ADAC: Ktoré autá zlyhávajú najviac priamo na ceste?

Máločo vie tak skaziť deň, ako porucha auta priamo na ceste. Niektorým autám sa to stáva častejšie ako ostatným. Vďaka údajom ADAC-u vieme, ktoré sú spoľahlivé a ktoré problémové.

10.05.2021 10:00
pannenstatistik ADAC Uwe Rattay Foto:
Záznamy z výjazdov asistenčnej služby nemeckého autoklubu ADAC prezývanej „Žltí anjeli“ sú cenným zdrojom informácií o spoľahlivosti ojazdených áut.
debata (8)

Nemecký autoklub pravidelne zverejňuje štatistiku spoľahlivosti ojazdených automobilov Pannenstatistik. Na rozdiel od údajov nemeckých staníc technických kontrol TÜV, pochádzajú dáta ADAC-u z výjazdov asistenčnej služby prezývanej „Žltí anjeli“. Minulý rok služba zasahovala pri viac ako 3 386 000 poruchách, ktoré zabránili vodičom pokračovať v jazde. Oproti roku 2019 ide o pokles o desať percent, no dôvodom je hlavne pandémia a obmedzovanie mobility.

Až v 46,3 % prípadov bol na vine vybitý 12-voltový akumulátor. V 16 % situácií bol dôvodom výjazdu asistenčnej služby nefungujúci motor a 14 % prípadov zahŕňalo problémy s karosériou, brzdami alebo riadením. Do štatistiky sa nezapočítavajú defekty pneumatík a nedostatok pohonných látok.

Pneumatiky - označovanie Čítajte aj ADAC: Pozor na ‘staré nové‘ gumy. Môžu mať aj 10 rokov!

V tohtoročnom rebríčku sa objavilo 109 modelov patriacich pod 25 značiek. Kritériom bol vek od 3 do 10 rokov a predaje presahujúce aspoň 10 000 kusov v jednom roku na nemeckom trhu. Modely sú rozdelené do tried, z ktorých možno určiť najspoľahlivejšie a najmenej spoľahlivé vozidlá. Jednotlivé triedy pokrývajú autá podobných veľkostí, takže veľké MPV sú v strednej triede a napríklad SUV Hyundai Tucson patrí do nižšej strednej triedy.

V segmente miniáut je jednoznačne najspoľahlivejšia Toyota Aygo. Na opačnej strane výsledkov nájdeme oba modely značky Smart, teda fortwo a forfour. Medzi malými autami ostávajú odstavené pri krajnici najmenej často modely Mini Cooper, Audi A1 a pomerne prekvapivo aj Fiat Punto. Naopak, často vodičov zradili Hyundai i20 a v súčasnosti už nevyrábaný Opel Meriva.

V prípade nižšej strednej triedy je hneď niekoľko modelov, ktoré možno pokladať za spoľahlivé. Ide hlavne o nemeckú prémiu v podobe Audi A3, Audi Q3, BMW radu 1, BMW radu 2 a Mercedesu-Benz triedy A. Na pozore sa však treba pri jazde s Kiami Ceed a Sportage, Nissanom Qashqai a Renaultami Kangoo a Scénic.

ADAC - test letných pneumatík 2021 Čítajte aj ADAC: Toto je prvý test letných pneumatík. A hneď na Octaviu!

V strednej triede opäť spoľahlivosťou vyniká nemecká prémiová trojica. Najmenej porúch zaznamenali v ADAC-u v prípade Audi A4, Audi A5, BMW radu 3, 4 a X3 a pri Mercedese-Benz GLC. Najhoršie na tom sú spomínané MPV modely Ford S-Max, Seat Alhambra a Volkswagen Sharan, ktoré dopĺňa Opel Insignia.

Vyššia stredná trieda je doménou nemeckých prémiových značiek, no podľa ADAC-u je lepšie zvoliť ojazdené BMW radu 5 alebo Audi A6. Určite sa treba vyhnúť Mercedesu-Benz triedy E z roku 2011, ktorý patrí medzi vôbec najporuchovejšie modely z celej štatistiky. Pokiaľ ide o dodávky, tak spoľahlivé sú Mercedes-Benz Sprinter a Volkswagen Crafter. Ako najmenej spoľahlivý sa medzi dodávkami ukázal Ford Transit.

Štatistika spoľahlivosti podľa autoklubu ADAC za rok 2020

Segment Najspoľahlivejšie modely Najmenej spoľahlivé modely
Miniautá Toyota Aygo Smart fortwo, Smart forfour
Malé autá Mini Cooper, Audi A1, Fiat Punto Hyundai i20, Opel Meriva
Nižšia stredná trieda Audi A3, Audi Q3, BMW radu 1, BMW radu 2, Mercedes-Benz triedy A Kia Ceed, Kia Sportage, Nissan Qashqai, Renault Kangoo a Renault Scénic
Stredná trieda Audi A4, Audi A5, BMW radu 3, BMW radu 4, BMW X3, Mercedes-Benz GLC Ford S-Max, Seat Alhambra, Volkswagen Sharan, Opel Insignia
Vyššia stredná trieda Audi A6, BMW radu 5 Mercedes-Benz triedy E
Dodávky Mercedes-Benz Sprinter, Volkswagen Crafter Ford Transit

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #spoľahlivosť #asistenčné služby
Články podľa značiek