Test: Hyundai i10 1,2 – mestský špecialista

Malé rozmery, obratnosť a jednoduché parkovanie. To sú vlastnosti, ktoré by mali spĺňať všetky mestské autá. Hyundai omladil svoj najmenší model i10, ktorého domovom je práve mesto. Vyskúšali sme ho s najväčším 1,2 litrovým benzínovým motorom.

02.07.2017 07:00
debata
Pre svoje rozmery je i10 často terčom vtipov... Foto: Hyundai
Hyundai i10 Pre svoje rozmery je i10 často terčom vtipov (ako všetky autá tohto segmentu). A práve rozmery sú v meste mimoriadnou výhodou.

V posledných rokoch sa na trhu udomácnil oxymoron mestské SUV alebo mestský crossover, ktorý sa nás snaží presvedčiť, že jazdiť po meste týmito auta je to najlepšie. Ale nie je. Po meste sa najlepšie jazdí malým autom.

Na trhu je niekoľko miniatúrnych špecialistov na mestské uličky, z ktorých sú niektorí doslova legendárni. Spomeňme si napríklad na Fiat 500 alebo Renault Twingo. Hyundai i10 však nemá slávneho predka ani motor uložený medzi zadnými kolesami. Kórejská automobilka sa musela sústrediť na niečo iné.

Hyundai i10 ani takmer nie je kórejský. Navrhli... Foto: Hyundai
Hyundai i10 Hyundai i10 ani takmer nie je kórejský. Navrhli ho v Nemecku a vyrába sa v Turecku.

Model je v ponuke už od roku 2013, kedy prišla na trh jeho druhá generácia. Aktuálne jej výrobca poskytol facelift, ktorý sa dotkol najmä vzhľadu a technológií na palube. Motorizácie ostali nezmenené.

Okrúhle LED

V rámci generačného omladenia Hyundai vzhľad výrazne nezmenil. Najväčšie zmeny nastali najmä v prednej časti, kde sa nachádza mriežka chladiča s kaskádovitým vzhľadom. Nový predný nárazník poňal okrúhle LED svetlá, vďaka čomu spoľahlivo rozlíšite verziu spred faceliftu.

Okrúhle LED svetlá sú sériovou súčasťou... Foto: Hyundai
Hyundai i10 Okrúhle LED svetlá sú sériovou súčasťou najvyššej výbavy.

Zmenený dizajn dostali aj zliatinové kolesá tohto mestského drobca. A čo sa týka exteriérových zmien, tak to je asi všetko. Automobil je aj naďalej maličké autíčko, ktoré je už na prvý pohľad skladné a obratné.

Vo všeobecnosti platí, že čím menšie auto, tým sa snaží mať nápadnejší interiér. Už spomínaný Fiat 500 v rámci svojho retro návratu pred niekoľkými rokmi priniesol napríklad farebné lesklé plasty.

Interiér je dvojfarebný. Kvalita vypracovania a... Foto: Hyundai
Hyundai i10 Interiér je dvojfarebný. Kvalita vypracovania a použité materiály potešia.

Aj i10 prináša farebné kombinácie do interiéru, ktoré ho majú oživiť. Vodič má pred sebou jednoduchý prístrojový štít, kde hlavnú úlohu hrá tachometer. Otáčkomer a ostatné budíku sú menšie a uložené po stranách ukazovateľa rýchlosti. Poteší aj volant s ovládaním rádia, palubného počítača alebo telefónu.

Predné sedadlá sú veľké a pohodlné aj pre väčšie postavy. Ak sa dopredu posadia dvaja muži, bude im nepríjemná blízkosť, keďže i10 je pomerne úzke auto. Vzadu je to už horšie. Dozadu sa cez samostatné dvere zmestia len menší ľudia, prípadne pasažieri, ktorí neplánujú cestovať ďaleko. Rovnako úsporný je aj batožinový priestor, do ktorého sa zmestí len 252 litrov. Po sklopení zadných sedadiel narastá objem na 1 046 litrov, no o rovnej podlahe nemôže byť ani reč. To všetko ladí s mestským charakterom auta.

Vzadu je priestoru málo. Foto: Hyundai
Hyundai i10 Vzadu je priestoru málo.

Hyundai po facelifte pridal do malej i10 technológie, ktoré boli ešte pred niekoľkými rokmi pre tento druh vozidiel nepredstaviteľné. Automobil má asistenčný systém na udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu. Pri neohlásenom prekročení čiary vodiča upozorní len akusticky. Rovnako i10 dokáže šoféra upozorniť na možnosť čelného nárazu. Taktiež je prepracovaný aj systém spojenia mobilného telefónu s informačno-zábavným systémom vozidla (ak je na palube).

Rovná plocha po sklopení sedadiel nevzniká. Foto: Hyundai
Hyundai i10 Rovná plocha po sklopení sedadiel nevzniká.

Najsilnejší motor

Testovaný model poháňal 1,2 litrový benzínový štvorvalec, ktorý dosahuje výkon 87 konských síl. Hyundai i10 má všetky motory v ponuke bez preplňovania a taktiež nespaľujú naftu.

S 1,2 litrovým motorom je i10 mimoriadne... Foto: Hyundai
Hyundai i10 S 1,2 litrovým motorom je i10 mimoriadne svižná, no spotrebou neoslní.

V minulosti sme mali možnosť vyskúšať trojvalec s objemom 1,0 litra, ktorý dokázal spaľovať aj LPG. A musíme zhodnotiť, že ten sa pre i10 hodí najlepšie. S najväčším motorom v ponuke je malý Hyundai rozhodne agilnejší. Po meste dokáže vďaka krútiacemu momentu 120 Nm jazdiť s obdivuhodnou obratnosťou.

Manuálna prevodovka s 5 stupňami má krátke... Foto: Hyundai
Hyundai i10 Manuálna prevodovka s 5 stupňami má krátke prevody.

Spotreba ale ničím nevyniká. V meste sa treba pripraviť na odber 7 litrov. Mimo neho je možné jazdiť so spotrebou približne 4,9 l/100 km. Na tak malé auto to nie sú oslnivé hodnoty. Trojvalec je rozhodne menej živý. Dosahuje len 67 koní, no LPG stojí takmer o polovicu menej ako benzín. Navyše ide o fabrickú úpravu motora.

Parkovanie je radosť

Ako sme už spomínali, i10 patrí do mesta. Zaparkuje aj na miestach, ktoré by iné hatchbacky nižšej strednej triedy len smutne obišli. Priplácať za parkovacie senzory nemá zmysel. Veď vodič s dlhšími rukami sa možno dokáže aj zo svojho miesta dotknúť zadného okna. Po meste je svižné a obratné. Nedosahuje však tak nízky polomer otáčania ako konkurenčný Renault Twingo.

Cez nerovnosti i10 mierne preskakuje. Prejavuje sa to najmä mimo mesta, kde je na nekvalitnom povrchu nepokojná najmä zadná náprava. Pri mestských rýchlostiach tento jav viditeľný nie je.

Na diaľnici trpí posádka najmä hlukom a zvýšenou spotrebou, ktorá atakuje hranicu 8 litrov. Navyše pri bočnom vetre je automobil unášaný viac ako je bežné.

Záver

Hyundai i10 patrí v porovnaní s konkurenciou k cenovo dostupnejším malým automobilom. Na druhej strane 1,2 litrový benzínový motor má základnú cenovku 10 090 eur. Menší trojvalec stojí v rovnakej výbave len 9 490 eur.

Hyundai ponúka i10 aj s automatickou... Foto: Hyundai
Hyundai i10 Hyundai ponúka i10 aj s automatickou prevodovkou, ktorá má len 4 stupne.

V najvyššej výbave Comfort stojí i10 s testovaným motorom už 10 690 eur. To len potvrdzuje náš názor, že najvhodnejšie je do tohto vozidla zvoliť 1,0 litrový trojvalec s možnosťou spaľovania LPG. Za ňu sa pripláca 1 000 eur.

Rozmery, Objemy, hmotnosti

Dĺžka/šírka/výška (mm) 3 665/1 660/1 500
Rázvor náprav (mm) 2 385
Rozchod predných kolies (mm) 1 467
Rozchod zadných kolies (mm) 1 480
Objem kufra (l) 252/1 046
Objem nádrže (l) 40
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 029

Technické údaje

Model Hyundai i10 1,2
Motor 1,2 litrový benzínový štvorvalec
Objem motora (ccm) 1 248
Max. výkon (kW/ot.) 64/6 000
Krút. moment (Nm/ot.) 120/4 000
Prevodovka 5M
Max. rýchlosť (km/h) 171
0 – 100 km/h (s) 12,3
Priemerná spotreba na 100 km (l) 4,9
Priemerná spotreba počas test (l) 5,7
Základná cena 7 990 €
Cena testovaného auta 10 690 €

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #test #Hyundai i10
Články podľa značiek