Test: Subaru Legacy 2.0 D Limousine Sport - láska až na druhý pohľad

Ak sa povie Subaru Legacy, v mysli sa okamžite vybaví priestranné kombi s pohonom štyroch kolies. Subaru však odjakživa vyrába aj verziu sedan. Tak prečo ju nevyskúšať?

10.12.2010 10:26
Subaru Legacy 2.0 D Foto:
Subaru Legacy 2.0 D
debata

Aj štvordverové Legacy disponuje všetkými prednosťami modelov tohoto japonského výrobcu, od nenapodobiteľného motoru boxer až po jedinečný pohon Symmetrical AWD. My sme si sadli za volant verzie Legacy 2.0 D Limusine Sport.

Má svoje čaro, hoci asi nie pre všetkých. Foto: Patrik Tančenko
Subaru Legacy 2.0 D Má svoje čaro, hoci asi nie pre všetkých.

Subaru nebola nikdy láska na prvý pohľad. Platí to aj pre jeho piatu generáciu. Subaru sa síce snažilo rešpektovať súčasné dizajnérske trendy, čo vidno na bohato dimenzovaných predných svetlách a módnej splývavej siluete kabíny, ale cenu za dizajn by mu šoféri pravdepodobne neudelili. Legacy si totiž zachováva akúsi drsnosť a jednoduchosť, a to aj v prípade štvordverového sedanu, čo nebýva zvykom. Jednoducho pôsobí, akoby oddeleniu off-roadov zadali úlohu postaviť štvordverovú limuzínu.

Sedan kladie dôraz na dobrú aerodynamiku. Foto: Patrik Tančenko
Subaru Legacy 2.0 D Sedan kladie dôraz na dobrú aerodynamiku.

Skalným priaznivcom značky bude však určite viac ako krása chýbať typická bezrámová konštrukcia dverí. Prednosť dostala totiž pevnosť karosérie. Podstatné však je, že Legacy patrí v strednej triede stále medzi velikánov. Ani nie tak dĺžkou 4730 mm, ako skôr šírkou 1780 mm a výškou až 1505 mm. Pocit robustnosti vzbudzuje aj vysoko situovaná predná kapota a kabína, ktorá sa v porovnaní s konkurenciou zužuje len mierne.

Rázvor náprav má hodnotu 2750 mm. Foto: PATA, hotcars.sk
Subaru Legacy 2.0 D Rázvor náprav má hodnotu 2750 mm.

Retro a moderna v jedinom balení

Veľká výška karosérie a široké dvere zabezpečujú vynikajúci prístup do mimoriadne priestranného interiéru. V šírke a dĺžke môže smelo konkurovať autám vyššej strednej triedy. Zvlášť na zadných sedadlách ponúka excelentné priestorové parametre – dokonca trom cestujúcim. Porovnanie s Fordom Mondeo či Škodou Superb nie je naozaj prehnané. Aj nad hlavou je dostatok miesta. Platí to aj pre cestujúcich vzadu, hoci strecha mierne klesá. Sedadlá majú veľkorysé rozmery a veľmi príjemné mäkšie čalúnenie.

Interiér neočarí dizajnom, zato priestorom... Foto: Patrik Tančenko
Subaru Legacy 2.0 D Interiér neočarí dizajnom, zato priestorom určite áno.

Za volantom človek nemá problém nájsť miesto, ale ergonomických chybičiek je tu dosť. Napríklad ovládaním palubného počítača kolíčkom na prístrojovom paneli, alebo ovládaním audio sústavy pripomína Legacy začiatky deväťdesiatych rokov. Audiosystém síce nesie prívlastok „prémiový“, no jeho zvuk sklame. Rozmaznaný Európan si tiež bude musieť zvykať na ázijský dizajn. Veľké Subaru by si iste zaslúžilo kvalitnejšie pôsobiace plasty, bohatšie modelované výplne dverí či aspoň farebný displej audia a palubného počítača.

Vzadu je ponuka miesta veľkorysá. Foto: Patrik Tančenko
Subaru Legacy 2.0 D Vzadu je ponuka miesta veľkorysá.

V záplave nudy žiari len trojramenný volant a prístrojový panel s priam futuristickým modrým podsvietením. Oceníte však vzorovo veľké spätné zrkadlá a celkovo dobrý výhľad. Off-roadový efekt spoľahlivo zabezpečuje pohľad na prednú kapotu s nasávacím otvorom ku chladiču stlačeného vzduchu.

Prístroje sú aj cez deň dobre čitateľné. Foto: Patrik Tančenko
Subaru Legacy 2.0 D Prístroje sú aj cez deň dobre čitateľné.

Na príplatky zabudnite

Legacy na tom s výbavou rozhodne nie je zle. Obsahuje šesť airbagov, aktívne opierky hlavy, ESP, dvojzónovú klimatizáciu, tempomat či dokonca elektricky ovládané predné vyhrievané sedadlá. Zaráža však tým, že je v ponuke len v jednej jedinej úrovni vybavenia. Priplatiť si možno iba za strešné okno a kožené čalúnenie. Kto by chcel vstavanú navigáciu, elektrochromatické spätné zrkadlá alebo automatickú prevodovku, v prípade dieselu má smolu.

Subaru tiež úplne odignorovalo nové bezpečnostné systémy. O aktívnom tempomate s pribrzďovaním, natáčacích reflektoroch, kontrole jazdného pruhu či monitorovaní slepého uhla zrkadiel zostáva len snívať.

Batožinový priestor má objem 486 l. Foto: Patrik Tančenko
Subaru Legacy 2.0 D Batožinový priestor má objem 486 l.

Kufor má slušný objem 486 litrov, no ako pri všetkých sedanoch, je jeho limitom relatívne malý vstupný otvor. Šokom je preto skôr skutočnosť, že v sedane na rozdiel od kombi nie je možné sklopiť zadné sedadlá. Tento hendikep zachraňuje sčasti otvor pre lyže v operadlách. Prekvapí vás aj absencia rezervného kolesa.

Čaro boxera umocňuje nízka spotreba

Originálny naftový boxer 2.0D doslova očarí. Uhádnuť, že tento motor spaľuje naftu, dá zabrať aj profesionálovi. Prezradí to až pohľad na otáčkomer s červenou zónou od 4800 otáčok.

Boxer Diesel je stále excelentným motorom. Foto: Patrik Tančenko
Subaru Legacy 2.0 D Boxer Diesel je stále excelentným motorom.

Rovnako očarujúci je jeho záťah. Tých 110 kW už pri 3600 otáčkach pôsobí oveľa vitálnejšie, ako by ste očakávali. Postaral sa o to mohutný krútiaci moment 350 Nm, ktorý je k dispozícii od 1800 otáčok za minútu, a dobré sprevodovanie s vyslovene krátkou jednotkou. Možno aj preto, lebo v dieselovom Legacy už nenájdete legendárny redukčný prevod. Pravdu povediac ho ani nepotrebuje. Aj bez neho utiahne príves s hmotnosťou 1,7 tony. Skvelou správou je rozhodnutie použiť šesťstupňovú prevodovku. Tá sa postarala o excelentnú spotrebu.

Tento znak vám zaručí výbornú spotrebu. Foto: Patrik Tančenko
Subaru Legacy 2.0 D Tento znak vám zaručí výbornú spotrebu.

Ani v mestskej premávke nemusí z nádrže ubudnúť viac ako 6,5 litra paliva na sto kilometrov, o čom sa jeho benzínovým súrodencom môže len snívať. Radenie prevodov je pritom japonsky presné.

Manuálna prevodovka si s motorom dobre rozumie. Foto: PATA, hotcars.sk
Subaru Legacy 2.0 D Manuálna prevodovka si s motorom dobre rozumie.

Suverén aj na zlých cestách

Tu je Legacy naozaj silným hráčom. Tlmenie nerovností odvádza takmer v štýle prémiovej triedy. Alebo lepšie povedané, filtrácia podvozku je lepšia ako v niektorých SUV, a to aj na 18-palcových diskoch. Neprekáža mu betónová cesta ani mačacie hlavy. Za volantom cítiť precíznosť, s akou bolo auto navrhnuté. Komfort odpruženia však neznamená, že by strácalo istotu v zákrutách. Nízke ťažisko plochého motora a harmonický prenos výkonu na všetky štyri kolesá cez systém Symmetrical AWD ho drží vo zvolenej stope bez výrazných náklonov a sklonov k pretáčavosti či nedotáčavosti.

Ani veľkému sedanu nechýba ukážková agilita. Foto: PATA, hotcars.sk
Subaru Legacy 2.0 D Ani veľkému sedanu nechýba ukážková agilita.

Dokonca aj elektrický posilňovač riadenia dokáže ponúknuť veľmi príjemnú spätnú väzbu a hladkosť bez prenosu negatívnych síl na volant. Priamejší prevod zas prináša radosť z jazdy. Aj na brzdách cítiť, že sú koncipované na vyššiu záťaž. Ich účinok neslabne ani pri naozaj drsnom zaobchádzaní. Len spojka je o čosi tvrdšia, čo pravdepodobne vyplýva zo snahy o čo najväčšiu životnosť a spoľahlivosť. A tá je asi najväčšou devízou Subaru, ktoré si v rebríčkoch spoľahlivosti, napríklad nemeckého TUV, udržuje popredné priečky aj po desiatich či dvanástich rokoch. Toto auto preto neočarí hneď, no jeho kvality si začnete vážiť s pribúdajúcim rok­mi.

S rýchlosťou rastie jeho chuť zatáčať. Foto: PATA, hotcars.sk
Subaru Legacy 2.0 D S rýchlosťou rastie jeho chuť zatáčať.
Výhody Nevýhody
 trakcia  ovládanie palub. počítača
 jazdný komfort  kvalita audiosústavy
 spotreba  min. príplatková výbava
Subaru Legacy 2.0 D Foto: Patrik Tančenko
Subaru Legacy 2.0 D Subaru Legacy 2.0 D
Technické údaje
Model: Subaru Legacy 2.0 D Limousine Sport 2.0D
Počet valcov/ventilov: 4/16 2×DOHC
Objem motora (cm3): 1998
Výkon (kW/ot.): 110/3600
Krútiaci moment (Nm/ot.): 350/1800
Prevodovka: 6-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4730/1780/1505
Rázvor náprav (mm): 2750
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 486/65
Maximálna rýchlosť (km/h): 206
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 9,3
Priemerná spotreba (l/100 km): 6,3
Cena: 33 490 €
Sériové vybavenie Sport (vybrané prvky):
stabilizačný systém VDC, 6× airbag, aktívne opierky hlavy, xenónové svetlá s ostrekovaním, hmlové svetlá, diaľkové centrálne uzamykanie, el. parkovacia brzda, hill-holder, asistent zjazdu zo svahu, tempomat, dvojzónová klimatizácia, vyhrievané sedadlá, sedadlo vodiča elektricky nastaviteľné, elektrický balík na okná a sklápateľné spätné zrkadlá, audio s CD-meničom + 6 reproduktorov, hliníkové pedále, kožený volant a radiaca páka, hliníkové 18-palcové disky.

Subaru Legacy: Aktuálne ceny, výbava a porovnanie s konkurentmi na Autozor.sk

Fotografie vznikli v spolupráci s portálom hotcars.sk.

Fotografie vznikli v spolupráci s portálom... Foto: PATA, hotcars.sk
Logo Fotografie vznikli v spolupráci s portálom hotcars.sk.
debata chyba
Články podľa značiek