Odkiaľ kúpiť jazdené auto

Je len na vás, kde vymeníte nešetrené peniaze za jazdené auto. Opatrnosti však nikdy nie je dosť.

26.06.2010 14:58
Autobazár Foto:
Autobazár
debata

1. Na inzerát od súkromnej osoby

Kúpa na inzerát od súkromnej osoby patrí k najrizikovejším spôsobom, ako si zadovážiť ojazdené vozidlo. Často prebieha len na základe slovného dohovoru alebo nedostatočne formulovaných zmlúv. Pokiaľ nie je predávajúci vaším známym, nemožno vylúčiť žiadne z prípadných rizík. Napríklad, že vozidlo pochádza z trestnej činnosti, je naň uvalené záložné právo alebo nesplatený lízing. Domáhať sa zrušenia predaja či záruk je v takomto prípade prakticky nemožné. Preto je potrebná mimoriadna opatrnosť. Pri kúpe požadujte prítomnosť majiteľa vozidla, neposielajte zálohu na vozidlo a nikdy neuzatvorte zmluvu bez toho, aby ste vozidlo neskontrolovali v značkovom servise. Ak nie je jasná história vozidla, podstúpte kontrolu originality, aj keď je povinná len pri individuálnom dovoze zo zahraničia.

2. Od oficiálneho predajcu alebo lízingovej spoločnosti

Asi najväčšiu istotu dáva kúpa ojazdeného vozidla od oficiálneho predajcu danej značky, ktorý ho odkúpil od pôvodného majiteľa a skontroloval technický stav, alebo od lízingovej spoločnosti, ktorá má auto od predchádzajúceho majiteľa s predčasne ukončeným lízingom. V takomto prípade máte prehľad o pôvode vozidla, relevantné informácie o jeho technickom stave a priebežnom servise. Oveľa ľahšie je aj uplatnenie prípadných reklamácií. Kúpa je komfortná aj z toho dôvodu, že predajca vybaví všetky formality ako prepis, poistenie či lízing. Tu však narážame na problém vyššej predajnej ceny, najmä u oficiálnych predajcov, ktorá nezodpovedá cenovej hladine porovnateľných áut v autobazároch. Takže s veľkou pravdepodobnosťou skončíte tak či tak u niektorého z predajcov ojazdených áut.

3. Od autobazáru s komisionálnym predajom

Autobazáre s komisionálnym predajom, teda systémom, keď bazár nie je vlastníkom vozidla, ale len sprostredkovateľ, sú na ústupe. Mnohé z nich majú ekonomické problémy, čo zvyšuje rizikovosť takejto kúpy. Ceny sú tu často vyššie než vo veľkých bazároch, pretože cenu nenavrhuje bazár, ale majiteľ vozidla, ktorý má nereálnu predstavu. Musíte si tiež uvedomiť, že pri takejto kúpe nerokujete s majiteľom vozidla, ale len so sprostredkovateľom predaja. Tento však nemusí mať skutočné právo na predaj. V množstve prípadov komisionálni predajcovia konajú na základe sfalšovaných plných mocí alebo sfalšovaných predajných zmlúv. Tak sa môžete stať „majiteľmi“ vozidla, ktoré vlastne stále patrí pôvodnému majiteľovi a ešte zaň nedostal zaplatené. Tiež tu často končia autá z trestnej činnosti. Deklarovaní majitelia sú potom len takzvané biele kone, po ktorých sa po predaji zľahne zem. Ak sa rozhodnete pre takúto kúpu, musíte bezpodmienečne absolvovať kontrolu originality a peniaze zaplatiť až po celkovom overení vozidla.

4. Od veľkého autobazáru

Nie je to zákon, ale v absolútnej väčšine prípadov platí, že vo veľkých autobazároch dostáva zákazník najvýhodnejšiu ponuku. Marža je totiž nižšia než v prípade malých firiem. Na znižovanie cien tlačí aj rastúca konkurencia veľkých hráčov na trhu. Veľké bazáre ponúkajú aj ľahší prístup k lízingu či úveru. Samozrejmosťou je vybavovanie formalít spojených s odhlásením a prihlásením vozidiel, záručný servis, či dokonca uhradenie cestovných nákladov tým, ktorí musia použiť na cestu do bazáru medzimestskú alebo diaľkovú dopravu. Bežnou praxou je poskytnutie lehoty na technickú kontrolu a následná možnosť vrátenia vozidla bez udania dôvodu. A čo je podstatné, profesionálne autobazáre sa chránia pred vozidlami pochádzajúcimi z trestnej činnosti ich preverením. Najnovšie dokonca dokážu garantovať aj počet najazdených kilometrov.

5. Zo zahraničia

Európsky trh ponúka neporovnateľne väčší výber modelov ako ten slovenský. Nájsť si tak môžete presne to, čo hľadáte. No až také ideálne to nie je. Doterajšia prax ukázala, že pokiaľ nemá záujemca o vozidlo dobre zmapovaný trh, býva individuálny dovoz rizikový a dokonca nevýhodný. Ľahko môžete doviezť napríklad kradnuté auto. Je preto dobré si rozmyslieť, či kúpiť ojazdené auto na vlastnú päsť, alebo cez profesionálneho hromadného dovozcu. Hromadný dovozca má prehľad o cenách a kupuje autá zväčša za lepšie ceny ako človek, ktorý berie jedno auto. Dokáže tiež znížiť cenu za dopravu. Prostredníctvom špecialistu na dovoz sa vyhnete aj ďalším problémom. Napríklad vybavovaniu zložitých administratívnych úkonov a ušetríte čas tým, že nemusíte vycestovať. Máte tiež viacej záruk v prípade výskytu problémov. Hlavná zásada však je, aby ste sa vyhli ponukám tých spoločností, ktoré požadujú dopredu zálohu. Zaplaťte až po dovoze, technickej kontrole a kontrole originality.

Ako čo najvýhodnejšie kúpiť jazdené auto?

debata chyba
Články podľa značiek