Tieto autá hľadáme v bazároch najčastejšie. Čím môžu nepríjemne prekvapiť?

Na trhu s ojazdenými autami sa niektorým modelom darí viac ako ostatným. Dôvodov môže byť niekoľko, no aj pri autách overených časom a spotrebiteľskými skúsenosťami treba brať do úvahy možné riziká.

20.04.2021 05:00
debata (23)

V dnešných časoch sa autobazáre nemôžu sťažovať na nezáujem zo strany zákazníkov. Dôsledky pandémie nútia ľudí šetriť, a preto sa ich pozornosť upriamuje na jazdené autá, ktoré sú cenovo dostupnejšie. Na druhej strane doba spaľovacia sa mení na dobu hybridnú a elektrickú, čo nevonia každému motoristovi, a tak je východiskom nákup starších modelov, kde po elektrifikácii niet ani stopy.

Pri kúpe áut z druhej ruky motoristi u nás uprednostňujú okrem českej Škody prevažne nemecké značky vrátane tých prémiových. Je to logické, keďže nové vozidlá vyššej strednej triedy sú pre mnoho ľudí cenovo nedostupné. Častou voľbou sú však aj modely značiek Ford, Hyundai, Kia, či Peugeot.

Consumer Reports Čítajte aj TÜV: Ktoré ‘jazdenkyʼ strednej triedy sú spoľahlivé a ktoré končia v servise?

A hoci sa štatistiky a spotrebiteľské ankety dokážu pomôcť pri výbere ojazdeného auta, netreba zabúdať, že aj najlepší z najlepších sa občas nevyhnú poruchám. Dobrým zdrojom najčastejších porúch pri jednotlivých značkách a modeloch sú údaje nemeckých technických kontrol TÜV. Tie zverejňujú dáta z niekoľko miliónov skontrolovaných vozidiel, čo zvyšuje ich objektivitu napriek tomu, že zohľadňujú len vek áut a nie počet najazdených kilometrov.

Audi

Prémiová značka patriaca do koncernu Volkswagen je tradičnou voľbou záujemcov o jazdené automobily. Najčastejšie je dopyt po modeloch A4, A6 a SUV Q5. Hlavne sedany a kombi strednej a vyššej strednej triedy často plnili funkciu služobných vozidiel, čo sa prejavuje na vyššom čísle na odometri. Preto si treba overiť stav podvozkových komponentov. Inak sú spomínané modely veľmi spoľahlivé.

Audi A4 Avant (2013) Foto: Audi
Audi-A4 Avant-2013-1280-04 Audi A4 Avant (2013)

BMW

Bavorská automobilka momentálne ťaží z popularity SUV, no nezanedbáva ani tradičné segmenty, ktoré sú následne vyhľadávaným tovarom v bazároch. Reč je o rade 3, rade 5 a im zodpovedajúcim SUV nesúcim označenie X3 a X5. Všeobecne ide o spoľahlivé modelové rady, no netreba podceniť kontrolu stavu podvozku a riadenia. Problémom môže byť aj rýchly úbytok oleja.

odkaz
AUTO&TECH článok

Ford

Americký výrobca je zástupcom ľudových značiek, a preto záujem vzbudzujú hlavne modely Fiesta, Focus a Mondeo. Kým pri prvých dvoch býva problém s osvetlením a riadením, Mondeo môže trpieť poškodením zavesením kolies, či netesniacimi motormi a prevodovkami. Treba však brať do úvahy aj fakt, že Mondeo patrí medzi častú voľbu firiem pri výbere služobných áut.

Ford Focus (2011) Foto: Ford
Ford-Focus-2011-1280-0b Ford Focus (2011)

Hyundai

Kórejská automobilka je v bazároch zastúpená hlavne modelom i30, no postupne sa k nemu pridávajú aj SUV, a to hlavne Tucson. Hoci dnes sa už kórejský kompakt vyrovná nemeckej či francúzskej konkurencii, v minulom desaťročí neboli výnimkou poruchy motorov či predných svetiel.

Kia

Podobne ako sesterský Hyundai aj značka Kia je prítomná v autobazároch vďaka kompaktnému modelu cee'd. A týkajú sa ho rovnaké neduhy ako i30-ky. Navyše sa zvyknú pridať aj poruchy spojky a podvozka.

Mercedes-Benz

Nemeckú prémiovú trojicu kompletizuje Mercedes-Benz triedami C a E. Podobne ako v prípade Audi či BMW ide o spoľahlivé vozidlá, u ktorých sa však môžu pri vyššom počte najazdených kilometrov prejavovať problémy s podvozkom a brzdami.

Mercedes-Benz triedy E (2014) Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-E-Class-2014-1280-05 Mercedes-Benz triedy E (2014)

Opel

Nemecká značka sa pred niekoľkými rokmi dostala z vlastníctva General Motors do rúk francúzskeho koncernu PSA, no od tohto roku je súčasťou koncernu Stellantis. V bazároch sa však zatiaľ častejšie stretávame s autami vyvinutými Američanmi. Platí to obzvlášť o modeloch Corsa, Astra a Zafira. Všetky tri modely zvyknú trápiť tlmiče a pružiny a zároveň aj úniky oleja. V prípade Zafiry (ešte s karosériou MPV) sa k tomu pridávajú aj hrdzavejúci výfuk a poruchy riadenia.

Peugeot

Jediný francúzsky zástupca v zozname sa doň dostal vďaka modelu 206. Toto malé auto je dobrou voľbou hlavne do preplnených miest. Nepatrí však medzi najspoľahlivejšie, a tak si treba pred kúpou dobre skontrolovať motor, brzdy a svetlá.

TUV Report - 2017 Čítajte aj TÜV: Toto je 5 najmenej spoľahlivých SUV. Sú bežné aj u nás

Škoda

Bestsellerom slovenských autobazárov je jednoznačne česká Škoda. A netýka sa to len jedného modelu, keďže trvalý záujem je o Fabiu a Octaviu, pričom do popredia sa derú aj Superb a už nevyrábaný model Yeti, ktorý odštartoval mladoboleslavskú éru SUV. Keďže v prípade Škody ide zväčša o prvú voľbu firiem, pri vyššom počte kilometrov treba dbať na kontrolu stavu náprav, pružín a brzdového systému. Častým problémom bývajú aj svetlá. Pri modeli Yeti treba dať pozor na elektroniku.

Škoda Octavia (2013) Foto: Škoda
Skoda-Octavia-2013-1280-0f Škoda Octavia (2013)

Volkswagen

Asi s najširším modelovým portfóliom sa v autobazároch stretneme pri značke Volkswagen. Okrem tradičných segmentov zastúpených Polom, Golfom a Passatom, padne voľba často na SUV Tiguan, rodinné MPV Touran, či dodávku T5. Pri prvých troch možno povedať, že ide všeobecne o spoľahlivé modely, no Polo a Golf sú náchylné na poruchy bŕzd a Passat s väčším množstvom najazdených kilometrov môže trpieť problémami s podvozkom. Na opačnom konci tabuliek spoľahlivosti nachádzame ostatné tri modely, ktoré často končia v servisoch pre poruchy brzdového systému a podvozkových komponentov.

Volkswagen Golf (2013) Foto: Volkswagen
Volkswagen-Golf-2013-1280-01 Volkswagen Golf (2013)

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ojazdené autá #autobazár #TÜV Report
Články podľa značiek