nájazdom 320 000 km

1. Toyota Camry

Toyota Camry Foto: Toyota
Toyota Camry Toyota Camry

2. Toyota Sienna

Toyota Sienna Foto: Toyota
Toyota Sienna Toyota Sienna

3. Honda Accord

Honda Accord Foto: Honda
Honda Accord Honda Accord

4. Toyota Prius

Toyota Prius Foto: Toyota
Toyota Prius Toyota Prius

5. Toyota 4Runner

Toyota 4Runner Foto: Toyota
Toyota 4Runner Toyota 4Runner

6. Honda Oddysey

Honda Oddysey Foto: Honda
Honda Oddysey Honda Oddysey

7. Toyota Tundra

Toyota Tundra Foto: Toyota
Toyota Tundra Toyota Tundra

8. Toyota Highlander

Toyota Highlander - 2020 Foto: Toyota
Toyota Highlander - 2020 Toyota Highlander - 2020

9. Honda Pilot

Honda Pilot Foto: Honda
Honda Pilot Honda Pilot

10. Honda CR-V

Honda CR-V Foto: Honda
Honda CR-V Honda CR-V

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť áut #Consumer Reports
Články podľa značiek