Test+video: Mercedes E 350d- piaty elegán

Mercedes posunul svoju triedu E opäť o niečo ďalej. Nový automobil je nabitý technológiami, o ktorých sa jeho predchodcom ani nesnívalo. V redakčnom teste sme vyskúšali naftový šesťvalec s výkonom 258 koní a dokonca sme auto zaparkovali aj pomocou tabletu.

11.09.2016 07:00
debata (3)
Novú triedu E poznáme od začiatku tohto roka. Foto: Martin Majerníček, Pravda
Mercedes E 350d Novú triedu E poznáme od začiatku tohto roka.

Trieda E od nemeckého Mercedesu je súčasťou automobilového sveta už od roku 1993, kedy na trh prišla prvá generácia s označením W120. Aktuálna novinka je v poradí už piatym pokračovaním luxusného prémiového auta. Tentoraz však generačné označenie predstavuje W213.

V roku 2013 automobilka napríklad celkovo vyrobila 338 386 kusov predošlej generácie tohto vozidla. Trieda E je najobľúbenejšia v Európe, kde si nachádza najviac majiteľov. V danom roku si ju na starom kontinente zaobstaralo 129 963 ľudí. Pre porovnanie v USA ich nebolo ani 63-tisíc a v Číne takmer 45-tisíc.

Novú triedu E svet po prvýkrát oficiálne naživo uvidel v januári 2016 na autosalóne v americkom Detroite. Výrobca tvrdí, že jej vývoju predchádzalo 48 mesiacov práce. Za ten čas malo vzniknúť 1 200 prototypov a testovací jazdci najazdili viac ako 12 miliónov kilometrov v najťažších podmienkach. Automobil preskúšali v severských podmienkach aj na púšti. Celkovo sa na jeho vzniku podieľalo 1 200 inžinierov.

Niet sa čomu čudovať. Éčko je medzi fanúšikmi, majiteľmi a potencionálnymi majiteľmi pojem. Mercedes nenechal nič na náhodu.

Elegantne ako každý jeden

Na prvý pohľad je jasné, že nová trieda E je skutočne elegantné auto, ktoré svojho vodiča reprezentuje kdekoľvek sa pohne. Nejde o zbytočne svalnaté auto. Svoje svaly neukazuje navonok a nevykrikuje, že práve vyliezlo z posilňovne.

Nová trieda E je ako nemecký elegantný... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mercedes E 350d Nová trieda E je ako nemecký elegantný podnikateľ v saku.

Avšak predsa len je tu niečo, čo nám na dizajne vadí. Nové Éčko je veľmi pekné auto. Ale aj nová trieda S a trieda C sú na pohľad veľmi príjemné vozidlá. Problém je však v tom, že sú až veľmi podobne príjemné. Áno, každé z nich má iné rozmery, no keď vozidlo nie je s čím porovnať, z istých uhlov človek nemá istotu, na aký model sa práve pozerá.

Elegantná silueta odhaľujúca sa pri pohľade zboku však napovedá do akej oblasti automobilov nová trieda E patrí. Krátky previs v prednej časti naznačuje aj jej športové ambície, ktoré sa pod kapotou skrývajú.

Vpredu sa nachádzajú adaptívne LED svetlá, ktorých ovládanie už vodiča vôbec nemusí zaujímať. Okrem toho prednej časti dominuje dlhá kapota a znak, ktorý je buď vpravený do mriežky chladiča alebo tradične vyčnieva nad masku chladiča.

Znak môže byť v mriežke alebo nad ňou. Všetko... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mercedes E 350d Znak môže byť v mriežke alebo nad ňou. Všetko závisí od výbavy a verzie.

Zadné svetlá Mercedes vybavil LED technológiou. Ich žiara má pripomínať napríklad svetlo prúdového motora. V spodnej časti zadného nárazníka sa v prípade testovaného auta nachádzajú naznačené otvory pre výfuk. Teda väčšina ľudí si pri prvom pohľade pomyslí, že ide o výfuky. Trik je v však v tom, že ide len o dizajnový doplnok.

Automobil stojí na modulárnej platforme MRA, ktorú zdieľa s triedou C a S. V porovnaní s predchodcom je dlhší o 4,3 centimetra, užší o 2 milimetre, nižší o 6 milimetrov a rázvor narástol o 6,5 centimetra.

Drevo, koža, displeje

Interiér nového Éčka je prvou triedou. Nový majiteľ vo vnútri nájde najmä kožu, drevo a displeje. Za príplatok bude stredobodom celého interiéru dvojica displejov s uhlopriečkou 31,2 centimetra.

Interiéru dominujú kvalitné materiály a... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mercedes E 350d Interiéru dominujú kvalitné materiály a technológie.

Ľavý z nich vodičovi nahradí a zobrazí otáčkomer, tachometer a ostatné tradičné ukazovatele. Pravý z dvojice displejov, ktorý je vysunutý smerom do stredu vozidla slúži na zobrazovanie navigácie, kamerového systému, nastavení vozidla a podobne.

Ich ovládanie je možné aj pomocou dvoch dotykových ovládačov na volante. Ľavý ovláda ľavý displej, pravý slúži pre pravú obrazovku. Informácií je však skutočne veľké množstvo a na začiatok sa s autom treba zžiť a vyskúšať si ovládanie. Zmena vzhľadov, alebo nastavení počas jazdy môže byť komplikovaná.

Sedačky sú pohodlné a neunavujú ani počas... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mercedes E 350d Sedačky sú pohodlné a neunavujú ani počas dlhého sedenia.

Napriek tomu, že testovaná trieda E roztáča zadné kolesá s motorom uloženým vpredu, cestujúci na zadných sedadlách mali miesta dostatok. Nohy zadných pasažierov majú rozhodne viac miesta ako v konkurenčnom BMW radu 5.

Do batožinového priestoru sa zmestí 540 litrov batožiny. V prípade potreby je vo vozidle možné odviezť aj dlhšie predmety. Sklopením zadných sedadiel vzniká miesto pre naloženie lyží alebo podobných predmetov.

Naftová V6 s 258 koňmi

Testovaný automobil s označením 350d má pod kapotou najsilnejší naftový šesťvalec s výkonom 258 koní a maximálnym krútiacim momentom 620 Nm. Pohonná jednotka prenáša výkon na zadnú nápravu prostredníctvom 9 stupňovej automatickej prevodovky.

Motor ako sa patrí. Šesťvalec s valcami... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mercedes E 350d Motor ako sa patrí. Šesťvalec s valcami uloženými do V s objemom 3 litre.

Práve táto kombinácia sa môže javiť pre dané auto ako ideálna. Z nuly na 100 km/h Mercedes šprintuje za 5,9 sekundy a maximálna rýchlosť je elektronicky limitovaná na 250 km/h. Áno, ide o údaje, ktoré by ešte pred pár rokmi prislúchali športovým autám. Avšak netreba zabúdať na to, že nové Éčko váži 1 800 kíl. Medzigeneračne vďaka hliníku síce schudlo približne 100 kíl, ale predsa.

Reakcie motora sú závislé od nastaveného... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mercedes E 350d Reakcie motora sú závislé od nastaveného režimu. Môže sa správať ako puding a rovnako tak aj ako šprintér.

Odhlučnenie motora je prvotriedne. Počas bežnej jazdy vodič ani nevie, že pod kapotou pracuje šesť valcov. Auto akoby zrýchľovalo vďaka neviditeľnej sile. Vo vyšších otáčkach však už do interiéru prenikne decentné pripomenutie, že za zrýchľovaním nestoja čary.

Výrobca hovorí o kombinovanej spotrebe na úrovni 5,5 l/100 km. Realita však v kombinovanej prevádzke predstavuje 7,5 l/100 km. Pri pokojnej jazde mimo mesta môže odber z nádrže klesnúť aj k hranici 6 litrov.

Zamerané na pohodlie

V štandardnom režime je podvozok triedy E nastavený komfortne. Jeho hlavnou úlohou je filtrovanie nerovností a pohodlie posádky. V komfortnom režime automobil túto úlohu zvláda dobre. Navyše spolu s riadením a odozvou plynového pedálu zvádzajú vodiča k pokojnej jazde. V ekonomickom/e­kologickom režime navyše automat v určitých chvíľach radí neutrál a odstraňuje tak brzdný účinok motora. Kto má však športové ambície, pre neho sú k dispozícii dva režimy: Sport a Sport+. Najmä v druhom menovanom sa z Éčka stáva iné auto.

Tlačidlami a ovládačmi na volante sa dá ovládať... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mercedes E 350d Tlačidlami a ovládačmi na volante sa dá ovládať až príliš veľa displejov, ktoré ponúkajú ohromné množstvo informácií.

Každé stlačenie plynu je odrazu dôvodom na vyrazenie vpred. Automatická prevodovka radí omnoho ostrejšie a volant má vyšší odpor. Automobil navyše už nerovnosti nežehlí, ale kopíruje. Náklony karosérie sú minulosťou a nastupuje hltanie zákrut.

Na diaľnici však vodič šoférovať nemusí. Stačí mu držať ruku na volante. Pri rýchlostiach do 210 km/h sa k slovu dostáva polovičný autopilot s názvom Drive Pilot. Vozidlo sa vďaka nemu ukážkovo drží v pruhoch a do veľkej miery sa o seba postará samo.

Zapínanie "takmer" autopilota... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mercedes E 350d Zapínanie "takmer" autopilota je jednoduché. Stačí stlačiť jedno tlačidlo.

Adaptívne LED svetlá v noci rozohrávajú svetelnú šou, ktorá vodičovi veľmi uľahčuje jazdu. Plocha osvetlenej vozovky diaľkovými svetlami je neporovnateľne väčšia ako v prípade bežných svetiel. Na funkčnosť systému sa navyše nesťažovali ani vodiči jazdiaci oproti, ktorých nové Éčko neosvetľovalo.

Parkovanie ako z filmu

Ak chcete zaparkovať novú triedu E, nemusíte sedieť za volantom. Vychádza to z módy. Vozidlo dokážete zaparkovať alebo vyparkovať pomocou tabletu, prípadne mobilu. Stačí na to aplikácia spárovaná s vozidlom.

Jednoducho sa postavíte k napríklad zaparkovanému a zamknutému vozidlu. Zapnete aplikáciu a naštartujete. Následne autu dáte pokyn, do ktorého smeru sa má pohnúť a krúživými pohybmi na displeji sa s vozidlom pohnete.

Automobil je natoľko sofistikovaný, že sa dokáže aj sám vytočiť. Ak si to rozmyslíte, nie je problém vozidlo vrátiť do pôvodnej polohy. Ide o funkciu, ktorú keď vyskúšate na parkovisku, odrazu ste stredobodom pozornosti. Ak náhodou prechádza okolo nezainteresovaný okoloidúci a zahliadne idúce auto bez vodiča, tak sa v jeho očiach strieda strach a údiv.

Záver

Nová trieda E pokračuje v smere svojich predchodcov. Luxusný sedan je reprezentatívnym vozidlom, ktoré výrobca zameral najmä na pohodlie a luxus. Kto očakáva preteky v športovej jazde, ten bude sklamaný. Kto chce mať na palube drevo, ten ho dostane.

Vďaka unifikovanému dizajnu, ktorému v súčasnosti podliehajú mnohé automobilky však Éčko už tak nevytŕča z radu. Automobil je viac nenápadný, čo potvrdili reakcie okolia počas nášho testu. Na ulici sa za ním deti a ľudia nezaujímajúci sa o autá neotáčali.

Novej triede E pristane aj atypická bordová... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mercedes E 350d Novej triede E pristane aj atypická bordová metalíza.

Základná cena nového Éčka dosahuje 43 560 eur. Ide však o základný dvojlitrový benzínový motor s výkonom len 184 koní. Naftový šesťvalec s cenovkou štartuje na úrovni 56 070 eur. Možnosti individualizácie a príplatkovej výbavy sú však mimoriadne široké. Napríklad metalické laky stoja 1 044 eur. Konečná cena sa tak môže vyšplhať omnoho vyššie. Nízka cena v prípade triedy E však nikdy nebola kľúčovou vlastnosťou.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 923
Šírka (mm) 1 852
Výška (mm) 1 468
Rázvor (mm) 2 939
Objem batožinového priestoru 540 l
Objem palivovej nádrže 50/7 l
Prevádzková hmotnosť 1 800 kg

Technické údaje

Typ Motora vznetový šesťvalec do V s preplňovaním
Zdvihový objem motora 2 987 cm3
Výkon 190 kW (258 k ) pri 3 400 ot./min
Max. krútiaci moment 620 Nm pri 1 600 – 2 400 ot./min
Prevodovka 9-stupňová automatická
Pohon RWD
Max rýchlosť 250 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 5,9 s
Spotreba (kombi) 5,5 – 5,1 l/100 km
Spotreba (test) 7,5 l/100 km

Cena

Základná cena od 43 560 EUR
Cena testovaného modelu od 56 070 EUR
Mercedes E 350d
Mercedes E 350d
+32Mercedes E 350d

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #test #Mercedes Benz E #trieda E #Mercedes E 350d
Články podľa značiek