Autom do Chorvátska 2023: Aké sú najvýhodnejšie trasy z Bratislavy, Košíc či Banskej Bystrice?

Absolvovali sme cestu až na juh Chorvátska. Žiadne pasové kontroly, žiadne kuny a k tomu lákavé ceny benzínu a nafty. Len pozor na mýtnice. Vybavte si radšej bezkontaktné zariadenie ENC. Vyhnete sa zápcham. Pelješacký most vás chytí za srdce.

02.06.2023 06:00
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Foto:
Chorvátsko sa vďaka novým komunikáciám opäť trošku "zmenšilo". Dlhých vzdialeností sa báť nemusíte.
debata (34)

Cesta k Jadranu je jednoduchšia ako kedykoľvek predtým. Chorvátsko totiž 1. januára vstúpilo do schengenského priestoru a zaviedlo euro. Konečne na ceste k Jadranu nemusíte absolvovať mnohohodinové zdržania na hraniciach a riešiť platby v kunách. Vyskúšali sme, ako to funguje, za vás. A keďže od júna 2022 je v prevádzke aj Pelješacký most, ktorý obchádza Bosnu a Hercegovinu, vybrali sme sa rovno do čarovného Dubrovníka – destinácie, ktorá mnohých lákala, ale doteraz bola akosi príliš ďaleko.

Teraz je všetko oveľa jednoduchšie. Zadanie Dubrovníka do navigácie ukáže cestovné časy, ktoré boli donedávna iba snom. Vyrážali sme síce z Bratislavy, teda zo západného Slovenska, ale od Záhrebu sa spoja v podstate všetky trasy, tie cez Rakúsko a Slovinsko, ale aj všetky maďarské – zo stredného alebo z východného Slovenska.

Tých 915 kilometrov, ktoré zobrazila navigácia... Foto: Ľuboš Pilc
Chorvátsko - autom do Chorvátska Tých 915 kilometrov, ktoré zobrazila navigácia po zadaní cieľa, pôsobilo spočiatku hrozivo, no dnes vieme, že mať obavy je zbytočné.
Čo čakajú Chorváti od letnej turistickej sezóny a na čo si dať pozor
Video

Maďarsko či už Chorvátsko?

Je päť hodín ráno. Na hraničnom priechode s Maďarskom v Čunove robíme hneď dve veci, ktoré vám neodporúčame – vyrážame s plnou nádržou a maďarskú elektronickú známku kupujeme priamo na hraniciach v okienku. To preto, že auto, ktoré sme mali, bolo dotankované a na cestu sme boli vybavení hotovosťou v eurách. Vy však vyrazte len s takým objemom paliva v nádrži, s akým prídete do Chorvátska, kde je palivo jednoznačne lacnejšie ako na Slovensku a v Maďarsku. A tiež si kúpte e-matricu až na prvej diaľničnej čerpacej stanici v Maďarsku, čím sa vyhnete sprostredkova­teľským poplatkom.

My sme za tú 10-dňovú zaplatili 19,70 eura, hoci v Maďarsku stojí 5 500 forintov, čo je 14,80 eura. V navigácii je nastavená cieľová destinácia Dubrovník. Trasa má dĺžku 915 km a má trvať 11 a pol hodiny. Keďže je štvrtok, teda pracovný deň, a čoskoro sa začne hustá premávka, vedie cesta na Budapešť diaľnicou M1, no ešte pred ňou sa zvrtne na M7, smerom na Balaton a hraničný priechod Goričan.

Prejazd maďarsko-chorvátskej hranice si už ani... Foto: Ľuboš Pilc
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Prejazd maďarsko-chorvátskej hranice si už ani nevšimnete. Chorváti odstránili všetko, čo ju pripomínalo.
zväčšiť V Záhrebe sa stretajú cesty väčšiny... Foto: mapy.cz
Trasy do Záhrebu V Záhrebe sa stretajú cesty väčšiny dovolenkárov, ktorí smerujú k Jadranu. Či už z východného Slovenska, alebo tých, ktorí smerujú zo západu cez Maďarsko, alebo Rakúsko a Slovinsko.

Cestovné vzdialenosti do Záhrebu

Od Cez Vzdialenosť do Záhrebu Čas
B – Bratislava Maďarsko (Szombathely, Goričan) 385,6 km 4h 19 min
A – Bratislava Rakúsko, Slovinsko 442,8 km 4h 20 min
Bratislava Maďarsko (Budapešť, Nagykanizsa) 538 km 4h 56 min
C – Banská Bystrica Maďarsko (Budapešť, Nagykanizsa) 536,5 km 5h 58 min
D – Košice Maďarsko (Miškovec, Budapešť Nagykanizsa) 604,5 km 5 h 46 min
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Ako ušetriť desiatky eur na benzíne cestou do Chorvátska? Zo Slovenska vyrazte s poloprázdnou nádržou

Ak však vyrážate na noc alebo cez víkend, je možné, že rýchlejšia bude alternatíva cez novú rýchlostnú cestu M86, ktorú dokončili Maďari v roku 2020. Vedie priamo na juh a spája mestá Mosonmagyaróvár a Szombathely. Táto trasa je oveľa kratšia, ako keď obchádzate Balaton z východu. Z Bratislavy je to po Goričan len 266 km, o 144 km menej. Nemusí to byť ale nutne rýchlejšie, pretože za Szombathelyom, začína klasická cesta cez obce a ak sa tu dostanete do hustej premávky, spomalíte na krok.

Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Chorvátsko plánuje zrušiť mýtne brány. ‘Zatočí‘ s kolónami

Treba však povedať, že aj na tomto úseku Maďari poriadne zapracovali. Je tu nový asfalt, takže v noci a cez víkend budete veľmi rýchli. Ale nezabúdajte, že na spoplatnenej M86 je „maximálka“ iba 110 km/h. Nejde totiž o diaľnicu. A tiež si nastavte navigáciu tak, aby ste „nevhupli“ nechtiac do malého cípu Slovinska. Inak si musíte kúpiť ich diaľničnú známku za 15 eur. Potrebujete sa dostať opäť na priechod Goričan. Cestu cez Rakúsko a Slovinsko neodporúčame, pretože okrem rakúskej známky budete potrebovať aj tú Slovinskú. A ak idete na viac ako týždeň, dokonca dve alebo mesačnú.

Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023
+24Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023

Ceny za diaľnice v tranzitných krajinách

Maďarsko – elektronická známka

Platnosť 10 dní Mesiac Rok
Cena 5 500,00 HUF (14,85 €) 8 900,00 HUF (24,03 €) 49 190,00 HUF (132,80 €)

Slovinsko – známka, elektronická známka

Platnosť Týždeň Mesiac Rok
Cena 15,00 € 30,00 € 110,00 €

Rakúsko – známka, elektronická známka

Platnosť 10 dní 2 mesiace Rok
Cena 9,90 € 29,00 € 96,40 €

Maďarsko sme mali za sebou asi za štyri hodiny aj s prestávkami. Tamojšie čerpacie stanice sme využívali len na malé zastávky. Veď benzín tu stojí na staniciach MOL 609 forintov (1,76 €) a nafta 592 forintov (1,72 €). Na „čerpačkách“ Shell je to dokonca ešte viac. Tiež naštve, že toalety sú nekompromisne spoplatnené. Za ich „návštevu“ necháte jedno euro. A aj to tak potom v okolí „púmp“ vyzerá. Asi tušíte, na čo myslíme. Priechod do Chorvátska na diaľnici M7 si vlastne ani nevšimnete. Spozorujete len tabuľu Hrvatska. Chorváti odstránili všetko, čo by len pripomínalo starú hraničnú infraštruktúru.

Chorvátski policajti Čítajte viac Na turistov sa chystajú aj chorvátski policajti. Toto sú nové pokuty v eurách

Čoskoro natrafíte na prvú mýtnu bránu, kde si zoberiete lístok. Nám to trvalo pár sekúnd, ale počas sezóny sa práve tu začnú vytvárať obrovské zápchy. Tento rok to bude v špičke ešte horšie, pretože dav áut už nespomalia hraničné kontroly. Je tu však elegantné riešenie. Zaobstarajte si bezkontaktné zariadenie ENC, ktoré vám umožní prechádzať mýtnicami cez samostatne pruhy bez akéhokoľvek platenia.

Chorvátski policajti Čítajte viac Na turistov sa chystajú aj chorvátski policajti. Toto sú nové pokuty v eurách

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #autom do Chorvátska
Články podľa značiek