Test: Mini John Cooper Works

Vrcholná verzia John Cooper Works nie je len o vzhľade, k 17-palcovým diskom a dvojitému výfuku pridáva aj poriadnu dávku dynamických schopností.

19.01.2012 08:26
Mini John Cooper Works Foto:
Verzia John Cooper Works je z hľadiska ceny aj poskytovaných zážitkov vrcholom ponuky.
debata

Mini John Cooper Works púta pozornosť širokého spektra obdivovateľov, od mladých až po starých, samotným charakterom však osloví predovšetkým športovo založených vodičov preferujúcich plnokrvnú, adrenalínovú športovú jazdu.

Krátke previsy značia dobrú obratnosť. Foto: Jozef Pospíšil
Mini John Cooper Works Krátke previsy značia dobrú obratnosť.

Apropó, kto je John Cooper? Ide o meno jazdca a konštruktéra, ktorý realizoval úpravy na vozidlách Mini v 60-tych rokoch.

John Cooper Works je tu pre dynamických vodičov. Foto: Jozef Pospíšil
Mini John Cooper Works John Cooper Works je tu pre dynamických vodičov.

V interiéri je všetko je zhotovené z kvalitných materiálov, no kabína neoplýva nadbytkom voľnosti ani vzdušnosti. Vpredu je síce viac-menej všetko v poriadku, ale dozadu sa zmestí už len teenager menšieho vzrastu. Vodič ocení športové sedenie v rozmernom sedadle s dlhým, širokým a nízko položeným sedákom, v zornom poli umiestnené ukazovatele, tvar volantu a masívnu hlavicu a radiacej páky umiestnenú hneď poruke.

Kabína je z kvalitných materiálov. Foto: Mini
Mini John Cooper Works Kabína je z kvalitných materiálov.

Pre batožinu je v základnom, 4-miestnom usporiadaní k dispozícii len 160 l objemu, sklopením operadiel však dokážete kufor zväčšiť na 680 litrov.

Základný objem kufra je len 160 l. Foto: Jozef Pospíšil
Mini John Cooper Works Základný objem kufra je len 160 l.

Toto auto je však najmä o emóciách a tých poskytuje Mini John Cooper Works plných priehrštím.

Testovanú verziu John Works poháňala vrcholná motorizácia – prepĺňaný zážihový štvorvalec s objemom 1.6 l a priamym vstrekovaním benzínu s max. výkon 211 k (155 kW/ot.min-1) a krútiacim momentom 260 Nm/ot.min-1. Takto vybavený Mini JCW dokáže zrýchliť z 0 – 100 km za 6,5 s a podľa údajov výrobcu dosiahne max. rýchlosť 238 km/h.

Kompresorom prepĺňaný motor má výkon 155 kW/211 k. Foto: Mini
Mini John Cooper Works Kompresorom prepĺňaný motor má výkon 155 kW/211 k.

V praxi sme ocenili nielen excelentnú dravosť vo vyšších otáčkach, ale aj výbornú pružnosť v širokom spektre otáčok, za čo vďačí max. krútiacemu momentu dostupnému v širokom pásme otáčok (1850–5600 ot.min-1). Do varu dostáva vodiča nielen výkonom, ale aj zvukom, ktorý je sprevádzaný občasným výstrelom do výfuku pripomínajúci pretekársky špeciál.

Výfuk má športový zvuk. Foto: Jozef Pospíšil
Mini John Cooper Works Výfuk má športový zvuk.

Spotreba sa pohybovala vzhľadom na štýl jazdy v rozmedzí 8–12 litrov/100 km, priemerná spotreba počas testu nakoniec skončila hodnotou 9,6 litra/100 km. K úspore v meste prispieva aj štart-stop systém. Tuhý chod spojky, účinné brzdy s rýchlym nástupom a presné radenie 6-stupňovej prevodovky s krátkym chodom si vychutnajú najmä športovo založení vodiči.

Ovládacie prvky tejto verzie sú... Foto: Jozef Pospíšil
Mini John Cooper Works Ovládacie prvky tejto verzie sú charakteristické tuhším chodom.

Pevná karoséria s malými prevismi, nízke ťažisko, dynamická kontrola trakcie, dlhý rázvor, široký rozchod a tvrdá charakteristika odpruženia zabezpečujú vozidlu výborné jazdné vlastnosti, ktoré si vychutnáte predovšetkým na kvalitných vozovkách. Na menej kvalitných vedľajších cestách sa pri rýchlej jazde správa nervózne, už pri nabehnutí na malú nerovnosť musí vodič rátať s tvrdou spätnou reakciou do riadenia, ktorá pri malej nepozornosti môže doslova vyraziť volant z rúk a vozidlo strhnúť z vozovky. Jednoducho tvrdé nastavenie podvozku a tuhšie riadenie s výraznou spätnou väzbou od kolies tak pripomínajúce motokáry patrí na kvalitný a rovný povrch. Na záver ešte spomenieme snáď najväčšiu prednosť Mini Coopera v porovnaní s bežnými modelmi na automobilovom trhu – a tou je imidž úspešnej histórie značky, vďaka čomu sa Mini radí k legendám britského automobilizmu.

Pripravné v spolupráci s magazínom AUTOtest

.
AUTOtest magazín .
Výhody Nevýhody
imidž značky komfort pruženia
zvuk motora menší kufor
jazdné výkony miesto vzadu
Technické údaje
Model: Mini John Cooper Works
Počet valcov/ventilov: 4/16
Objem motora (cm3): 1598
Výkon (kW/ot.): 155/5600
Krútiaci moment (Nm/ot.): 260/1850
Prevodovka: 6-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 3729/1683/1407
Rázvor náprav (mm): 2467
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 160–680/50
Maximálna rýchlosť (km/h): 238
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 6,5
Komb. spotreba (l/100 km): 7,1
Cena: 35 805 €
Sériové vybavenie John Cooper Works (vybrané prvky):
dynamická kontrola trakcie, 17“ zliat. disky, tlačidlo sport, dvojitá koncovka výfuku, športový volant, rádio MINI Boost CD, športové sedadlá, športový kožený volant.
Autozor: Mini – ceny, výbavy a porovnanie s konkurentmi
debata chyba
Články podľa značiek