Test: Kia cee'd 1.6 CRDi – kórejská facka európskej namyslenosti

Tak, a je to tu. Kia postavila hatchback, ktorý má na to, aby nafúkaným európskym kompaktom nakopal zadok.

15.08.2012 19:47
Kia cee'd Foto:
Vďaka neúnavným konštruktérom je dnes nový kompakt od Kie lepší ako väčšina európskych konkurentov.
debata (36)

Nová Kia cee'd je jedným z najpretriasa­nejších hatchbackov súčasnosti. Píšu o nej všetci a ako to už s novinkami chodí, každý je ňou unesený. Trochu podozrivé, že? Možno, ale tentoraz na to má poslušné stádo recenzentov dobrý dôvod. Nový cee'd sa naozaj podaril.

Kórejské auto? Nedajte sa vysmiať

Ak máte z kórejských vecí husiu kožu, cee'du sa to týkať nemusí. Jedinou kórejskou vecou na ňom je totiž logo, inak je to Európan ako vyšitý. Vznikol v Nemecku, jeho tvary kopírujú európsky vkus a za zrnko ryže ho skladajú Slováci. Kórejskí manažéri sú totiž učenliví a okrem daňových prázdnin využívajú aj skutočnosť, že dizajn predáva. O vzhľad novinky sa im postaral Peter Schreyer, čo je človek, ktorému Kia platí za kreslenie najkrajších rodinných áut súčasnosti. Pozorne si prehliadnite jej aktuálnu modelovú ponuku a razom pochopíte, aký kapitál Schreyer pre fabriku predstavuje. V tajných laboratóriách už pravdepodobne pracujú na jeho klone a keď nie, mali by začať. Tvarom tohto kompaktu totiž nechýba nápad a jeho navzájom poprepájané krivky ukazujú, že aj tuctový hatchback môže vyzerať zaujímavejšie, než je dnes normou.

Keď je niečo pekné, chce to každý. O nový... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Keď je niečo pekné, chce to každý. O nový cee'd, podobne ako o Sportage, preto zachvíľu zakopnete na každom rohu. Ani tak by sa však jeho dizajn nemal tak skoro opozerať.

Uberte a bude to dobré

Nemenej impozantná je však aj jeho technika. Testovaný kus poháňal turbodiesel, ktorý sa pôvodne narodil ako motor 1.5 CRDi. Emisné normy a požiadavky na výkon neskôr donútili konštruktérov zvýšiť jeho objem na 1,6 l, upraviť pár technických detailov a postaviť agregát, ktorý je dôstojným konkurentom štvorvalcov HDi, JTDm, či TDI. Na jemnosť francúzskeho HDi ešte nemá, no výkonom 94 kW/128 k zráža konkurenciu na kolená.

Kým sa silný turbodiesel zohreje, vydáva hrubý... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Kým sa silný turbodiesel zohreje, vydáva hrubý zvuk a trasie karosériou. Škoda, vibrácie totiž prenikajú až do kabíny. Našťastie to trvá len chvíľku.

Zabudnite však na záťah od voľnobehu, pod hranicou 1800 otáčok sa žiadne divadlo nekoná. Plynovým pedálom môžete pretlačiť aj podlahu a nebude vám to nič platné. Turbodúchadlo nastavené na veľký výstupný tlak sa musí najskôr roztočiť a to najlepšie zo seba vydá až v stredných otáčkach. Výkon je totiž pekná vec, keď však prichádza z nenazdania a až po chvíli počiatočného váhania, lezie to pekne na nervy. Na druhú stranu, stačí mierne poľaviť a razom sa turbodiesel postaví na vašu stranu. Povieme to inak, využívajte ho tak na 80 % a budete spokojní.

Turbodúchadlo nájdete vzadu za motorom.... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Turbodúchadlo nájdete vzadu za motorom. Hlučnejšou stranou (výfukovými zvodmi) je motor natočený ku kabíne, z priestorového hľadiska je to však omnoho výhodnejšie.
Takto poctivo vyrobený protihlukový kryt motora... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Takto poctivo vyrobený protihlukový kryt motora sme v tejto triede ešte nevideli.

Jazdu rýchlosťou 50 km/h auto zvláda pri zaradenej štvorke a 1200 otáčkach, rovnako relaxačne však dokáže jazdiť aj za mestom. Pri rýchlosti 90 km/h točí len 1700 otáčok (VI.), čo už však stačí na predbiehanie bez potreby podradenia. Zatlačte plyn, sekundu-dve počkajte a dostaví sa príjemný homogénny záťah. S miernym oneskorením však počítajte aj pri podradení, kým sa pneumaticky ovládané turbodúchadlo chytí, chvíľu to trvá. Rýchlosť 130 km/ h motor roztočí na 2400 otáčok (VI.), ak sa však chcete predvádzať, pokojne podraďte ešte o dva stupne nižšie (IV.). Motor tak postrčíte na 3500 otáčok a získate silu na súperenie s dvojlitrovými Octaviami.

Testovaný cee'd jazdil na pneumatikách... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Testovaný cee'd jazdil na pneumatikách Hankook Ventus Prime 2 s rozmermi 205/55 R 16. Priplácať 330 eur za pneumatiky 225/45 R 17 považujeme za vyhadzovanie peňazí.

Proces radenia prevodových stupňov má však malú pehu na kráse. Prevodová páka pri prechode cez neutrál akosi zadrháva a do konečných polôh ju musíte trochu nútiť. Nie tak ako pri Mégane, ale Focus či Golf majú v tejto oblasti navrch.

Prevodovka je v oblasti presnosti dobrým... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Prevodovka je v oblasti presnosti dobrým kórejským štandardom.

Netlač na mňa a budem poslušná

Kde si Kia polepšila najvýraznejšie, je komfort jazdy. Pevnejšia karoséria a upravené zadné zavesenie odvádzajú dobrú prácu, takže pružiny a tlmiče sa teraz môžu sústrediť len na svoje primárne poslanie. Priečne nerovnosti zvláda cee'd lepšie než v minulosti a jazdu po rozbitej ceste už nesprevádza vlnenie pripomínajúce slabú torznú tuhosť predchodcu. Že to však nie je dokonalé, odhalíte pri rýchlej jazde na zlých povrchoch. Tu je cee'd stále trochu nervózny. Nie že by ste mu nemohli dôverovať, ale občas ho musíte usmerniť.

Pevnejšia karoséria prospela jazdným... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Pevnejšia karoséria prospela jazdným vlastnostiam, k dokonalosti im však ešte čosi chýba.

Cee'd sa celkovo na dynamickú jazdu veľmi nehodí. Spolu s ním to však platí pre 95 % osadenstva tejto triedy. Pozrite, Focus síce vymäkol, ale stále vám jeho zadná náprava v zákrutách pomáha. Jednoducho sa spolu s prednými kolesami podieľa na procese zatáčania, zatiaľ čo cee'd zadné kolesá len poslušne ťahá za sebou. Nie je na tom nič zlé, v tomto segmente určite nie, len od nás nechcite počuť, že má šport v génoch. Nemá a bodka. Je to skôr komfortný prepravník na dlhé cesty.

Viacprvková zadná náprava zaberá viac miesta,... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Viacprvková zadná náprava zaberá viac miesta, musí ju obchádzať aj výfukové potrubie.

Priestor na vylepšenie však vidíme v odhlučnení podvozku. Zájdite si na hrubý asfalt a hluk od kolies prehluší všetko ostatné. Jasné, svoj diel viny na tom nesú aj sériové pneumatiky Hankook Ventus Prime 2 (205/55 R 16), napriek tomu sa to podľa nás dalo urobiť lepšie.

Veľa si nepýta

Pre väčšinu zákazníkov verzií 1.6 CRDi bude kľúčová spotreba a tej sa báť nemusia. Nám sa podarilo jazdiť priemerne za päť litrov, za mestom sme spotrebu zrazili dokonca k hranici 4,6 l/100 km. Ak sme tú istú trasu prešli bez dôrazu na úspornú jazdu, skončili sme na 5,1 l/100 km. Ani pri vyslovene dynamickej jazde sa však normálny človek nedostanete cez šesť litrov.

Teplotu chladiacej kvapaliny si musíte vyhľadať... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Teplotu chladiacej kvapaliny si musíte vyhľadať v menu palubného počítača. Pre samostatný prístroj nezostalo miesto.

Diaľničný úsek dlhý 190 km sme pri obsadení dvomi osobami a zapnutej klimatizácii absolvovali za 5,8 l/100 km (priemernou rýchlosťou 126 km/h). V meste (centrum, semafory…) sme boli o niečo úspornejší a väčšinou sme sa zmestili do 5,3 l/100 km.

Palubný počítač ovládate týmito tlačidlami na... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Palubný počítač ovládate týmito tlačidlami na volante.

Univerzálny vojak

Pekne si to teda zhrňme. Dobre vyzerá, v jeho útulnej kabíne je dosť miesta, je komfortný a spotrebou poteší aj ľudí, ktorí nemajú na ekonomickú jazdu nervy ani čas. Na druhej strane tu máme oneskorenie na povely plynového pedálu, slabšie odhlučnenie podvozku a nervóznu jazdu na veľmi zlých povrchoch. Väčšinu z toho však cee'd predvedie, len keď ho zatlačíte do kúta, pri pokojných rodinných výletoch ukazuje výlučne svoju krajšiu tvár.

Najvyššia výbava má na palubnej doske akosi... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd Najvyššia výbava má na palubnej doske akosi priveľa make-upu, napriek tomu nepôsobí gýčovo a je honosnejšia než u konkurentov.

Silnou stránkou tohto auta je jednoznačne jeho vyrovnaný charakter. Neexceluje, nezaostáva, ničím neprekvapí a nikdy vám nevrazí nôž do chrbta. A to je to, čím poráža svojich schizofrenických konkurentov. Vynikať len v jednej oblasti dnes už skrátka nestačí. Chce to talent na všetko, a ten táto Kia má.

V Kii sa nič nerieši len provizórne, aj... Foto: Václav Lipavský
Kia cee'd V Kii sa nič nerieši len provizórne, aj skladanie sedadiel je premyslené do posledného detailu. V tom si nás cee'd nakoniec získal.

Pozrite, ak rozmýšľate nad cee'dom, nebojte sa ho a pokojne zaň vysoľte aj celoživotné úspory. Krok vedľa to rozhodne nebude. Len zauvažujte, či skutočne potrebujete najvyššiu výbavu. Jeho všeobecné nadanie totiž dostanete vždy, bez ohľadu na výbavový stupeň.

Výhody Nevýhody
spotreba oneskorená reakcia na plyn
ťah v stredných otáčkach odhlučnenie podvozku
kvalita interiéru malý cit v riadení
Technické údaje
Model: Kia cee'd 1.6 CRDi TX
Počet valcov/ventilov: 4/16 DOHC
Objem motora (cm3): 1582
Výkon (kW/ot.): 94/4000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 260/1900–2750
Prevodovka: 6-manuál
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4310/1780/1470
Rázvor náprav (mm): 2650
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 380–1318/53
Maximálna rýchlosť (km/h): 197
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 10,9
Komb. spotreba (l/100 km): 4,1
Cena: 21 090 €
Sériové vybavenie TX (vybrané prvky):
ABS, ESP, HAC (asistent rozjazdu do kopca), 6 airbagov, disky z ľahkej zliatiny + pneumatiky 205/55 R 16, kontrola tlaku v pneumatikách, predné projektorové svetlomety (halogénové), denné LED svetlá, zadné svetlá kombinované s LED, predné svetlomety do hmly, tónované okná, zadné parkovacie senzory, elektrické ovládanie predných aj zadných okien, predná lakťová opierka, dvojzónová automatická klimatizácia, rádio s CD, MP3, AUX, USB + 6 reproduktorov, dojazdové rezervné koleso.
Autozor: Kia cee'd – ceny, výbavy a porovnanie s konkurentmi
36 debata chyba
Články podľa značiek