Test: Toyota Yaris 1,33 VVTi –viac európskych génov cítiť

Facelift jedného z najpredávanejších subkompaktov priniesol nielen výraznejší vzhľad, ale aj odlišný jazdný prejav. Zmeny totiž prebehli vo vývojovom stredisku Toyoty v Európe. A je to cítiť.

02.11.2014 07:00
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014 Foto:
Vynovený Yaris prichádza s kontroverznou prednou maskou. Originalitu mu vyčítať rozhodne nemôžete. Nové predné svetlá majú v najvyššej úrovni halogénové projektory a denné LED diódy.
debata (12)

Yaris oslavuje tento rok pätnáste výročie od uvedenia na trh. Ako darček dostal od Toyoty pomerne rozsiahlu modernizáciu. A to len tri roky od príchodu tretej generácie. Na tom by nebolo nič zvláštne, nebyť skutočnosti, že facelift Yarisu dostalo po prvýkrát na starosť európske vývojové stredisko automobilky. Toyota usúdila, že ak bude Yaris spĺňať nároky Európanov, bude sa mu lepšie dariť aj v Ázii. A v Bruseli či v dizajnovom centre Toyoty v Nice si dali záležať. Yaris sa zmenil nielen vzhľadovo. Obsahuje viac ako 1 000 inovácií z ktorých mnohé nevidieť, no pritom ovplyvnili celkový dojem z tohto auta.

Kontroverzný dizajn

Dizajn vyvolal po zverejnení prvých oficiálnych snímok pomerne kontroverzné reakcie. Toyota nás síce na radikálnu zmenu pripravila už menším Aygom s odvážnou maskou v tvare písmena X, no i tak vám bude chvíľu trvať, kým si na nový pohľad Yarisu zvyknete. Veľkosť čiernej lesklej prednej masky, siahajúcej až po spodnú líniu nárazníka, jednoducho šokuje. Vyzerá to tak, akoby sa mal pod prednou kapotou nachádzať minimálne 6-valec nasávajúci tri litre vzduchu po každom otočení kľukového hriadeľa, alebo minimálne ostrý motor verzie T-Sport.

Exteriérové úpravy sa podpísali na celkovom... Foto: Ivan Majerský
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014 Exteriérové úpravy sa podpísali na celkovom náraste dĺžky až o 95 mm. Väčšina z nich pripadá na predný previs.

Lenže nič také sa nedeje. Yaris je stále mestským autom bez akýchkoľvek športových ambícií. Či je zmena dizajnu práve „európska“, môžeme polemizovať, no naživo je výsledný dojem lepší než na fotografiách. Spolu s novou maskou sa môže tiež Yaris pochváliť prepracovanými svetlami s integrovanými dennými LED diódami. Drahšie verzie využívajú projektorovú optiku a majú efektné čierne pozadie. Diódy nájdeme aj v zadných svetlách drahších verzií, to je spolu s jemnými retušami nárazníka ale asi tak všetko, čo sa pri zadnom pohľade zmenilo.

Aj zadné svetlá môžu byť vybavené diódami.... Foto: Ivan Majerský
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014 Aj zadné svetlá môžu byť vybavené diódami. Zvláštne však je, že rozsiahle úpravy dizajnu prednej časti nemajú vzadu žiadnu paralelu. Yaris sa tu až na retuše nárazníka prakticky nezmenil.

Veľkolepá prestavba prednej časti tak nemá vzadu žiadnu analógiu, a to je trochu divné. Nezmení na tom nič ani vynovená škála farieb laku či nový dizajn diskov kolies, v našom prípade hliníkových s rozmerom 16-palcov. Každopádne, ak sa vám aj nový vzhľad Yarisu nepáči, jediné, čo mu nemôžete vyčítať, je nedostatok originality. A o to tu tak trochu išlo. Toyota tvrdí, že kým doteraz si zákazníci vyberali Yaris viac z racionálnych pohnútok, akými sú praktickosť a nízke prevádzkové náklady, teraz môžu vstúpiť do hry aj emócie.

Kvalitnejšie materiály a rozhranie Toyota Touch 2

Podobne je to v interiéri, kde Toyota investovala do úprav palubnej dosky a najmä nových materiálov. Prepracovaná je celá stredová časť z mäkkých plastov, ktorá nadväzuje na úplne nové výplne dverí. Nové sú aj stredové prieduchy ventilácie s chrómovým lemom. Interiér tak pôsobí o čosi hodnotnejšie a k tomu pridáva možnosť kontrastného dvojfarebného vyhotovenia. V našom prípade boli červená stredová časť palubnej dosky , časť výplní dverí a čalúnenie sedadiel kombinované s čiernym základom. Pôvodne fádna atmosféra Yarisu tým ožila na nepoznanie. Pri konzervatívnej Toyote doteraz čosi nevídané.

Interiér pôsobí oveľa hodnotnejšie. Môžu za to... Foto: Ivan Majerský
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014 Interiér pôsobí oveľa hodnotnejšie. Môžu za to nielen kvalitnejšie materiály, ale aj upravený dizajn palubnej dosky a efektné červeno-čierne vyhotovenie, ktoré je súčasťou verzie Premium.

Škoda, že Toyota nepopracovala aj na prístrojovom paneli, ten má pôvodný a nie príliš atraktívny dizajn. Čo pribudlo, je nové rozhranie Toyota Touch 2 so 7-palcovým dotykovým displejom (predtým 6,1 palca), ktoré je súčasťou vybavenia už od druhého stupňa Active. Pokrok je evidentný. Zlepšila sa grafika aj rýchlosť reakcií. V najvyššej úrovni Touch 2 Go má Yaris vstavanú navigáciu, čo nebýva v tejto triede celkom zvykom. Displej slúži aj cúvacej kamere. Pravdupovediac, príliš ju potrebovať nebudete, Yaris má veľké spätné zrkadlá a je z neho dobrý výhľad. A to nielen vzad, ale aj vpred. Multimédiá sú, samozrejme, kompatibilné so smartfónmi. Volant sa nezmenil, no jeho vencu, v našom prípade potiahnutému perforovanou kožou, niet čo vyčítať. Zato rozsahu nastavenia určite áno. Najmä to hĺbkové už nezodpovedá európskym zvyklostiam. Pri japonskom aute, ale zaplať pánboh aj za to.

Nové rozhranie Toyota Touch 2 má väčší displej,... Foto: Ivan Majerský
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014 Nové rozhranie Toyota Touch 2 má väčší displej, lepšie zobrazenie a rýchlejšie reakcie. Slúži aj parkovacej kamere. Podstatné je, že ho dostanete už od druhého stupňa vybavenia Active.

Prepracovaný stredový tunel je vyšší o 23 milimetrov. Radiaca páka je kratšia a padne lepšie do ruky. S lakťovou opierkou vodiča príliš nepočítajte. Extrémne úzka konštrukcia si s lakťom vôbec nerozumie, a tak ju radšej vyklopíte. Škoda, pretože samotné predné sedadlá sú pohodlné a majú slušne dimenzované sedáky. A ešte jedna výčitka. Napriek multifunkčnému volantu má Yaris stále ovládanie palubného počítača pomocou archaického „kolíčka“ na prístrojovom paneli. Rukou tak musíte siahnuť cez volant. Odpustkom je fakt, že prevádzkové údaje, najmä priebeh spotreby, si môžete podrobne zobrazovať na dotykovom displeji rozhrania.

Malý kufor bez zmien

Priestorovo sa nič nezmenilo. Veď Yaris má rovnaký rázvor náprav 2 510 mm a tých 95 mm, ktoré majú na svedomí úpravy prednej časti karosérie, nemohlo mať žiaden vplyv na vnútorné pomery. To nie je výčitka. Yaris je vpredu stále veľmi štedrý, najmä čo sa týka šírky interiéru vo výške ramien. A dosť miesta máte vďaka absentujúcej stredovej konzole aj na nohy a kolená. Vzadu však svoje mestské zameranie neutají. Sedíte podstatne vyššie a na krátkych sedákoch. Na kolená a nad hlavou zostáva už len zopár milimetrov. Pochvalu si však zaslúži úplne plochá podlaha a možnosť zasunutia chodidiel pod predné sedadlá. S troma pasažiermi vzadu však aj tak nerátajte. Prístup k sedadlám uľahčujú relatívne široké dvere s veľkým uhlom otvárania.

Priestorovo sa v Yarise nič nezmenilo. Vpredu... Foto: Ivan Majerský
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014 Priestorovo sa v Yarise nič nezmenilo. Vpredu je miesta dosť najmä v šírke ramien, ale vzadu ostáva Yaris typickým predstaviteľom mestských áut.

Kufor Yarisu v dnešných časoch príliš neočarí. Má 286 litrov, čo je menej, ako zvláda nová Škoda Fabia alebo nový Hyundai i20. Zmieriť sa musíte aj s vysokou nakladacou hranou a nulovou variabilitou. Sklápať sa dajú len operadlá. Takže po ich zložení vzniká veľký schod. Yaris je síce pripravený na použitie dvojitej podlahy, náš testovací model ju ale nemal. Zato si pochvalu zaslúži pevné plató s priehradkami a tiež bohato dimenzované odkladacie priestory v interiéri. Či už na drobné predmety, alebo nápoje.

V kufri je pre batožiny pripravených 286 litrov... Foto: Ivan Majerský
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014 V kufri je pre batožiny pripravených 286 litrov objemu. To je na dnešné časy už len podpriemer.

Klasický 4-valec dnes poteší

Na test sme dostali na slovenskom trhu najžiadanejšiu motorizáciu. Pod kapotou Yarisu pracoval len mierne modernizovaný 4-valec 1,33 Dual VVT-i s výkonom 73 kW a krútiacim momentom 125 Nm. Yarisu úplne stačí a poteší najmä tých, ktorí majú averziu k trojvalcom, turbám a štart-stop systémom, prípadne ich kombinácií, ktoré sú stále častejšie. Je to jednoducho klasika. To, čo už celkom zvykom v našich končinách nie je, bola kontinuálna prevodovka Multidrive S, za ktorú si musíte priplatiť 1 250 eur. Nemáme k nej výhrady. Ak už voliť autom automat, vždy je to lepšie riešenie ako robotizovaná „skriňa“.

Atmosférický 4-valec 1,33 Dual VVT-i odvádza... Foto: Ivan Majerský
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014 Atmosférický 4-valec 1,33 Dual VVT-i odvádza pod prednou kapotou dobrú prácu. Je úsporný a najmä tichší než v minulosti.

Ak vám aj bude prekážať nejasný vzťah medzi otáčkami a okamžitou rýchlosťou, Toyota má riešenie v podobe prednastavených siedmich prevodových pomerov, ktoré môžete voliť krídelkami na volante. Funguje to perfektne, zmeny sú prakticky okamžité. O potlačenie negatívnych vplyvov „mixér efektu“ sa stará aj výrazne lepšie odhlučnenie motora a výfukového potrubia, na ktorom si dala Toyota obzvlášť záležať. Do tritisíc otáčok za minútu vás agregát naozaj neobťažuje. A oveľa viac ich potrebovať nebudete. So zaradenou „sedmičkou“ točí motor pri rýchlosti 90 km/h približne len 2 350 a pri diaľničnej stotridsiatke necelých 3 400 otáčok za minútu.

Kontinuálna prevodovka Multidrive S síce... Foto: Ivan Majerský
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014 Kontinuálna prevodovka Multidrive S síce zvyšuje komfort, no priplatíte si za ňu až 1 250 eur. A to nestojí zato, najmä ak má Yaris v štandarde kvalitný 6-stupňový manuál.

Automat síce zvyšuje komfort jazdy, ale Yaris mierne oberá o dynamiku. Na stovku s ním akceleruje za 12,6 sekundy, čo je 0,9 viac ako s manuálom. Pochopiteľne, v meste to nehrá rolu a veľký rozdiel si nevšimnete ani v spotrebe. S prevodovkou Multidrive S je Yaris len o 0,2 litra benzínu smädnejší. Papierových 5,1 litra sme však nedosiahli. Naša spotreba sa pohybovala v priemere medzi 5,6 až 5,9 litra, čo považujeme stále za dobrý výsledok. Ta či tak by sme radšej volili klasický manuál. Najmä ak má šesť stupňov, čo nie je samozrejmosťou pri Pole ani Fabii. A rozdiel 1 200 eur v cene už stojí za uváženie.

Viac komfortu aj stability

Európske vývojové centrá Toyoty pracovali aj na podvozku. Tu si Yaris polepšil o celú triedu. Koncepcia uchytenia predných kolies na vzperách McPherson ani zadnej nápravy s torznou priečkou sa síce nezamenila, no naladenie áno. Yaris prešiel doslova hĺbkovou revíziou jazdných vlastností, ktorá začala spevnením celej karosérie. Vpredu je vystužená hrubšou priečkou a silnejším nosníkom palubnej dosky. V strednej a zadnej časti podlahy a skeletu zas pribudlo 36 bodových zvarov, ale aj nové uchytenie zadného nárazníka. Pruženie síce nemožno označiť za vyslovene mäkké, ale jeho absorpčné schopnosti sú výrazne lepšie.

V jazdných vlastnostiach a komforte si Yaris... Foto: Toyota
Toyota Yaris - 2015 V jazdných vlastnostiach a komforte si Yaris výrazne polepšil. Má o 20 % tuhšiu karosériu a úplne odlišné naladenie podvozku s mäkšími pružinami.

Toyota zväčšila priemer zadnej torznej priečky a použila mäkšie pružiny, dorazy z polyuretánu a úplne nové tlmiče. Za volantom to jednoznačne cítiť. Yaris ponúka nielen viac komfortu, ale aj stability. Pôvodné náklony karosérie i tendencia k nedotáčavosti sú citeľne zredukované. Jednoducho, Yaris sa správa dospelejšie. A to nielen v zákrutách, ale aj na nekvalitných povrchoch, kde vie omnoho lepšie utajiť nedokonalosti asfaltu. A Európanom vychádza v ústrety aj ostrým prevodom riadenia. Na vychýlenie kolies z krajných polôh potrebuje len 2,25 otáčky volantom. Pritom nestratil svoju obratnosť. Tá však v našom prípade mierne utrpela 16-palcovými diskami. Polomer otáčania je až o 0,7 metra väčší (5,8 m) ako s pätnástkami.

Yaris je po facelifte nepochybne dospelejším autom než predtým. Lepší dojem máte z interiéru aj z jazdného prejavu. Kabína tiež ponúka posádke o triedu vyšší akustický komfort. Atmosférický 4-valec je zas prísľubom spoľahlivej prevádzky. Pritom si Yaris dokáže udržať cenu na uzde. S týmto motorom a 5-dverovou karosériou štartuje na 9 990 eurách. V základe Power však už obsahuje napríklad sedem airbagov, vrátane kolenného, ESP, ale aj manuálnu klimatizáciu. Druhý stupeň Active prináša dokonca rozhranie Toyota Touch 2. Nami testovaná najvyššia verzia Premium bola o 2 900 eur, no výbavu obohacuje o červeno-čierny interiér, automatickú klimatizáciu či 16-palcové hliníkové disky kolies.

Cena testovaného exempláru bola ešte „vyšpičkovaná“ prevodovkou Multidrive S (+ 1 250 eur) a balíkom Senso Smart za ďalších 300 eur. Kým automatickej prevodovky by sme sa radšej vzdali, balík Senso Smart rozhodne odporúčame. Spolu s ním dostávate totiž množstvo praktických doplnkov – od dvojzónovej klimatizácie, cez tempomat a bezkľúčové odomykanie a štartovanie až po elektrochromatické vnútorné spätné zrkadlo či dažďový a svetelný senzor. A to stojí za to.

Technické parametre

Model Toyota Yaris 1,33 Dual VVT-i Multidrive S Premium
Objem motora (cm3) 1 329
Počet valcov/ventilov 4/16
Výkon (kW/ot.) 73/6 000
Krútiaci moment (Nm/ot.) 125/4 000
Prevodovka Multidrive S – CVT
Dĺžka/šírka/výška (mm) 3 950/1 695/1 510
Rázvor náprav (mm) 2 510
Batožin. priestor/nádrž (l) 286/42
Maximálna rýchlosť (km/h) 175
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s) 12,6
Spotreba na 100 km (l/100 km) 5,1
Spotreba počas testu (l/100 km) 5,7 – 5,9
Cena 14 140 €

Výhody

  • dobrý výhľad
  • pohodlné predné sedadlá
  • šírka interiéru v oblasti ramien (vpredu)
  • rozhranie Toyota Touch 2
  • kvalitnejšie interiérové materiály
  • vyšší akustický komfort
  • lepší komfort pruženia
  • lepšia stabilita a menšie náklony v zákrutách
  • ekonomiky prevádzky
  • slušné vybavenie

Nevýhody

  • relatívne malý kufor
  • minimálna variabilita batožinového priestoru
  • vysoká nakladacia hrana
  • cena prevodovky Multidrive S
  • ovládanie palubného počítača
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014
Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014
+27Toyota Yaris 1,33 VVT-i - test 2014

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #facelift #Toyota Yaris
Články podľa značiek