Test: Jaguar XE 20d – 'F-Type' so štvoro dverami jazdí úžasne

Zabudnite na pôvodný X-Type. Nový XE je celkom iná liga. Ctí základné princípy automobilovej high society. Má perfektné proporcie, dokonalé rozloženie hmotnosti, fantastický podvozok a zadný náhon. Nesklame ani svojím dieselom Ingenium, ktorý pracoval pod dlhou kapotou nami testovaného exemplára.

08.08.2015 07:00
debata (4)
Dizajn XE ukazuje svaly decentným spôsobom. Nie... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Dizajn XE ukazuje svaly decentným spôsobom. Nie je to žiadna exhibícia sily a dravosti. Jeho krása je v proporciách.

Prémiové modely strednej triedy, najmä tie nemecké, ako je Audi A4, BMW3 a Mercedes-Benz triedy C, si musia opäť zvykať na nového súpera. Prečo opäť? Modelom XE sa totiž Jaguar vracia do strednej triedy takmer po šesťročnej prestávke. A môžete si byť istí, že tentoraz urobili v Coventry všetko pre to, aby zahladili trápnu minulosť jeho predchodcu – neúspešného X-Type, vyrábaného v rokoch 2001 až 2009. Ten nebol ničím iným ako prezlečeným Mondeom druhej generácie a to niesli zákazníci veru ťažko. XE je však celkom novým autom, čistým Jaguarom, postaveným na ľahkej hliníkovej platforme iQ(AL), ktorá nemá ďaleko od roadsteru a kupé F-Type. A tak aj a jazdí. Ale nepredbiehajme.

Full-LED reflektory od XE nečakajte. Diódy majú... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Full-LED reflektory od XE nečakajte. Diódy majú len funkciu denných svetiel. Dopriať si však môžete výkonné xenóny.

Konečne správne proporcie

Práve nové šasi rozviazalo ruky dizajnérom. A tí využili príležitosť do bodky. XE je krásnym kusom auta, ktorého kvality dizajnu nespočívajú v exhibícii sily a agresivity, ale v dokonalých proporciách. Konečne tu máme krátky predný a relatívne dlhý zadný previs. Presne tak, ako sa na prémiový model s génmi športovej tradície patrí. Predná náprava je vďaka pozdĺžnemu uloženiu motora a zadnému náhonu posunutá čo najviac vpred. Nízka kabína pripomína profilom skôr 4-dverové kupé, než klasický sedan, ktorým XE v skutočnosti je, a krátka zadná kapota len umocňuje atletický postoj najmenšieho z Jaguarov.

Nová platforma iQ(AL) s pozdĺžne uloženými... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Nová platforma iQ(AL) s pozdĺžne uloženými motormi a so zadným náhonom umožnila vytvoriť krátky predný a dlhý zadný previs. Profil kabíny zas evokuje 4-dverové kupé.

O to viac vyniknú charakteristické prvky, ako je predná maska so športovým výpletom či prižmúrené svetlá, ktorými XE jasne demonštruje príslušnosť k britskej šelme. Efektné sú aj prieduchy na predných blatníkoch. Jednoducho, XE akoby skrývalo svoje svaly v decentnom obleku. A ten je ušitý zo 75 percent z hliníka, takže máme tú česť s najľahším Jaguarom a jedným z vôbec najľahších modelov vo svojej triede. Základ váži od 1 474 kg. Ak sa vám však zdá prejav XE až príliš sterilný, voliť môžete, tak ako v našom prípade, paket R-Sport. Ten okorení XE 19-palcovými diskami, väčšími sacími otvormi v nárazníku, rozšírenými prahmi a zadným spojlerom.

Balík R-Sport umocnil športové gény XE väčšími... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Balík R-Sport umocnil športové gény XE väčšími diskmi, zväčšenými sacími otvormi v nárazníku ale aj rozšírenými prahmi a malým spojlerom zadnej kapoty.

Za volantom ako v kupé

Športové gény sú evidentné aj v interiéri. Nie je tu miesta nazvyš, kokpit je skôr útulný, než veľkorysý, ale o pohodlie, aspoň vpredu, núdza určite nie je. Bohato dimenzované sedadlá vám poskytnú rozhodne viac prémiového luxusu než ich nemeckí konkurenti, a pritom vedia podržať v zákrutách. Poloha za volantom je, ako sa na Jaguar patrí, nízka, s nohami vsunutými hlboko pod prístrojovú dosku. Kolískové nastavenie sedadla a nafukovacie bočnice či bedrová opierka dokážu vyhovieť rôznorodým požiadavkám. Palubná doska je vsadená ako monolit pod čelným sklom, ktoré je v spodnej časti lemované plastovým výliskom prechádzajúcim kontinuálne až do dverí.

Interiér pripomína športové autá. Sedíte nízko,... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Interiér pripomína športové autá. Sedíte nízko, obklopení palubnou doskou, výplňami dverí a vysokým stredovým tunelom. Sedadlá ponúkajú nadpriemerný komfort.

Aristokraticky široká stredová konzola zas nadväzuje na stredový tunel. To všetko obklopuje vodiča, akoby sedel skôr v športovom kupé, než klasickom sedane. A nie je to ďaleko od pravdy. XE si napríklad požičalo prístrojový panel či volant priamo z kupé F-Type. Kým k vynikajúcemu volantu s príjemne hrubým vencom a intuitívne umiestnenými tlačidlami nemáme výhrady, prístrojový panel pôsobí na dnešné časy trochu „retro“. Staromódne fonty stupníc by sa dali ešte XE s dávkou britskej tradície odpustiť, ale grafika displeja už asi nie. Lacný digitálny palivomer sa sem proste nehodí. Navyše môžete vo funkciách menu palubného počítača listovať len jedným smerom, pričom sa údaje zobrazujú malým písmom. Jednoducho, potenciál obrazovky nevyužil Jaguar naplno.

Palubná doska je vložená pod čelné okno ako... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Palubná doska je vložená pod čelné okno ako monolit. Volant a prístrojový panel pochádzajú priamo z roadsteru a kupé F-Type.

A sú tu aj ďalšie chybičky krásy. Napríklad nízko umiestnené prieduchy ventilácie po stranách palubnej dosky a avantgardné rozmiestnenie tlačidiel na dverách. Výplne sú totiž riešené dvojstupňovo. Tam, kde by ste čakali tlačidlá ovládania okien, nájdete pamäťové tlačidlá sedadiel. Panel spínačov okien je prekvapujúco o poschodie vyššie. Dojem kazí aj nepodarená lakťová opierka, ktorú tvorí len kožou čalúnený kryt odkladacieho boxu bez možnosti akéhokoľvek nastavenia. Lenže toto riešenie sa šíri svetom prémiových áut rýchlosťou blesku a Jaguar v tom nie je sám. Zato je sám so svojím „geniálnym“ kruhovým ovládačom automatickej prevodovky. Vyzerá síce fajn, ale ergonomické výhody ostávajú a asi aj ostanú večným tajomstvom.

Prístrojový panel má jemný retrovzhľad.... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Prístrojový panel má jemný retrovzhľad. Bohužiaľ, platí to nielen o stupniciach analógových prístrojov, ale aj o grafike displeja.
Systém InControl je intuitívny a rýchly. Vyňaté... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Systém InControl je intuitívny a rýchly. Vyňaté funkcie klimatizácie či audia ovládanie zjednodušujú.

Kufor skôr na golf

A keď chceme ísť do detailov, prémiovej atmosfére plnej kože, hliníka či obkladov z klavírnej černe nesvedčia ani odkryté držiaky nápojov na stredovom tuneli. Auto v tejto cene by si rozhodne zaslúžilo decentnú kryciu roletku. Novinkou na palube je rozhranie InControl, teda dotykový TFT displej s uhlopriečkou 8 palcov. Jeho ovládanie je vcelku logické. Jaguar našťastie nenechal všetko na dotyk, displej lemujú tlačidlá pre rýchlejší vstup do jednotlivých vetiev menu. Samostatný panel má aj klimatizácia. A fajn je aj to, že hlasitosť rádia sa ovláda klasickým ovládačom. Novinkou, vlastne svetovou premiérou na palube XE, je aj laserový head-ip displej, o ktorom Jaguar tvrdí, že má vyššie rozlíšenie a väčší kontrast. Extra rozdiel sme však nezaregistrovali, skôr nám v slnečnom počasí prekážalo zrkadlenie panelu displeja v čelnom skle.

Výplne dverí majú ovládacie prvky umiestnené vo... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Výplne dverí majú ovládacie prvky umiestnené vo dvoch úrovniach. Tam, kde by ste čakali spínače okien, sú tlačidlá pamäte sedadiel a zamykanie.
Vzadu nie je miesta nazvyš. Športovému sedanu... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Vzadu nie je miesta nazvyš. Športovému sedanu so zadným náhonom to vyčítať nebudeme. Rozmery sedadiel sú však príkladné. Tu XE nezaprie prémiový pôvod.

Bez chýb nie je ani výhľad. Dozadu posunuté predné stĺpiky nie sú síce extra široké, ale vďaka prudkému sklonu dokážu pri odbočovaní ukrojiť zo zorného poľa pomerne veľkú časť. Nízka kabína a zvažujúca sa strecha sa tiež podpísali na úzkom priezore zadného okna. Tu však prichádza na pomoc parkovacia kamera s dynamickým navádzaním. A pozrime sa ešte na zadné sedadlá. Tu je XE priestorovo skromný, no dĺžkou sedadiel aj výškou operadiel dáva jasne najavo prémiovú pozíciu. Na kolená a chodidlá ostáva len primeraná rezerva a nad hlavou je už len pár milimetrov nazvyš. Takže voliť panoramatické strešné okno, ktorého mechanika znižuje čalúnenie strechy, veľmi neodporúčame.

Pod malým vekom je 455 litrov na batožiny. Teda... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Pod malým vekom je 455 litrov na batožiny. Teda žiaden zázrak. Pod podlahou nájdete už len akumulátor.
Sklápanie sedadiel delených v pomere 50 : 50 je... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Sklápanie sedadiel delených v pomere 50 : 50 je vymyslené dosť nešikovne. Najprv uvoľníte poistky staromódnymi tiahlami v kufri a potom operadlá sklopíte ručne z interiéru.

Tiež sa zmierte s tým, že XE je viac-menej štvormiestnym modelom. Piaty pás tu síce nájdete, ale strednému cestujúcemu veľa miesta nezostáva. Z podlahy sa navyše dvíha vysoký tunel pre kardan. Ani v kufri nie je XE žiadnym rekordérom, ale o to v tomto prípade nejde. Prevážať by mal skôr golfové bagy, než klasickú batožinu. A to mu pôjde iste dobre. Pod malým vekom má 455 litrov, ktoré možno zväčšiť sklopením zadných operadiel. To sa dá len z kufra staromódnymi tiahlami poistiek, pretože v interiéri žiadne nenájdete. Väčším problémom je však to, že aj po odistení musíte operadlá sklopiť ručne, a to pre zmenu z interiéru. Celkom vodorovnú podlahu vám XE nedopraje a navyše zavadzia priečna výstuha medzi interiérom a batožinovým priestorom. Tuhosť karosérie je v tomto prípade vyššou prioritou. Podobne ako rozloženie hmotnosti, takže miesto rezervného kolesa nájdete pod podlahou akumulátor.

Čarovná spotreba no nepekný zvuk

Testovaný model 20d bol vybavený silnejším z dvoch ponúkaných dieselových 4-valcov. Šesťvalec spaľujúci naftu pod kapotou XE na rozdiel od konkurencie a väčšieho XF nenájdete. To je v prípade XE, ktoré musí pritiahnuť celkom nových klientov od veľkej nemeckej trojky, iste nevýhoda. Zato ide o novú generáciu motorov Ingenium, ktoré sú v porovnaní s predchádzajúcim dieselom až o neuveriteľných 60 kg ľahšie a majú tiež nižšie trenie. Z dvoch litrov dáva tento turbodiesel 132 kW a 430 Nm krútiaceho momentu. To je podobné ako pri jednotkách 220d o Mercedesu alebo 20d od BMW.

Pozdĺžne uložený 4-valec 20d dáva slušných 132... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Pozdĺžne uložený 4-valec 20d dáva slušných 132 kW, teda 180 koní. Je vzorovo odhlučnený. No charakterom zvuku aj tak neočarí. Dynamikou áno.

Báť sa nedostatku dynamiky naozaj nemusíte. Motor je prekvapujúco pružný, ťahá už od 1 600–1 700 otáčok, a čo je prekvapujúce, s ľahkosťou a len minimálnym vädnutím sa šplhá až do maxima 4 500 otáčok za minútu, pri ktorých zasiahne obmedzovač či preradí prevodovka. Dosť guráže na akceleráciu má preto aj pri vyšších diaľničných rýchlostiach. Napokon stovku zvláda dieselové XE za 7,8 sekundy, pochopiteľne aj vďaka relatívne nízkej hmotnosti. Skvelý 8-stupňový automat radí so zamatovou hladkosťou a promptne. Otáčky drží pevne pod kontrolou. Pri stovke je to len 1 600 a pri diaľničnej stotridsiatke 1 800 za minútu. Šetreniu paliva napomáha štart-stop systém. Ten síce funguje vďaka výkonnému štartéru bezchybne, ale štartovací cyklus sa nezaobíde bez pomerne nepríjemnej vibrácie.

Osemstupňový automat radí pohotovo a hladko.... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Osemstupňový automat radí pohotovo a hladko. Pomôcť mu môžete aj krídelkami na volante. Našťastie, lebo kruhový ovládač prevodovky za veľa nestojí.

V bežnom režime je motor vynikajúco izolovaný a odhlučnený. Bohužiaľ charakterom zvuku, a to napriek nízkemu kompresnému pomeru 15,5 : 1, príliš neoslní, ale ani štvorvalce od BMW či Mercedesu na tom nie sú lepšie. Vlajku komfortu držia v rukách stále Francúzi. Vráťme sa však k spotrebe. Tu XE nepochybne prekvapí, aj keď priemer výrobcu 4,2 litra nafty na 100 km je, pochopiteľne, nezmyslom. My sme sa pri ekonomickej jazde a v režime Eco dostali po najazdení približne 1 000 km na vynikajúcich 5,8 litra, ale s prevahou jazdy mimo mesta. Inak rátajte s priemerom tesne nad šesť litrov a v meste o liter viac. To všetko sú však skvelé hodnoty, najmä ak uvážime, že automat nie je vybavený módnou voľnobežkou, ktorá by dokázala ušetriť ďalšie kvapky paliva.

Podvozok na jednotku

Jazdný prejav XE je naozaj presvedčivý. Konkurencia z Mníchova a zo Stuttgartu by mala spozornieť. Na podvozku sa totiž nešetrilo. Dokonalé rozloženie hmotnosti v pomere 50 : 50 sprevádzajú dvojité lichobežníkové závesy predných kolies a viacprvkové zadné zavesenie. Väčšina ramien je z hliníka, takže šasi potláča negatívne prejavy neodpružených hmôt. Púšťať sa s XF do prudkých zákrut je okúzľujúce. Ide presne tam, kde ho nasmerujete, so sebaistou neutralitou. A keď sme už pri riadení, XE je prvým Jaguarom s elektrickým posilňovačom. Meškanie zdôvodnila britská značka tým, že čakala na to, kým sa technológia elektrického "serva“ dostane na úroveň, ktorá bude vyhovovať jej nárokom. Podarilo sa, riadenie pôsobí komfortne, no zároveň vás neoberá o potrebné informácie.

Devätnásťpalcové disky kolies obuté... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Devätnásťpalcové disky kolies obuté pneumatikami s profilom 225/40 sú síce krásne, ale kazia prirodzene komfortné ladenie podvozka.

Prevod riadenia je ale poriadne ostrý. K vychýleniu kolies stačí XE len 2,5 otáčky volantom. To je síce fajn v serpentínach a na okruhu, ale pri vysokých rýchlostiach stačí malý pohyb a auto mení smer viac, než by ste potrebovali. Aspoň v strednej polohe malo byť preto riadenie menej strmé, podobne ako to robí Mercedes-Benz. Na druhej strane oceňujeme smerovú stabilitu, ktorú nerozhádžu ani vyjazdené koľaje. V tomto smere je na tom XE lepšie než väčší a starší XF. A čo komfort? Prvé kilometre po bratislavských cestách nás trošku sklamali. Podvozok sa zdal nemecky tuhý. Išlo však len o vplyv príplatkových 19-palcových diskov s nízkym profilom pneumatík.

Prvý raz použitý elektrický posilňovač pracuje... Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar XE 20d - test 2015 Prvý raz použitý elektrický posilňovač pracuje perfektne. Prevod riadenia je ale snáď až príliš strmý.

Až pri vyšších rýchlostiach, keď do hry vstupujú väčšie sily, sme pochopili poddajnosť pruženia a bravúrne zvládanie nerovností. Takže devätnástky určite nie. Vyzerajú dobre, ale kazia prirodzenú plavnosť XE, ktoré má dosť dobrý podvozok na to, aby si mohlo dovoliť komfortnejšie obutie. Práve komfortom sa totiž najviac odlišuje od nemecky tuhej prémie. Dokazuje to aj skvelým akustickým komfortom, nielen čo sa týka odhlučnenia motora, ale tiež izolácie náprav od hluku pneumatík a nízkym aerodynamickým hlukom.

Záver

To, že sa XE nemieni skláňať pred zavedenými konkurentmi, ukazuje aj svojou sebavedomou cenou. Naša verzia XE 20d R-Sport s automatickou prevodovkou štartuje na 43 500 eurách, no s príplatkami sa nakoniec vyšvihla o 14 500 eur vyššie. Mali sme xenónové svetlá, panoramatické strešné okno, 19-palcové disky, head-up displej, navigáciu a množstvo ďalších prvkov vrátane parkovacej kamery, elektricky ovládaných sedadiel, elektricky nastaviteľného stĺpika riadenia, vyhrievaného okna až po monitorovanie jazdného prúdu a slepého uhla zrkadiel. (Trochu komicky pôsobí fakt, že dažďový senzor je tiež na zozname príplatkov.)

A to môžete popustiť uzdu fantázii ešte viac. Dopriať sa dá napríklad adaptívny tempomat či bezkľúčový prístup. Dostať sa na 60 000 eur nie je vôbec ťažké. Cena nebude teda tým, čím mieni XE lákať zákazníkov. V každom prípade im však ponúkne výnimočnosť a aristokratický imidž v záplave nemeckých konkurentov.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 672
Šírka (mm) 1 850
Výška (mm) 1 416
Rázvor náprav (mm) 2 836
Pohotovostná hmotnosť (kg) od 1 474 – 1 665
Objem batožinového priestoru (l) 455
Objem nádrže (l) 47

Technické údaje

Model Jaguar XE 20d R-Sport 8A
Valce/ventily 4/16
Objem motora (ccm) 1 999
Max. výkon (kW/ot.) 132/4 000
Krút. moment (Nm/ot.) 430/1 750 – 2 500
Prevodovka 8A
Max. rýchlosť (km/h) 228
0 – 100 km/h (s) 7,8
Priemerná spotreba na 100 km (l) 4,2
Priemerná spotreba počas testu (l) 5,8 – 6,1
Cena od 43 508 €
Cena testovaného exemplára 58 019 €
Jaguar XE 20d - test 2015
Jaguar XE 20d - test 2015
+31Jaguar XE 20d - test 2015

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar XE #Ingenium #Jaguara XE 20d
Články podľa značiek