Spor Suzuki a VW je na arbitrážnom súde

Ján Kosa | 13.12.2011 10:41
Logo Foto:
Spolupráca VW a Suzuki vyústila do súdneho sporu.
Snaha ukončiť svoje spojenectvo s Volkswagenom prinútila Suzuki ísť až na arbitrážny súd.

V Londýne na Medzinárodnom rozhodcovskom súde sa 24. novembra 2011 začalo arbitrážne konanie, ktoré má prinútiť Volkswagen AG odpredať svoj takmer dvadsať percentný podiel späť do vlastníctva Suzuki Motor Corporation. Obe strany sa navzájom obviňujú z porušovania dohody. Suzuki sa opakovanie snažila VW upozorniť na porušovanie zmluvy a požadovala nápravu, no VW na opakované výzvy nereagoval. Následne sa spoločnosť Suzuki rozhodla 18. novembra vypovedať Zmluvu o aliancii s automobilkou Volkswagen AG a požaduje spätný odkup akcií s ukončením rámcovej dohody.

Na začiatku to vyzeralo ako vzorné manželstvo. Foto: Volkswagen
Spolupráca Na začiatku to vyzeralo ako vzorné manželstvo.

Suzuki a Volkswagen AG uzatvorila rámcovú dohodu o spolupráci v decembri 2009. VW kúpil 19,89% akcií Suzuki a tá zase 1,5% akcií Volkswagenu. VW dúfal v prístup na indický trh, Suzuki mala záujem o moderné technológie. Napriek tomu VW nedovolil Suzuki prístup ani k základným technológiám. Suzuki sa obrátila ako prvá na VW so sťažnosťou, že vo výročnej správe VW 2010 bola uvedená ako jedna so značiek VW Group, ktorá sa netajila túžbou zvýšenia svojho podielu v Suzuki až na tretinu. Potom sa sťažoval VW, že Suzuki prebrala dieselový motor od Fiatu.

Spor sa vyostril v októbri, keď Suzuki obvinila nemeckého partnera, že mu neumožnil prístup k hybridným technológiám, hoci podľa zmluvy mali obe automobilky uvedené technológie zdieľať. Automobilka Suzuki išla do partnerstva hlavne kvôli týmto technológiám, ktoré si nemohla dovoliť vyvíjať vo vlastnej réžii. Aliancia s Volkswagenom údajne Japoncom prakticky nič nepriniesla a zo spolupráce doteraz nevzišiel žiadny pozoruhodný projekt. VW si chce napriek všetkému akcie Suzuki udržať a v spolupráci pokračovať. Po vypovedaní dohody sa obe strany stávajú opäť navzájom nezávislé, VW nemôže zvýšiť ani znížiť počet akcií Suzuki bez jej súhlasu. Odborníci odhadujú cenu takmer 20% akcií Suzuki ktoré kúpil v roku 2009 za zhruba 1,7 miliardy eur, najmenej na pol miliardy €.