Ako v zime vždy naštartovať? Tu je 7 dobrých rád

Autobatéria má v zime naozaj ťažký život. S klesajúcou teplotou stráca rýchlo kapacitu a pritom musí poskytnúť viac prúdu na roztočenie stuhnutého motora. Môžete jej však pomôcť. Ako na to? Radí nemecký ADAC.

26.11.2021 05:00
debata (29)
Akumulátor sa v zime poriadne natrápi. Treba... Foto: Varta
Auto - zima Akumulátor sa v zime poriadne natrápi. Treba preto dávať pozor, aby jeho napätie nekleslo pod 12,6 V. Inak vám može v tuhých mrazoch poriadne skomplikovať život.

V zime dostane síce zabrať celé auto, no najviac skúšaným komponentom je nepochybne akumulátor. Pracovať musí v podmienkach, ktoré jej škodia, no pritom sú naň kladené vyššie nároky ako v ktoromkoľvek inom ročnom období. Nechýba veľa a batéria môže skolabovať. Asi netreba vysvetľovať, čo to znamená. Nie je nič deprimujúcejšie, ako keď otočíte kľúčikom a auto nenaštartuje. Zvlášť kdesi na zimnej dovolenke. Pritom štatistiky asistenčnej služby nemeckého autoklubu ADAC dokazujú, že práve zlyhanie akumulátora je najčastejšou príčinou výjazdov za bezradnými motoristami. No týmto situáciám sa dá pomerne ľahko vyhnúť. Stačí trocha prevencie a pozornosti.

1. Sledujte napätie

Moderné akumulátory sú označované ako bezúdržbové. Toto označenie však celkom nezodpovedá realite. Vyjadruje len to, že pri batérii už nemusíte kontrolovať hustotu elektrolytu a dolievať do nej destilovanú vodu. Kontrolovať by ste však mali napätie. Musí byť vyššie ako 12,6 V. Ak je nižšie, je vhodné akumulátor pripojiť na nabíjačku. To isté platí aj o akumulátoroch, ktoré skladujete mimo vozidla. Postupne sa totiž vybíjajú. A ak sa „podbijú“, ich životnosti to rozhodne neprospieva.

Sledovanie napätia je v zime veľmi dôležité. Foto: DANIEL CAHA
Auto - zima Sledovanie napätia je v zime veľmi dôležité.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #autobatéria #batéria #akumulátor #štartovanie
Články podľa značiek