Test: Peugeot 308 SW 2,0 BlueHDI – najsilnejší s automatom

Slováci obľubujú naftové hatchbacky a ich kombi verzie. V posledných rokoch do módy prichádzajú aj automatické prevodovky. A Peugeot presne takúto 308 ponúka. Pod kapotou pracuje naftový dvojliter a výkon prenáša automat. Ale nie dvojspojkový.

18.12.2016 07:00
debata (1)
Automobil bol predstavený v roku 2013. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 308 SW Automobil bol predstavený v roku 2013.

Peugeot 308 druhej generácie je na trhu už od roku 2013. Nejde teda o žiadnu výraznú novinku, skôr sa jeho život prehupol do druhej polovice. Jeho predchodcom je prvá generácia, ktorá bola známa svojim levím výrazom prednej masky.

Druhú generáciu automobilka vyrába v dvoch závodoch vo Francúzsku ale aj v Malajzii a Číne. Automobil stojí na platforme PSA EMP2, ktorá vytvára základ aj pre Citroën C4 Picasso, Peugeot 408 alebo v budúcnosti sa na ňu postaví nové Berlingo spolu s Citroënom C3 Picasso.

Po dizajnovej stránke je auto až príliš uhladené. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 308 SW Po dizajnovej stránke je auto až príliš uhladené.

Automobil bol predstavený na jeseň roku 2013. Dizajnové prvky prebral z modelov 508 a 208, čím sa zaradil do v tom čase nového dizajnového jazyka. Rovnako sa automobil zaradil do štandardného číslovania svojej značky, kedy názvy modelov končiace číslom 8 patria do ťažiskových modelov značky a vozidlá končiace číslom 1 sú primárne určené pre rozvojové krajiny.

Unikát s automatom?

Pri slovách o kombi s naftovým motorom a automatickou prevodovkou si mnoho Slovákov spomenie na nejedno auto od nemeckého výrobcu. Avšak Peugeot svojej konkurencii neostáva nič dlžný. Pod kapotou sme vyskúšali 2,0 litrový naftový motor s výkonom 150 konských síl, ktorý pre zníženie emisií vstrekuje do výfukového potrubia močovinu. Malým unikátom je automatická prevodovka s hydrodynamickým meničom. Drvivá väčšina konkurentov v segmente C dnes už automaticky radí s dvomi spojkami.

Naftový dvojliter produkuje v tomto prípade 150... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 308 SW Naftový dvojliter produkuje v tomto prípade 150 koní.

Poďme však najprv k pohonnej jednotke, ktorá spĺňa normu Euro 6 a vodiča teší nízkou spotrebou. Čo však nepoteší je jej zvukový prejav najmä za studena. V čase uhladených naftových jednašestiek totiž daný dvojliter o sebe dáva až príliš počuť. Vibrácie do interiéru neprenikajú, no zvuk áno. Po zohriatí sa tento jav zmierni, no úplne nezmizne.

Výkon 150 konských síl s krútiacim momentom 370 Nm dokáže auto vážiace 1 590 kg rozhýbať na 100 km/h za 10 sekúnd. Maximálna rýchlosť je uložená v oblasti 212 km/h. Využiteľné spektrum otáčok je však pomerne úzke. Motor sa najlepšie cíti od približne 1 900 do 3 800 otáčok. Nad touto hranicou sa jeho sila výrazne stráca.

Automatická prevodovka nemá dve spojky. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peugeot 308 SW Automatická prevodovka nemá dve spojky.

Na diaľnici alebo pri bežnej jazde sa však vodič nemusí báť, že pohonná jednotka mu bude hulákať ako po studenom štarte v ono chladné decembrové ráno. Automobil je príkladne tichý aj na diaľnici. Určite za to môže dlhý šiesty prevodový stupeň, ktorý pri 130 km/h točí len približne 2 200 otáčok. 308 má v tejto konfigurácii dosť sily na prebiehanie. Dôležitá je najmä pružnosť, ktorá pohonnej jednotke rozhodne nechýba.

Automatická prevodovka nemá dve spojky, no aj napriek tomu radí pomerne svižne. Môže za to schopnosť zamknúť prevod a obmedziť tak preklz meniča. Pri pokojnej jazde vodič ani nevie, že nejakú prevodovku má, pretože automat sa o všetko postará v utajení.

Interiéru dominuje dotykový displej, cez ktorý... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 308 SW Interiéru dominuje dotykový displej, cez ktorý sa ovláda takmer všetko okolo komfortu cestovania.

Ani po prudkom zošliapnutí plynového pedálu nenastáva trápne ticho, kedy automat hľadá správny prevod. Nový automat nedrží ani zbytočne nízke prevodové stupne po krátkodobom prudkom zrýchlení. Jeho hlavným poslaním je však šetriť palivo a tak sa aj správa. Kto si chce s Peugeotom zajazdiť športovejšie, musí vedľa prevodovky stlačiť písmeno S.

Peugeot 308 je v tejto konfigurácii skvelým spoločníkom na dlhšie cesty. Spojenie daného motora s novým automatom navyše dáva dôvod na radosť aj pri pohľade na spotrebu. Výrobca tvrdí, že priemerne si 308 z nádrže zoberie 4,1 l/100 km. Nám sa podarilo jazdiť s priemerom 5,6 l/100 km. Diaľnica si vyžiada približne 6,3 litra, mesto okolo 7 litrov. Mimo mesta však spotreba klesá k hranici piatich litrov. Vylúčené nie je ani pokorenie tejto méty.

Otáčkomer sa pohybuje v opačnom smere ako je... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 308 SW Otáčkomer sa pohybuje v opačnom smere ako je bežné.

Francúzska elegancia

Po dizajnovej stránke nie je čo 308 vyčítať. Jej hlavnou devízou je elegantnosť, ktorá sa nestráca ani v spojení s kombi verziou. V porovnaní s minulou generáciou však výrobca pripravil menej odvážny exteriér. Prednej časti dominujú svetlá s integrovaným denným LED svietením. Vzadu zase svetlomety zasahujú do bokov karosérie.

Automobil z vonkajšej strany neobsahuje žiadny rušivý prvok. Taktiež nemá ani žiadne umelé svaly. Možno mu Peugeot mohol vštepiť o niečo viac z povestnej francúzskej avantgardy. Tá sa však dostala do vnútra automobilu.

Batožinový priestor ponúka nadpriemerné rozmery. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 308 SW Batožinový priestor ponúka nadpriemerné rozmery.

Po nasadnutí vodiča víta malý volant, na ktorý sme si už v Peugeote zvykli. Nad ním je otáčkomer s rýchlomerom. Na prvý pohľad nič nezvyčajné. Až po rozjazde si vodič všimne zvláštne pohyby. Áno, otáčkomer je umiestnený napravo, čo je ešte v pohode, no ručička sa pohybuje z pravej strany smerom doľava. Teda presne naopak, ako sme zvyknutí.

Peugeot sa v interiéri zbavil takmer všetkých tlačidiel, výsledkom čoho je ovládanie prostredníctvom dotykovej obrazovky. Tak si nastavíte navigáciu alebo dokonca aj ventiláciu. Počas jazdy na nekvalitnom povrchu je to veľmi náročná úloha.

Pred zadnými sedadlami je však už miesta len... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 308 SW Pred zadnými sedadlami je však už miesta len priemerne.

Kým vzadu je miesta tak priemerne, pochvalu si zaslúži batožinový priestor, ktorý do seba pojme 610 litrov a po jednoduchom sklopení zadných sedadiel z batožinového priestoru až 1 660 litrov. Kto chce však vybrať roletku batožinového priestoru a nepozná systém vyberania, bude sa musieť potrápiť. Kým som si spomenul, že ju treba pootočiť, tak to trvalo a trvalo.

Príkladná tuhosť

Už sú dávno preč časy, kedy sa francúzske auta nakláňali v zákrutách a plávali na nerovnostiach. Dobrým príkladom je 308, ktorej podvozok v sebe skrýva správne namiešanie tuhosti a komfortu. Automobil pekne žehlí nerovnosti a nedáva o nich do interiéru vedieť zvukovým sprievodom.

Motor je za studena pomerne zle odhlučnený, no podvozok to zachraňuje. Na daný segment je vo vnútri pri jazde veľmi príjemné ticho. Riadenie by sme prijali aj presnejšie s lepšou spätnou väzbou. Testovaná 308 však mala problémy s pískaním bŕzd najmä pri parkovaní. Pri pomalom posúvaní sa do parkovacieho miesta o nás vedel každý.

Rýchla jazda zákrutami však má svoje limity. Výrobca vzadu použil jednoduchú nápravu. Svižné prejazdy zákrut sú možné najmä na kvalitnom povrchu. Nerovnosti dokážu zadné kolesá rozhodiť. Vďaka verzii kombi je však 308 dobre vyvážená a v priamke stabilnejšia ako hatchback.

Záver

Kým každý sa dnes ženie za dvojspojkovými automatmi, Peugeot to urobil inak a vôbec nie zle. Je však pravdou, že skôr či neskôr pravdepodobne prejde na dvojspojkový automat, no nateraz je spojenie najsilnejšieho naftového motora s touto prevodovkou veľmi dobré. Netreba sa báť ani spotreby, ktorá je príkladne nízka.

Rodinné výlety alebo dlhšie pracovné cesty. 308... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Peugeot 308 SW Rodinné výlety alebo dlhšie pracovné cesty. 308 v tejto konfigurácii zvládne oboje.

Základná cena vozidla začína na sume 14 990 eur. Testovaný automobil mal výbavu Allure, ktorá obsahuje bezkľúčový prístup a štartovanie, elektrickú parkovaciu brzdu, LED svetlá alebo automatickú dvojzónovú klimatizáciu s koženým volantom. Samozrejmosťou je 9,7 palcový dotykový displej, 6 reproduktorov, Bluetooth alebo tempomat s obmedzovačom rýchlosti. Výsledná cena testovaného modelu dosiahla 25 490 eur.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 585
Šírka (mm) 1 863
Výška (mm) 1 461
Rázvor (mm) 2 730
Objem batožinového priestoru 610/ 1 660 l
Objem palivovej nádrže 53 l
Prevádzková hmotnosť 1 580 kg

Technické údaje

Typ Motora vznetový radový štvorvalec s preplňovaním
Zdvihový objem motora 1 997 cm3
Výkon 110 kW (150 k ) pri 3 750 ot./min
Max. krútiaci moment 370 Nm pri 2 000 ot./min
Prevodovka 6-stupňová automatická
Pohon FWD
Max rýchlosť 212 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 10 s
Spotreba (kombi) 4,1 l/100 km
Spotreba (test) 5,6 l/100 km

Cena

Základná cena 14 990 EUR
Cena testovaného modelu 25 040 EUR
Peugeot 308 SW
Peugeot 308 SW
+25Peugeot 308 SW

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #test #2 #Peugeot #Peugeot 308 SW #0 BlueHdi
Články podľa značiek