Pozor! Na trh sa chystajú zatopené autá

Na trhu sa čoskoro objavia vozidlá, ktoré poškodila voda v zatopených oblastiach Slovenska. Ľudia by sa mali ich kúpe vyhnúť, pretože sa vo väčšine prípadov nedajú stopercentne opraviť.

28.06.2010 06:22
Zaplavené auto
Zaplavené auto
debata

Stáva sa tak po každej väčšej povodni, nevynímajúc tie v Čechách z roku 1997 a mnohé ďalšie. Je predpoklad, že aj na Slovensku sa pokúsia povodňami poškodení majitelia týchto vozidiel zbaviť, najmä prostredníctvom predaja na inzerát, alebo cez autobazáre s komisionálnym predajom, tvrdí Petr Vanček, riaditeľ výkupu AAA Auto.

Odborníci pred kúpou zatopených automobilov dôrazne varujú. „Keď sa totiž dostane povodňová voda s bahnom do elektroinštalácie, vozidlo sa už nikdy nedá spoľahlivo opraviť,“ dodáva Vanček. V zatopenom vozidle tak hrozí dodatočné zlyhanie riadiacej jednotky a všetkých elektronických senzorov vrátane snímačov nárazu, ktoré riadia činnosť airbagov. Takže zaplavené vozidlo môže byť nielen nespoľahlivé, ale aj veľmi nebezpečné.

Vanček ďalej objasňuje: „Vozidlo, ktoré bolo zatopené pri povodni, môže prejsť dôkladnou renováciou, no napriek tomu sa dá už na prvý pohľad spoznať podľa zvláštneho zápachu, ktorý sa nedá odstrániť. Pod sedadlami býva pleseň a koľajničky, po ktorých sa sedadlá pohybujú, bývajú zoxidované alebo priamo hrdzavé.“

Stopy po vode a bahne sa dajú nájsť pod koberčekmi a čalúnením. Podobné stopy po povodni sa vyskytujú napríklad aj v kĺbe radiacej páky alebo pod prístrojovou doskou. Laik však môže mať problém tieto stopy po renovácii vozidla odhaliť. Najmä pri kúpe ojazdeného auta niekde na ulici.

debata chyba
Články podľa značiek