Consumer Reports: Pri týchto jazdených autách hrozí kolaps motora

Motor je najdrahšou súčasťou auta. A tomu zodpovedajú aj ceny opráv. Ak sa chcete vyhnúť drahým problémom, zďaleka obíďte tieto štyri modely. Odpočítavanie do „samodeštrukcie“ začína niekedy už pri 170 000 km.

03.06.2020 06:00
debata (11)
Staršie Audi A4 (B8) s motorom 2,0 TFSI môže... Foto: Audi
Audi A4 - 2009 Staršie Audi A4 (B8) s motorom 2,0 TFSI môže narobiť v servisoch ich majiteľom poriadne mastné účty.

Americká spotrebiteľská organizácia Consumer Reports zostavila zoznam desiatich modelov áut, pri ktorých je vysoké riziko poškodenia ich najdrahších súčastí – teda motora a prevodovky. Pre majiteľov týchto vozidiel ide o veľký problém, pretože prípadná oprava môže byť drahšia ako cena celého auta pri druhotnom predaji. To aj preto, že servisy často odmietnu komplikovanú opravu a radšej volia použitie nového alebo repasovaného motora či prevodovky. Jednoducho, oprava poškodeného motora sa neoplatí. Nešťastníkovi neostáva nič iné, ako nepojazdné auto predať na náhradné dielce.

Staršie Mini Cooper je síce veľkým lákadlom na... Foto: Mini
Mini Cooper - 2008 Staršie Mini Cooper je síce veľkým lákadlom na trhu ojazdených áut, ale pozor na jeho verzie s preplňovaným 4-valcom 1,6 Turbo.

Výsledky získala spoločnosť Consumer Reports analýzou miliónov dát o spoľahlivosti na americkom trhu. Lenže zaujímavé sú aj pre nás. Štyri z desiatich modelov poznáme totiž v Európe. Dnes sa už síce nevyrábajú, ale natrafiť na ne môžete v autobazároch. Lepšie však je vyhnúť sa im. Hrozia pri nich fatálne poruchy, teda úplný kolaps motora a tiež vážne problémy s prevodovkou. Väčšinou sa problémy spájajú s netesnosťou opotrebovaných piestnych krúžkov, čo znižuje výkon a zvyšuje spotrebu oleja, s netesnosťou hlavy valca a s opotrebovaním ložísk kľukového hriadeľa či ojníc, čo sa prejavuje klepaním.

Jeep Wrangler patrí tiež k vyhľadávaným modelom... Foto: Jeep
Jeep Wrangler Rubicon - 2007 Jeep Wrangler patrí tiež k vyhľadávaným modelom na trhu jazdených áut. Ale platiť účty za servis jeho motora by ste nechceli.

Asi najviac prekvapí prítomnosť prémiového Audi A4 (B8) s preplňovaným motorom 2,0 TFSI z rokov 2009 a 2010. Už po 170 000 kilometroch hrozí, že motor vypovie definitívne službu. Podobne je to pri staršej generácii Mini Cooperu a Mini Clubmanu z rokov 2008 a 2009, s preplňovaným motorom 1,6 Turbo, ale aj s jeho atmosférickou verziou. Tieto motory majú blízko k „samozničeniu“ po 200 000 najazdených kilometroch. Pokiaľ vás zas zláka ikonický Jeep Wrangler, určite sa vyhnite verzii s benzínovým 4-valcom 2,4i z roku 2006. Záver patrí Chrysleru PT Cruiser, ktorý často „kraľuje“ negatívnym rebríčkom, takže ani v tomto prípade sa niet čomu čudovať.

Chrysler PT Cruiser nechýba v žiadnom z... Foto: Chrysler
Chrysler PT Cruiser - 2001 Chrysler PT Cruiser nechýba v žiadnom z negatívnych rebríčkov. Tentokrát vďaka jeho benzínovému motoru.

Zaujímavé sú však odporúčania organizácie Consumer Reports. Majiteľom týchto áut alebo záujemcom o ne ponúka totiž zaručene spoľahlivú alternatívu. V prípade Audi A4 je to Lexus ES, Infiniti G alebo Acura TL. Mini zas odporúča zameniť za podobne starú Mazdu 3, Jeep Wrangler za Toyotu 4Runner a Chyrsler PT Cruiser za Toyotu Matrix. Ako ste si iste všimli, všetky alternatívy majú japonský pôvod. Takže porekadlo „Japonec až na koniec“ určite neplatí. Consumer Reports zhromažďuje relevantné dáta, ktoré pochádzajú priamo od zákazníkov či poisťovní.

Autá s najvyšším rizikom fatálneho poškodenia motora

Model Modelový rok Kritický nájazd
Audi A4 2,0 TFSI 2009 – 2010 od 170 000 km
Chrysler PT Cruiser 2001 od 165 000 km
Mini Cooper/Clubman 1,6/1,6T 2008 – 2009 od 200 000 km
Jeep Wrangler 2,4L 2006 od 240 000 km

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť áut #Consumer Reports
Články podľa značiek