Test: Škoda Roomster 1.2 TSI Bi-Colour – hra s bižutériou

Na Slovensku ich bude len 65, jazdia na najväčších možných kolesách a okrem čiernobieleho lakovania a bohatej výbavy lákajú aj lepšou cenou. Výhodná ponuka, či len dobre zinscenované divadlo?

31.07.2012 12:45
Škoda Roomster Foto:
Roomster najnovšie láka polepmi karosérie a 17-palcovými bielymi diskami.
debata (6)

Škodu Roomster netreba nijak zvlášť predstavovať, koniec koncov, v predajniach sa objavuje už od roku 2006. Výrobca ju však nenápadnými modernizáciami neustále drží v dobrej kondícii a zornom poli zákazníkov. Posledným mladoboleslavským trikom je špeciálna limitovaná edícia Bi-Colour. Pre Slovensko je z nej určených len 65 kusov.

Vzhľad predáva

Zmyslom limitovaných edícií býva podpora modelov, ktoré v boji s mladšími rivalmi pomaly strácajú lesk. Stačí ich len nejakým rozumným spôsobom zviditeľniť a hneď sú zasa v kurze. Škoda na to ide cez optické vylepšenia a bohatšiu výbavu, čo by prípade Roomstera mohlo aj fungovať. Praktickejšiu vec to z neho síce neurobí, no pohľady pritiahne spoľahlivo.

Na vzhľad si tento Roomster potrpí. Biely lak s... Foto: Václav Lipavský
Škoda Roomster Na vzhľad si tento Roomster potrpí. Biely lak s čiernou strechou mu podľa nás pristanú.

Pozrite, Roomster nikdy nebol zlým autom. Je priestranný, má prakticky zariadenú kabínu, dobre jazdí a pôsobí dojmom robustného auta. Pravdou však je, že jeho vzhľad je pre konzervatívnejších zákazníkov aj po rokoch trochu silnou kávou. V Škode preto prišli s nápadom, zamaskovať rozdielnu výšku spodnej línie bočných okien čiernymi polepmi. Roomster je vďaka tomu vyváženejší a mohol by zaujať aj ľudí, ktorým tento optický detail doteraz vadil.

Čierne fólie robia dizajn auta uhladenejším. Foto: Václav Lipavský
Škoda Roomster Čierne fólie robia dizajn auta uhladenejším.

Okrem polepov tu máme aj 17-palcové zliatinové disky GIGARO (sú lakované, takže ich poškriabanie vás vyjde pekne draho), strechu lakovanú čiernou perleťovou metalízou, či vyššie tónovanie zadných okien. Podľa nás to takto Roomsteru pristane.

Vonkajším vzhľadom to však nekončí, upravovalo sa aj vo vnútri. Nájdete tu bohatšiu základnú výbavu reprezentovanú vyhrievanými prednými športovými sedadlami, mechanickou klimatizáciou, autorádiom s CD a MP3 (+ 8 reproduktorov), tempomatom a niekoľkými ďalšími drobnosťami. Všetko to poháňa prepĺňaný štvorvalec 1.2 TSI (63 kW/86 k), iný motor pre Bi-Colour v ponuke nie je.

Krúti sa krúti

Objektívnou slabinou Roomstera je pevnosť karosérie. Obrovská presklená plocha zaisťuje krásny výhľad a dobre sa do nej nastupuje alebo nakladá dovolenková batožina, odvrátenou stranou mince je však oslabená konštrukcia karosérie v krute. Na novom aute to nemusíte postrehnúť, časom sa však karoséria unaví a dostaví sa vŕzganie. Roomster v tom však nie je sám, týmto problémom trpí väčšina rodinných áut s presvetlenou karosériou. Ukazovanie prstom a posmešky preto nie sú na mieste.

Pohľad spoza vysokej palubnej dosky niekomu... Foto: Václav Lipavský
Škoda Roomster Pohľad spoza vysokej palubnej dosky niekomu pripomína výhľad z tanku, no inak je z Roomstera krásne vidieť na všetky strany.

Svojim dielom k únave karosérie prispievajú aj veľké kolesá. Cez nízky profil pneumatík sa každá nerovnosť účinnejšie oprie do podlahy a dáva jej poriadne zabrať. Výrazne tým trpela aj Octavia, v kufri prvej generácie Octavie RS sa preto objavila pevnostná výstuha. Sériovo pritom obúvala len 16-palcové disky. Pevnosť Roomstera a prvej Octavie samozrejme porovnávať nemôžeme, no myslíme, že 17-palcové disky sú tu skôr pre oko ako vylepšenie jazdných vlastností.

Jeho kolesá vyzerajú fantasticky, ale podvozok... Foto: Václav Lipavský
Škoda Roomster Jeho kolesá vyzerajú fantasticky, ale podvozok sa s nimi poriadne natrápi.

Keď sa v tom už vŕtame, je dobré si uvedomiť, akú daň za krásu platíme. Okrem vyššieho valivého odporu širších pneumatík sú veľké kolesá aj ťažšie (navyše majú hmotnosť posunú ďalej od osi rotácie), takže s ich upokojovaním na rozbitej ceste majú sériové tlmiče viac starostí.

Na slovenských cestách

Ako si Roomster Bi-Colour obutý do pneumatík Continental SportContact 2 205/40 R 17 rozumie s realitou slovenských ciest? Takto, na rovných úsekoch je jazda na týchto kolesách veľmi príjemnou záležitosťou. Riadenie kladie cez volant slušný odpor a napriek šírke predných pneumatík nesťahuje auto do vyjazdených koľají. Dobrá je aj ich priľnavosť v zákrutách (tá súvisí aj s dobre nastaveným podvozkom a podstatne širším zadným rozchodom). Tlmiče sú v kompresii pochopiteľne tvrdšie, inak by sa vysoká karoséria na vlnách rozkolísala a auto rýchlo strácalo istotu. Na kratších priečnych nerovnostiach sa však tvrdé tlmiče vzoprú a nadhodia celým autom.

Výhodou tohto modelu je dobrá variabilita... Foto: Václav Lipavský
Škoda Roomster Výhodou tohto modelu je dobrá variabilita vnútorného priestoru.

Na horších cestách sa však prejaví vysoká hmotnosť kolies. Na veľkých dierach nad nimi tlmiče stratia kontrolu a zadná odľahčená časť trochu tancuje. Pôvodný smer si auto udrží, ale pôsobí pritom nervózne. Akusticky je to celkom v poriadku, no cítite, ako všetko okolo zbytočne trpí. Cez nízky profil sa rázy prenášajú do diskov, zavesenia, silentblokov, aj samotnej karosérie.

S pokrivkávajúcou povesťou, ale dobrou výchovou

Motor 1.2 TSI je z hľadiska jazdného prejavu výborným agregátom. Ťahá krásne odspodu, ak jazdíte s citom, skoro nič nežerie a v celom spektre otáčok ostáva príjemne tichý. Bola by však hlúposť tváriť sa, že ide o absolútne bezporuchový štvorvalec. Naopak, koncern VW momentálne rieši niekoľko konštrukčných pochybení a nenápadnými servisnými akciami zachraňuje dobré meno fabriky. Niektorým exemplárom (ich percentuálne zastúpenie však nie je známe) odišli rozvody (opotrebovanie reťaze, preskočenie rozvodov a rozhodenie časovania) a ako sa ukázalo neskôr, 1.2 TSI trpí aj zvýšeným tepelným namáhaním malého turbodúchadla. To sa riadiaca jednotka snaží chrániť obohacovaním zmesi, čo spôsobuje zvýšenú spotrebu pri rýchlej jazde. Nechceme však vyvolávať paniku, pri diaľničnej jazde v rámci platných rýchlostných limitov s k tomu motor neuchyľuje. Na to, aby začala riadiaca jednotka výfukové plyny chladiť drahým benzínom, musíte Roomsteru poriadne šliapať na krk.

Motor 1.2 TSI má vzorné správanie, ale aj aj... Foto: Václav Lipavský
Škoda Roomster Motor 1.2 TSI má vzorné správanie, ale aj aj vrtochy, ktoré zaisťujú koncernovým mechanikom dostatok práce. Nešetrite na výmenách oleja ani filtrov, pomôžete tak rozvodom, ventilovému mechanizmu aj turbodúchadlu

Lámať palicu nad inak príjemným agregátom by však bolo zbytočne unáhlené. Jazdí totiž veľmi dobre, po meste s ním dokážete jazdiť na najvyšší prevodový stupeň (pri 50 km/h točí na päťku 1200 ot./min.) a ani prudšie zrýchlenie nie je podmienené podradením. Pružnosť motora je vzhľadom na objem výborná. Netrápi sa ani vo vyšších rýchlostiach, či plnom zaťažení.

Výfukové zvody na prednej strane motora... Foto: Václav Lipavský
Škoda Roomster Výfukové zvody na prednej strane motora znamenajú, že výfuk pod autom začína prakticky hneď za predným nárazníkom.

Za koľko jazdí

Počas pracovného týždňa sme s ním po meste jazdili približne za šesť litrov. Samozrejme záleží na jazdnom štýle a schopnosti včas radiť vyšší stupeň, cez sedemlitrovú hranicu sme sa však nedostali ani pri dynamickejšej jaz­de.

Rezervu tu už nenájdete, dostanete ju len za... Foto: Václav Lipavský
Škoda Roomster Rezervu tu už nenájdete, dostanete ju len za príplatok. Argumentom k tomuto kroku je údajne nižšia hmotnosť a tým aj spotreba.

Na diaľnici z Bratislavy do Trnavy si pri rýchlosti 110 km/h pýtal rovných 6,0 l/100 km. Sedeli v ňom však len dve osoby a klimatizácia ostávala po celú cestu vypnutá. Na dovolenkovej ceste s plným autom a zapnutou klimatizáciou tak bude benzín z nádrže ubúdať rýchlejšie. Ak sme neskôr zrýchlili na 130 km/h, spotreba poskočila na 8,2 l/100 km. Tu sa už prejavuje väčší aerodynamický odpor vysokej karosérie s kolmou zadnou stenou. Zabúdať netreba ani odpor širokých pneumatík. Nezdá sa to, ale práve šírka pneumatík má na spotrebu väčší vplyv, než si mnohí motoristi myslia. Za efekt jednoducho zaplatíte vlastným benzínom. Pre úplnosť, pri rýchlosti 130 km/h a zaradenom najvyššom prevodovom stupni motor točí 3000 otáčok.

Po spomalení na obligátnu deväťdesiatku, otáčky klesnú na 2100 a spotreba opäť spadne pod šesť litrov. Trasu dlhú 300 km (z toho 200 km po diaľnici) sme skončili s priemerom 6,2 l/100 km.

V menu palubného počítača sme sledovali aj kolísanie teploty motorového oleja. Kým pri jazde mimo mesto (90 km/h) oscilovala okolo teploty 93 °C, na diaľnici a pri rýchlej dynamickej jazde sa nikdy nedostala cez 99 °C. Zdá sa, že teplotnú reguláciu oleja má motor vyriešenú dobre.

Takto upravených bude na Slovensku len 65 kusov. Foto: Václav Lipavský
Škoda Roomster Takto upravených bude na Slovensku len 65 kusov.

Stojí za to?

Či je Roomster Bi-Colour z pohľadu peňazí dobrou alebo zlou kúpou, nech si rozhodne každý sám. Okom technika je to však veľmi solídne auto. Má svoje muchy, no svoj účel plní dobre. Aj s motorom 1.2 TSI. Ak môžeme poradiť, nejazdite s ním často na doraz, meňte olej čo najčastejšie (max. po 15 000 km), nešetrite na vzduchovom filtri a mal by slúžiť ako má. Škoda len tých veľkých diskov. Vyzerajú síce famózne, ale jazdnému prejavu na slovenských rozbitých cestách skôr škodia. Na Fabii RS význam majú, no na tomto, rodinne zameranom modeli nemajú čo hľadať. Inak fajn.

Výhody Nevýhody
spotreba ťažké kolesá
vzhľad tuhosť karosérie
praktické využitie šírka kabíny
Technické údaje
Model: Roomster 1.2 TSI Bi-Colour
Objem motora (cm3): 1197
Výkon (kW/ot.): 63/4800
Krútiaci moment (Nm/ot.): 160/1500–3500
Prevodovka: 5-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4214/1684/1607
Rázvor náprav (mm): 2608
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 509–1810/55
Maximálna rýchlosť (km/h): 172
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 12,6
Komb. spotreba (l/100 km): 5,7
Cena: 11 990 €
Sériové vybavenie Bi-Colour (vybrané prvky):
ABS + MSR, kontrola tlaku v pneumatikách, 4 airbagy, mechanická klimatizácia, rádio SWING s CD a MP3 + 8 reproduktorov, Maxi DOT (grafický displej palubného počítača), elektrické ovládanie predných okien, elektrické ovládanie vonkajších spätných zrkadiel, tónované okná, tempomat, diaľkovo ovládané centrálne zamykanie, 17-palcové zliatinové disky GIGARO s pneumatikami 205/40 R 17, halogénové projektorové svetlomety, hmlové svetlomety s Daylight funkciou, vyhrievanie predných sedadiel, dizajnový polep, špeciálne lakovaná strecha (čierna Magic s perleťovým efektom).
Autozor: Škoda Roomster – ceny, výbavy a porovnanie s konkurentmi
6 debata chyba
Články podľa značiek