Test: Audi A3 2.0 TDI Sportback – ukrytá revolúcia

- PR servis - Nové Audi A3 Sportback čelí skutočnej výzve – presvedčiť zákazníkov, že za povedomými tvarmi ukrýva úplne novú techniku.

04.03.2013 07:00
Audi A3 Sportback Foto:
Vizuálnu príťažlivosť Audi zvyšujú ostré línie karosérie. Výrazné prelisy na povrchových dielcoch karosérie vznikajú zásluhou nových technológií pri lisovaní. Vonkajšie spätné zrkadlá uchytené dole na dverách zlepšujú výhľad šikmo vpred.
debata

Nové Audi A3 Sportback je typickým predstaviteľom auta, ktorého kvality budete objavovať dlhší čas. Môže za to jeho osobitý konzervatívny dizajn, ktorý namiesto priťahovania pozornosti šokujúcimi linkami akoby upriamoval pozornosť skôr na to, čo je pod samotnou karosériou. Opatrný prístup k zmenám tvarov nových generácií je však blízky všetkým koncernovým značkám a ako sa zdá, v praxi výborne funguje. Povedomé línie novinky však znižujú ochotu zákazníkov uveriť, že stoja pred prepracovaným autom. Popasovať sa s tým musí aj nové Audi A3. Napriek známym tvarom pritom ide o auto, ktoré prichádza nielen na novej podlahovej platforme MQB (tá ovplyvňuje všetko, od priestorového usporiadania A3 až po spôsob jeho výroby), no prináša aj celú armádu nových motorov a menej komplikovanú, vzdušnejšiu kabínu. Testovali sme naftové Audi A3 Sportback 2.0 TDI.

Audi A3 Sportback útočí na praktickejšie... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Audi A3 Sportback útočí na praktickejšie zameraných zákazníkov. Využíva síce rovnakú techniku ako Golf, Leon, či Octavia, no jeho imidž je kdesi vyššie.

Na novej platforme

Aj nový Sportback je, podobne ako Octavia, Golf, či Leon, postavený na toľko ospevovanej novej modulárnej platforme MQB. Pod vplyvom koncernovej marketingovej ofenzívy síce zaniká fakt, že toto je už tretia podobne koncipovaná platforma od VW (existujú aj menej známe MLB pre väčšie modely s pozdĺžne uloženými motormi a MSB pre najmenšie koncernové modely Up!, Citigo, Mii), no treba uznať, že ide o šikovný konštruktérsky počin. A aj keď to môže byť zákazníkom ukradnuté (informácie o šetrení by si mali výrobcovia nechávať skôr pre seba), je dobré vedieť, že práve vďaka nej si mohli konštruktéri dovoliť skrátiť predný previs a posunúť celé ťažisko auta viac vzad. Kompaktné Audi je preto obratnejšie a ochotnejšie mení smer. Toľko žiaduce skrátenie predného previsu (dlhoročná bolesť Audi) predchádzajúca platforma nedovoľovala, naftové a benzínové motory na nej totiž boli umiestnené opačne (benzínové naklonené dopredu, naftové naopak vzad). Predný previs starších modelov bol tak prispôsobený obidvom spôsobom upevnenia motora. To dnes už našťastie neplatí.

Vďaka novej platforme je predný previs o niečo... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Vďaka novej platforme je predný previs o niečo kratší (motor je vždy zaklonený dozadu). Prínosom sú aj menšie nároky na výšku motorového priestoru.

Okrem cenovej a časovej úspory pri vývoji nových modelov je zmyslom spoločnej platformy aj fakt, že bez ohľadu na značku a veľkosť modelu budú mať všetky autá využívajúce MQB rovnaké vzdialenosti vybraných konštrukčných celkov (uloženie motora výfukovou stranou vzad, záklon o 12 °, určenie jeho presnej polohy voči prednej náprave a pedálovej skupine) a využijú rovnaké výrobné technológie (vrátane vyššieho podielu laserového zvárania, za tepla tvárnených plechov a plechových výliskov s premenlivou hrúbkou steny). Zjednodušene povedané, medzi pedálmi a prednou nápravou to bude usporiadané vždy rovnako. Meniteľné však budú rozchody kolies, rázvor náprav a dĺžka previsov.

Zadné združené svetlá sú tvorené svetlovodmi,... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Zadné združené svetlá sú tvorené svetlovodmi, ktoré sú presvecované pomocou LED. Svetlo je tak jemnejšie a menej osvetľuje vodičov prichádzajúcich zozadu.
Aj tvarom predných bi-xenónových svetlometov sa... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Aj tvarom predných bi-xenónových svetlometov sa A3 Sportback hlási k ostatným členom rodiny Audi. V katalógu príplatkovej výbavy stoja 1091 eur.

V jednoduchosti je krása

Ak majú v nejakej oblasti inžinieri Audi skutočne silnú pozíciu, je to kabína auta. Už roky sú všetky modely so štyrmi kruhmi na maske povestné kvalitou a ergonomickou prepracovanosťou svojich interiérov. V rámci nemeckej prémiovej trojky Audi, BMW, Mercedes-Benz budete síce ťažko hľadať víťaza, no pravdou je, že po usadnutí za volant A3 Sportback nenájdete nič, čo by vám vyslovene vadilo. Dojem kvality a luxusu tu výborne dopĺňa tvarová zdržanlivosť novej palubnej dosky. Tá je teraz jednoduchšia a prehľadnejšia. Precíznosť spracovania spoznáte aj podľa príjemného chodu všetkých ovládačov a tlačidiel s presne definovaným odporom. Ak nikde inde, tak práve tu odhalíte pravý význam slova „germánska precíznosť“. Francúzi, Taliani, či Kórejci v tomto segmente nič podobné neponúknu ani keby sa rozkrájali. Jasné, Audi si za to nechá zaplatiť, no za investované peniaze ponúka výnimočnosť, ktorá k prémiovému segmentu akosi patrí.

Tempomat dostanete v cene len pri najvyššej... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Tempomat dostanete v cene len pri najvyššej výbave Ambiente. Inak zaň musíte priplatiť 304 eur, alebo ho dostanete ako súčasť balíka „Komfort“ za 795 eur (obsahuje aj automatickú klimatizáciu, parkovacie senzory a vyhrievanie predných sedadiel). Základná verzia A3 Sportback má vo výbave manuálnu klimatizáciu, za komfortnú automatickú klimatizáciu si musíte priplatiť 619 eur.
Predné sedadlá majú manuálne nastavovanie, za... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Predné sedadlá majú manuálne nastavovanie, za ich elektrické ovládanie si priplatíte 770 eur. Pri pohľade na niektoré položky sa nám však zatočila hlava. Vedeli ste napríklad, že za hliníkovú hlavicu radiacej páky Audi Exclusive si automobilka účtuje 192 eur?
Horná plocha kruhového ovládača systému MMI... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Horná plocha kruhového ovládača systému MMI Touch funguje ako dotyková plocha, na ktorú v režime telefónu a navigácie píšete prstom písmená.
Po sklopení zadného deleného operadla vznikne... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Po sklopení zadného deleného operadla vznikne úplne rovná podlaha.
Za dojazdovú rezervu si tu nemusíte priplácať,... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Za dojazdovú rezervu si tu nemusíte priplácať, dostanete ju v cene.

S novým motorom

Rovnaký zdvihový objem (vrátane zachovaného zdvihu aj vŕtania 81 × 95,5 mm) a liatinový blok môžu vyvolať zdanie, že do nového Audi A3 prichádza doterajší agregát 2.0 TDI s mierne zvýšeným výkonom. Ide však o nový motor (kódové označenie EA288) využívajúci prepracovaný liatinový blok s vyvažovacími hriadeľmi umiestnenými hore v bloku (doterajší motor mal mechanizmus vyvažovacích hriadeľov dole v olejovej vani). O niečo poklesol aj kompresný pomer (na hodnotu 16,2:1). Pohon rozvodov zabezpečuje tichý remeň, pričom poháňa len jeden vačkový hriadeľ (druhý je hnaný prostredníctvom ozubeného prevodu Sears umiestneného na opačnej strane motora). Určitou zaujímavosťou je, že každý vačkový hriadeľ tu ovláda výfukové aj sacie ventily naraz (na striedačku). Krátkym ozubeným remeňom je hnané aj olejové čerpadlo s variabilným výtlakom (pri vyšších otáčkach zvýši svoj výkon). Vstrekovanie common-rail pracuje s max. pracovným tlakom 1800 barov a využíva piezoelektrické vstrekovače (každý má osem otvorov). Tu nezaškodí pripomenúť, že piezoelektrické vstrekovače pracujú presnejšie a lepšie dávkujú naftu, sú však zároveň citlivejšie na kvalitnú naftu. Čím je v nej viac biozložiek, tým má horšie vlastnosti súvisiace s jej elektrickou vodivosťou (vplyvom elektrolytických nánosov strácajú vstrekovače pôvodnú presnosť a motor sa stáva hlučnejším). Aj tu teda platí, že čím je motor technicky dokonalejší, tým je náchylnejší na kvalitný servis aj palivo. Ak mu ich odopriete, robí o niečo väčšie problémy ako motory využívajúce konvenčnejšie technológie. Rýchlejšiemu ohrevu agregátu na prevádzkovú teplotu pomáhajú aj oddelené chladiace okruhy pre hlavu a blok motora. Vodou chladený je aj chladič stlačeného vzduchu.

Nový turbodiesel 2.0 TDI (EA288) je otočený... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Nový turbodiesel 2.0 TDI (EA288) je otočený výfukovou stranou dozadu. Dostal aj prepracovaný mechanizmus pohonu vyvažovacích hriadeľov (mal by byť spoľahlivejší než doterajší, umiestnený dole pri olejovej vani). Novinkou je aj vodou chladený medzichladič stláčaného vzduchu.
V mene aerodynamiky je motor zospodu poctivo... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback V mene aerodynamiky je motor zospodu poctivo zakrytovaný.
Kvôli zadnej viacprvkovej náprave tu nie je... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Kvôli zadnej viacprvkovej náprave tu nie je miesto na pozdĺžne uloženie výfukového tlmiča. Ten je priečne, hneď za nápravou.
Medzi maskou a motorovou kapotou je gumové... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Medzi maskou a motorovou kapotou je gumové tesnenie. To okrem prieniku nečistôt bráni aj podfukovaniu kapoty a nežiaducemu prieniku ďalšieho vzduchu do motorového priestoru.

Ekológia je prvoradá

Ani nové naftové Audi sa nezbavilo tradičnej bolesti väčšiny nových áut – prílišnej orientácii na papierovo ekonomickú jazdu. Obrovský tlak legislatívy na znižovanie kombinovanej spotreby sa aj tu premieta do nešťastne „ťažkého“ sprevodovania, ktoré vodiča často stavia pred dilemu, na ktorý rýchlostný stupeň jazdiť. Vďaka maximu krútiaceho momentu dostupnému už pri 1750 otáčkach si naftová „á-trojka“ našťastie poradí aj s občasným podtáčaním motora, zarazilo nás však, že ani pri 1100 ot./min. (čo zodpovedá rýchlosti 60 km/h a zaradenému piatemu prevodovému stupňu) a následnému zatlačeniu plynu až na podlahu, si asistent radenia nežiadal podradenie na nižší prevodový stupeň. Radšej nechal trasúci sa agregát trápiť a čakal, kým sa aj bez podradenia sám vyškriabe k vyšším otáčkam. Na radenie vyššieho prevodového stupňa nás však pri bežnom jazdení vyzýval už tesne po prekročení hranice 2000 otáčok. Pri maximálnej akcelerácii (opäť s plynom zarazeným do podlahy) sa vyššieho stupňa dožadoval vždy pri 4200 ot./min. Pre úplnosť, motor sa v rozlete zastaví až na hranici 5250 ot./min., pričom jeho veľký otáčkový rozsah dobre vykresľuje aj skutočnosť, že na druhý rýchlostný stupeň je auto schopné dosiahnuť rýchlosť až 95 km/h. To je na rodinný naftový kompakt viac než slušná hodnota.

Motor sa dokáže roztočiť až na 5200 otáčok,... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Motor sa dokáže roztočiť až na 5200 otáčok, asistent radenia vás však skôr núti k podtáčaniu.

Ustálenú jazdu mestom (50 km/h) zvládalo Audi pri zaradenej štvorke a 1200 ot./min., pri potrebe prudkého zrýchlenia však bolo rozumnejšie podradiť do trojky a agregát vyhnať na 1800 otáčok. Pri vyšších rýchlostiach žiadny problém s voľbou prevodového stupňa nie je, šestku totiž môžete zaradiť už niekde okolo tempa 85 km/h, kedy klesnú otáčky z 1800 (V.) približne na 1450 (VI.). Pri rýchlosti 90 km/h tak na najvyšší prevodový stupeň točí naftový Sportback príjemných 1500 ot./min. (pri nich už motor neduní ani netrasie silentblokmi).

Funkcie palubného počítača prepínate otočným... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Funkcie palubného počítača prepínate otočným ovládačom na volante.

Príjemne úsporný

Čím má motor 2.0 TDI pred ostatnými agregátmi v ponuke jednoznačne navrch, je kombinácia výkonu a spotreby. Vzhľadom na svoju dynamiku dokáže jazdiť skutočne úsporne. Za výrobcom udávaných 4,2 l/100 km síce nie, no za mestom sme sa pri rýchlostnom priemere 71 km/h dokázali priblížiť k hranici 4,8 l/100 km. Diaľničný úsek z Bratislavy do Trnavy (D1, ø 108 km/h) sme prešli s priemernou spotrebou 5,3 l/100 km, od Trnavy po Banskú Bystricu (R1, ø 127 km/h) sme následne dosiahli 6,3 l/100 km. Cestou späť boli priemerné dosiahnuté spotreby približne rovnaké (odchýlky cca 0,2 – 0,3 l/100 km).

Slušne úsporné ostávalo Audi aj v meste. Počas celého týždňa sme len v centre a okolí najazdili priemernou rýchlosťou 35 km/h celých 286 km. Výsledná spotreba 6,5 l/100 km, myslíme, nepotrebuje žiadny špeciálny komentár.

Škoda veľkých kolies

Všeobecne známym problémom niektorých starších verzií Audi bol ťažký predný previs. Ten mal na každej dlhšej vlne tendenciu poriadne zakývať autom a komplikovať nápravám život. Nový Sportback má vďaka už spomínanej platforme MQB motor viac vzadu, takže hoci je jeho liatinový dvojliter stále „ťažkou“ váhou, v hraničných situáciách to s ním nemá predná náprava až tak zložité. Teraz by sa patrilo napísať, že nové Audi mení smer ako laň a jeho jazdný prejav je na nerozoznanie od predchodcu. Tak to však nie je. S naftovým motorom je Sportback stále autom skôr na dlhšie diaľničné trasy. Nebráni sa ani dynamickej jazde v serpentínach, no pri každom ostrom zalomení cítite, koľko zotrvačnosti musia jeho kolesá prekonávať. A hoci veríme, že je obratnejší než predchodca, skutočné kvality jeho podvozku objavíte skôr v „ľahkonohých“ benzínových verziách. (skúšali sme aj benzínové Audi A3 1.4 TFSI, o ňom sa čoskoro dočítate v samostatnom teste).

Pneumatiky s rozmermi 225/40 R 18 znižovali... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Pneumatiky s rozmermi 225/40 R 18 znižovali komfort a robili na rozbitých cestách hluk.

Naftový Sportback navyše jazdil na príplatkových pneumatikách Continental ContiWinterContact ES 830P s rozmermi 225/40 R 18. Vyzeral na nich výborne, no nemohli sme sa zbaviť dojmu, že kvalite jazdy a komfortu ich prítomnosť viac uškodila ako prospela. Pozrite, ak sú raz sériové pružiny a tlmiče nastavené na určitú mieru tuhosti v úvode zdvihu (ten počíta aj s určitou tlmiacou schopnosťou bočnice sériovej pneumatiky), pneumatiky s nižším profilom pôvodné nastavenie obyčajne rýchlo zničia. Výsledkom je tak viac hluku, rýchlejšie opotrebovanie tlmičov a menej komfortu na rozbitých cestách.

Zadná viacprvková náprava drží podstatne lepšie... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Zadná viacprvková náprava drží podstatne lepšie ako vlečné ramená s torznou priečkou v rovnako motorizovaných Octaviách a Leonoch.

Na rovnom asfalte predvádza kompaktné Audi výbornú priľnavosť. Predné aj zadné zavesenie zvládajú veľké preťaženia a auto držia v stope aj pri zložitejších vyhýbacích manévroch. Cítiť, že konštruktéri podvozku počítali s vysokým podielom dynamickej jazdy a geometrie oboch náprav nastavili tak, aby si pneumatiky zachovali optimálnu polohu voči vozovke v celej dráhe prepruženia. Spoznáte to najmä pri prudkých zmenách smeru, kedy sa ťažisko rýchlo preklápa v priečnej aj pozdĺžnej osi zároveň.

Jazdnú istotu Sportback stratí až na na rozbitých vedľajších cestách. Z veľkých kolies sa tu cez zavesenie prenáša do kabíny hluk a na každej väčšej diere sebou auto nepríjemne šklbne. Nie, nie je to vyslovene zlé, no jednoducho cítiť, že veľké pneumatiky si s rozbitými slovenskými cestami nerozumejú. Za krásu sa skrátka platí.

Poctivé Audi

Nech sa už na novú „á-trojku“ pozriete z ktoréhokoľvek uhla pohľadu, vždy dospejete k názoru, že je to poctivé kompaktné prémiové auto. Stvárnením kabíny dokazuje, že luxus a jednoduchosť nemusia ísť proti sebe, ponúka slušnú porciu priestoru a nepriestrelnú kvalitu dielenského spracovania. Očakávania splnil aj jeho naftový motor. Nie je to síce najtichší turbodiesel na trhu a ani jeho dynamika vám dych nevyrazí, no počas testu nás ani raz neprepadli myšlienky o jeho neprimeranej hrubosti, či nedostatočnosti. Je to nádherne pružný a úsporný spoločník na dlhé cesty. Správanie tohto Audi je tak predvídateľné, až je to príjemné. A aj keď z neho nová platforma kráľa serpentín nerobí, k neochote a zdržanlivosti starších naftových verzií má ďaleko. Stále mu chýba nadšenie a istá dávka vzrušenia, no tým je Audi známe už roky. Skôr to považujeme za jeho imaginárny rodinný podpis. Myslíme, že o dobré predaje sa A3 Sportback báť naozaj nemusí, v našich očiach je totiž presne tým, čo sme od Audi čakali – dobre postaveným a za každých okolností sebavedomým prémiovým autom.

Nebyť nezmyselne veľkých kolies, bol by dojem z... Foto: Václav Lipavský
Audi A3 Sportback Nebyť nezmyselne veľkých kolies, bol by dojem z auta na rozbitých slovenských cestách ešte lepší. Napriek dynamickému vzhľadu chýba naftovému Sportbacku nadšenie. V tomto prípade je to však skôr zámer.
Výhody Nevýhody
spotreba komfort na rozbitej ceste
dielenské spracovanie vo vyšších otáčkach hlučnejší motor
presné riadenie reakcie pri dynamickej jazde
Technické údaje
Model: A3 Sportback 2.0 TDI Attraction
Počet valcov/ventilov: 4/16
Objem motora (cm3): 1968
Výkon (kW/ot.): 110/3500–4000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 320/1750–3000
Prevodovka: 6-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4310/1785/1425
Rázvor náprav (mm): 2636
Objem kufra/nádrže (l): 380/50
Maximálna rýchlosť (km/h): 216
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 8,7
Komb. spotreba (l/100 km): 4,2
Cena: 26 250 €
Sériové vybavenie Attraction (vybrané prvky):
ESC (elektronický stabilizačný systém), ASR, ABS, EDS (elektronická uzávierka diferenciálu), 7 airbagov, štart-stop systém, dynamický podvozok, manuálne nastaviteľné sedadlá, delené operadlo zadného sedadla, dojazdová rezerva, autorádio s výsuvným displejom + 4 reproduktory, manuálna klimatizácia, elektrické ovládanie všetkých okien, elektricky nastaviteľné a vyhrievané vonkajšie spätné zrkadlá, 3-ročný bezplatný servis vozidla.
Audi A3 Sportback
Audi A3 Sportback
+39Audi A3 Sportback

Viac informácií nájdete tu.

debata chyba
Články podľa značiek